محمد حسین فاتحی در گفتگو با
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، اظهار داشت: مداخله در کنترل سطح قیمتها امتیازی برای دولت محسوب نمیشود. دولت باید تا جایی که میتواند هرگونه دخالت را در مکانیسم بازار اعم از اقدامات تصدیگری، کنترل سطح قیمتها و مداخلاتی که باعث ناکارآمدی نظامهای اقتصادی میشود را محدود کند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: دخالت نکردن دولت به معنای بی هرج و مرجی، ایجاد انحصار و حمایت از انحصار نیست. بهترین بازارها، بازارهای رقابتی هستند که دولت باید برای رقابتی کردن بازار با استفاده از ابزارهای در اختیار از جمله افزایش عوامل عرضه کننده، کاهش نهادهای اخلالگر و اطلاع رسانی مناسب تلاش کند.
فاتحی افزود: تنها شرایطی که دخالت دولت مثمر ثمر واقع میشود شرایطی است که مکانیسم های تصمیم گیری در بازار چه از سوی عرضه و چه از سوی تقاضا شفاف، ملموس، سریع و دقیق باشد، در غیر این صورت هرگونه دخالت دولت در کنترل سطح قیمت ها در اقتصاد توجیه و توصیه نمی شود.
فاتحی با اعتقاد به این امر که هیچ دولتی امتیار خود را در کنترل سطح قیمت ها نمیداند، بیان کرد: مداخلات دولتی از جمله مداخلات مستقیم در این روزها امری اشتباه است. در روزهایی که تقاضا روند افزایشی دارد مداخلات مستقیم باعث ناکارآمدی بازار و کاهش سطح اعتماد تولیدکننده و مصرفکننده به بازار میشود.
این کارشناس اقتصادی گفت: در حال حاضر مکانیسمهای عرضه کارآمد نیست. در بازارهایی که کالاها عرضه میشود، واسطه های زیادی سبب نوسانات قیمتی بین عرضه و تقاضا میشوند و عدم شفافیت نرخ ها را به دنبال دارد.
فاتحی بیان کرد: در بهترین شرایط نظارت و مداخله دولت منجر به تشکیل بازار سیاه میشود. اگر کنترل از سوی دولت کامل باشد و اجازه تغییر قیمت از سوی دولت داده نشود بازار دوگانهای تشکیل میشود که عرضه و تقاضا وجود دارد ولی مکانیسم مداخله جویانه دولت باعث عدم ایجاد بازار برای کالا میشود.
وی خاطرنشان کرد: دولت با همکاری شورای رقابت باید تلاش کند بازار را به سمت رقابتی میل دهد. مکانیسم های بازار به طور خودکار اصلاح میشوند و میزان بهرهوری را افزایش میدهند. بهتر است دولت در عرصه های اقتصادی حداقل ورود را داشته باشد. تنها زمانی ورود و دخالت دولت توجیه پذیر است که شرایط پس از ورود بهتر از قبل باشد.
انتهای پیام/