به گزارش
گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران،روزنامه آمریکایی واشنگتنپست مینویسد «بنیامین نتانیاهو» باید هنگام پرسش درباره اینکه آیا بازرسیها میتوانند ایران را از رسیدن به بمب متوقف کنند باید ابتدا موفقیت تلآویو در دهه 1960 برای پنهانکاری و مخفی کردن برنامه تسلیحاتی هستهای خود را به یاد بیاورد.
بر اساس این گزارش، یادداشتی که «مکگئورگ باندی»، مشاور امنیت ملی اسبق آمریکا در اختیار این روزنامه قرار داده نشان میدهد که هنگامی که اسرائیل با کمک مقامات فرانسه در ژوئن 1960 ساخت رآکتورهای خود را شروع کرد، مقامات تلآویو به سفارت آمریکا گفته بودند که این یک «کارخانه کاشیسازی» است.
این یادداشت که مربوط به مارس 1964 است همچنین نشان میدهد مقامات رژیم صهیونیستی پس از آن این رآکتورها را «تأسیسات تحقیقات متالورژی» توصیف کردهاند.
در دسامبر 1960، «دیوید بنگوریون»، نخستوزیر وقت اسرائیل به کنست، پارلمان آن رژیم گفت که ساخت رآکتور 24 مگاواتی در تأسیسات هستهای دیمونا تا چهارسال آینده تکمیل نمیشود. وی در آن زمان گفت که این رآکتور تنها برای اهداف صلحآمیز ساخته شده است.
واشنگتنپست همچنین به استناد یادداشتی از وزارت خارجه آمریکا مدعی شده بنگوریون در ۳۰ مه ۱۹۶۰ در ملاقات با جانافکندی، رئیسجمهور وقت آمریکا به وی اطلاع داده که اسرائیل در حال ساخت رآکتوری دیگر برای تأمین برق است، اما این رژیم در چند سال آینده ممکن است کارخانهای آزمایشی برای جداسازی پلوتونیوم بسازد. اما وی اضافه کرده بود که اسرائیل فعلا قصدی برای رسیدن به ظرفیت تولید سلاح ندارد.
طبق سند «باندی»، هنگامی که در سپتامبر سال ۱۹۶۲ دانشمندان آمریکا از سایت دیمونا بازدید کردند گزارش داند که رآکتورها بزرگتر از حد مورد انتظار بودهاند و احتمال نمیرود برای تولید برق باشند.
دانشمندان آمریکایی در آن زمان شواهدی از اینکه تلآویو در حال ساخت بمب است نیافتند اما به آنها «تنها ۴۰ دقیقه برای بازدید از آن سایت وقت داده شده و از دسترسی آنها به یک ساختمان بزرگ جلوگیری به عمل آمد.»
در ۲ آوریل ۱۹۶۳ هنگامی که مشخص شد اسرائیل قصد ساخت رآکتور سوم را دارد، کندی در کاخ سفید با شیمون پرز که در آن زمان معاون وزیر جنگ اسرائیل بود دیدار کرد. رئیسجمهور وقت آمریکا از او درباره فعالیتهای جاری در «دیمونا» پرسید.
پرز گفت: «من می توانم با صراحت به شما بگویم که ما سلاحهای هستهای را به منطقه معرفی نخواهیم کرد و اولین استفادهکنندگان از آن هم نخواهیم بود.»
انتهای پیام/