به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران؛ «فؤاد معصوم»، رئیس جمهور عراق در گفتگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی الجزیره گفت: «ما در جنگ با تروریستهای داعش به دستاوردهای میدانی خوبی دست یافتهایم به خصوص اینکه طرفهای دیگر از جمله کشورهای ائتلاف مبارزه با داعش و همچنین کشورهای منطقه مانند امارات متحده عربی و اردن در سطح حملات هوایی در این نبرد با ارتش عراق همکاری کردند.»
وی افزود: نیروهای کُرد و نیروهای بسیج مردمی نیز از نیروهایی بودند که در دراز مدت به نیروهای ارتش کمک کردند.
مجری برنامه گفت: همه طرفهای درگیر در جنگ معتقدند که از بین بردن داعش تنها با حملات هوایی دشوار است و نیاز به عملیات زمینی دارد و اکنون آمریکا از عملیات زمینی سخن میگوید. نظر شما در این باره چیست؟
فؤاد معصوم در پاسخ گفت: پیروزی در برخی مناطق با دشواری ممکن است اما سختترین مرحله پیروزی در موصل است. بسیاری از مردم در این شهر زندگی میکنند لذا در این منطقه عاقلانه نیست که وارد حمله هوایی بشویم چرا که خسارتهای وارده به ساکنان این شهر در این صورت بسیار زیاد خواهد بود.
وی گفت: ما اکنون در حال نزدیک شدن به این شهر و ارتباط با ساکنان آن هستیم و اگر امکان داشته باشد بخشی از آنها را از موصل بیرون خواهیم کشید تا در مبارزه نیز شرکت داشته باشند.
مجری برنامه در ادامه گفت: همه از سقوط موصل شگفت زده شدند. آیا دلیل این اتفاق برای شما روشن شد؟
رئیس جمهور عراق در پاسخ گفت: کمیتههای تحقیق در پارلمان عراق و همچنین در دولت در حال بررسی دلایل فروپاشی سریع این شهر و عدم مقاومت ارتش در مرحله اول هستند.
وی افزود: نمیتوان گفت که فلان شخص و یا فلان مسئول دلیل این شکست بوده است اما آنچه معلوم است این است که حتما اخلالی از سوی مسئولان شهر یا فرماندهان ارتش صورت گرفته است و به ناچار باید در این باره تحقیق کرد.
فؤاد معصوم گفت: سلاحهایی که داعش از آنها در جنگ علیه مردم این کشور استفاده کرد سلاحهایی بود که آمریکا به ما داده بود و حتی یکی از ژنرالهای آمریکایی گفت که ما برای اولین بار است که سلاحهای خودمان را با حملات هوایی منهدم میکنیم. این بدان معنی است که بیشتر این سلاحها متعلق به آمریکا بوده است که از این کشور توسط عراق خریداری شده و یا به عراق هدیه شده بود و اکنون همه آنها در دست داعش است.
مجری برنامه گفت: همه معتقدند که جنگ با داعش آسان نخواهد بود و به زمان زیادی نیاز دارد. ارزیابی شما از زمان لازم برای از بین بردن و ادامه جنگ با داعش در عراق چیست؟
فؤاد معصوم در پاسخ گفت: داعش به معنی واقعی کلمه دولت نیست. آنها پایگاه، فرودگاه، تاسیسات و چیزهایی از این قبیل ندارند لذا حمله هوایی دشوار است اما پایان دادن به داعش نیاز به عملیات میدانی دارد و همانگونه که گفتیم عملیات میدانی در موصل سخت است و نمیتوان از طریق آسمان به این شهر حمله کرد. ساکنان این شهر توان مبارزه با داعش را ندارند به همین دلیل داعش از همه شیوههای خشونت علیه شهروندان این شهر استفاده میکند لذا جنگ با داعش در این شهر باید در سطوح مختلف انجام شود.
رئیس جمهور عراق تاکید کرد: اولا، منابع داعش باید خشکانده شود و ثانیا، با کشورهایی که گروههای داعش از آنجا وارد عراق میشوند باید هماهنگیهای امنیتی صورت بگیرد چرا که همه نیروهای داعش عراقی نیستند بلکه تعداد کمی از آنها اهل عراق هستند و بقیه آنها از کشورهای دیگر مانند اروپا و آسیا و حتی از بخشهایی از قاره آفریقا هستند و این کار به زمان کافی نیاز دارد.
معصوم گفت: داعش در ابتدای کار از قشر خاصی از مردم عراق طرفداری میکرد و در تبلیغات خود مدعی بود که این قشر از مردم عراق به حاشیه رانده شدهاند اما وقتی کنترل موصل را به دست گرفت این قشر از مردم عراق در موصل نیز از جانب داعش در تنگنا قرار گرفتند و تعداد شهدای عشایر عراقی در موصل، الانبار و صلاح الدین بیش از شهدای دیگر است.
وی در بخش دیگری گفت: ما داعش را جزء مؤلفههای عراق به شمار نمیآوریم و اهل سنت عراق خود در کنار نیروهای مردمی با داعش در حال جنگ هستند. بنابراین نیروهای مردمی که اکثریت آنها از شیعیان هستند و حتی نیروهای کُرد نمیتوانند پس از آزادی موصل کنترل این شهر را به دست گیرند و بخواهند جنگ در داخل موصل را مدیریت کنند.
نیروهای کُرد در اطراف موصل عملیات انجام میدهند اما نیروهایی که وارد موصل خواهند شد الزاما باید از مردم موصل باشند.
فؤاد معصوم در بخش دیگری گفت: اختلافی که اکنون در خصوص تشکیل گارد ملی وجود دارد این است که آیا این نیرو به مناطق سنی نشین اختصاص خواهد داشت یا آنکه در کل عراق مستقر خواهد بود. اکنون برخی افراد با تشکیل گارد ملی مخالفند اما خواسته عمومی مردم تشکیل گارد ملی است.
رئیس جمهور عراق گفت: ابزار امنیتی حکومت عراق پلیس و ارتش هستند. حکومت عراق اکنون در تلاش است تا ارتش و نهادهای امنیتی را بازآرائی کند.
مجری الجزیره در ادامه این مصاحبه افراد «نیروهای مردمی» را به فساد و رفتارهای توهین آمیز متهم کرد و عملکرد این نیروها را زیر سؤال برد و فؤاد معصوم در پاسخ گفت: کسانی که مرتکب چنین اعمالی شدهاند افراد معدودی بودهاند و کل نیروهای مردمی مرتکب این اعمال نشدهاند. حتی در میان نیروهای ارتش نیز افرادی مرتکب اقدامات غیر قانونی و غیر اخلاقی شدهاند.
رئیس جمهور عراق در بخش دیگری در اشاره به بحران سوریه گفت: ما معتقدیم مشکل سوریه باید از طریق سیاسی حل شود. وگرنه سوریه در گرداب گروههای تروریستی و گروههای ملی گرا و دمکرات باقی خواهد ماند. اکنون گروههای تروریستی و مسلح کنترل اوضاع برخی مناطق این کشور را به دست دارند. ما از بشار اسد یا نظام او دفاع نمیکنیم اما معتقدیم که راه حل باید سیاسی باشد وگرنه خشونتها ادامه خواهد داشت و شبه نظامیان کنترل اوضاع را به دست خواهند گرفت.
فؤاد معصوم گفت: من اطلاعی در خصوص اینکه دولت عراق اطلاعاتی به دولت «بشار اسد» داده باشد ندارم. اما اگر گزینههای موجود بشار اسد و تروریستها باشند مطمئنا خطر تروریستها برای سوریه و کل منطقه بیشتر است. ما همه تلاشمان را برای دستیابی به راه حل سیاسی مسالمت جویانه در سوریه به کار میگیریم.
رئیس جمهور عراق در بخش دیگری در پاسخ به سؤال مجری الجزیره درباره نقش ایران در عراق و اینکه آیا نفوذ فزاینده ایران در عراق ادامه خواهد داشت؟ گفت: ایران کشور همسایه ماست و ما بیش از یک هزار کیلومتر مرز مشترک با آن داریم. روابط میان دو ملت همواره خوب بوده است. وقتی داعش به تازگی ظهور کرده بود ایران کمکهای نظامی و انسان دوستانهای برای ما ارسال کرد. بنابراین ما از کمکهای ایران استقبال میکنیم. از سوی دیگر ما از نیروهای ائتلاف و حملات هوائی آنها بر ضد داعش استقبال میکنیم. بنابراین ما از هر کس که در جنگ با داعش و دفاع از عراق مشارکت کند استقبال میکنیم. چ
رئیس جمهور عراق در بخش دیگری درباره اوضاع داخلی عراق گفت: شعار همه ما آشتی ملی است. ما در مراسم سوگند ریاست جمهوری تاکید کردیم که باید برای تحقق آشتی ملی تلاش کنیم. اما آشتی ملی مسئلهای تشریفاتی و صدور چند اطلاعیه نیست. باید کار سازنده صورت گیرد. ما تلاش میکنیم آشتی ملی صورت گیرد. آشتی ملی باید از استانها آغاز شود و پس از آن به تدریج کل عراق را شامل شود. اکنون ما در این مسیر در حال تلاش هستیم.
حیدر العبادی نخست وزیر عراق در زمینه برکناری مسئولان و فرماندهان نظامی که مشکوک و مظنون به دست داشتن در برخی مشکلات بودهاند اقدام کرده است. وی ممنوعیت رفت و آمد شبانه در بغداد را لغو کرد. اکنون رؤسای سهگانه (رئیس جمهور، رئیس مجلس و رئیس کابینه) جلسات منظمی برگزار میکنند. در جلسه بعدی رئیس دستگاه قضائی نیز حضور خواهد داشت. ما با هم همکاری میکنیم.
فؤاد معصوم در بخش دیگری در پاسخ به سؤالی درباره قانون عفو عمومی گفت: اکنون بحث بر سر این قانون ادامه دارد. زیرا اگر عفو عمومی اعلام شود شامل اعضای داعش هم خواهد شد. دیدگاههای مختلفی در این زمینه وجود دارد و ما در حال بررسی آن هستیم. البته هم اکنون نیز ما فهرستهایی را تهیه میکنیم و افرادی را مشمول عفو قرار میدهیم.
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص تصور عمومی از حکومت شیعیان بر سنیها در عراق گفت: ما تلاش میکنیم چنین تصویری وجود نداشته باشد. ما اکنون روابط خوبی با هم داریم و دولت مشترکی وجود دارد. آشتی ملی بر طرف کننده این تصور است. طرح «بازجویی و عدالت» نیز باید مورد بازنگری قرار گیرد زیرا بعثیها الزاما همگی مجرم و متهم نیستند. برخی از آنها در دورهای علیرغم میل باطنیشان به عضویت حزب بعث درآمدهاند.
رئیس جمهور عراق گفت درباره حضور ایران در عراق بزرگنمائی میشود و ما از سرمایه گذاری در بصره و الانبار حمایت میکنیم.
معصوم در پاسخ به سؤالی در خصوص مناطق مورد اختلاف میان کردها و عربها در عراق گفت: در این مناطق نیروهای پیشمرگه به دفاع از آنها میپردازند. ادامه حضور پیشمرگهها به علت حساس بودن اوضاع است زیرا در صورت عقب نشینی پیشمرگهها داعش پیشروی خواهد کرد. این مسئله در حدی نیست که میان کردها و عربها تنش ایجاد کند. کردها در همه نهادهای حکومتی مشارکت دارند.
معصوم گفت: موضوع انضمام کرکوک به اقلیم کردستان خواسته ساکنان کرکوک است. کردها، عربها، ترکمنها و مسیحیان کرکوک خود خواستار انضمام این شهر به [منطقه] کردستان هستند. شاید نیاز باشد طرفین درباره این موضوع گفتگو کنند تا مسائل موجود را حل کنند.
رئیس جمهور عراق در بخش دیگری گفت: عراق میخواهد با کشورهای مختلف جهان و خصوصا کشورهای همجوار و منطقه روابط خوبی داشته باشد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره علت سفرش به قطر گفت: ما به کشور قطر اهمیت زیادی میدهیم و در سفر به دوحه با امیر قطر دیداری دوستانه و در فضایی مثبت داشتیم.
معصوم در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چه انتظاری از کشورهایی مثل قطر و عربستان سعودی دارید گفت: انتظار این است که تحت تاثیر سخنانی که برخی افراد میزنند قرار نگیرند تا در روابط ما تنش وجود نداشته باشد. مطبوعات در عراق آزادند و هرچه میخواهند مینویسند و اگر روزنامه خاصی مطلبی درباره کشور خاصی نوشت این بدان معنا نیست که این مطلب سیاست دولت عراق است. اکنون که ما با خطر داعش روبرو هستیم کشورهایی از اروپا و آمریکا وارد منطقه شدهاند تا به عراق کمک کنند. این کمک به خاطر خود عراق نیست بلکه از بیم گسترش این گروه تروریستی است. کشورهای منطقه به طریق اولی باید از عراق در دور ساختن این خطر پشتیبانی کنند.
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص اتهاماتی که نوری المالکی نخست وزیر سابق عراق علیه عربستان سعودی و قطر مبنی بر حمایت آنها از تروریسم در عراق مطرح میکرد گفت: این تعابیر سیاسی است و اکنون پس از انتخابات، دولت و رئیس جمهور و رئیس مجلس جدیدی انتخاب شدهاند. میان ما تفاهم وجود دارد و تصمیم ما این است که با همه کشورها ارتباط خوبی داشته باشیم و تلاش میکنیم که این روابط را مستحکم کنیم.
مجری الجزیره پرسید آیا شما برنامهای در خصوص روابط اقتصادی با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس دارید؟ زیرا گفته میشود که عراق و خصوصاً جنوب این کشور حتی از نظر اقتصادی تحت نفوذ ایران قرار دارد.
فؤاد معصوم گفت: بصره دروازه اقتصادی عراق است. این منطقه و الانبار زمینه خوبی برای سرمایه گذاری دارند و از سرمایه گذاران در این مناطق پشتیبانی میشود. اینکه ایران یا غیر از ایران در این منطقه حضور دارند به نظر میرسد این مسئله بیش از اندازه بزرگنمائی شده است.
وی افزود: در پی کاهش بهای نفت اوضاع اقتصادی عراق بد شده است و ما با کسری بودجه مواجه هستیم. مشکل داعش و جنگ با این گروه و دفاع از عراق نیز وجود دارد.
وی در خصوص بازگشائی دفتر شبکه الجزیره در بغداد گفت إن شاء الله به زودی شاهد بازگشائی این دفتر خواهیم بود. در سفر آتی وزیر امور خارجه قطر به عراق سفارتخانه جدید قطر افتتاح خواهد شد و روابط دو کشور عادی خواهد شد و بازگشائی دفتر شبکه الجزیره نیز بخشی از آن است.
این خبر تکمیل می شود.......