به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران؛ «علاء الدین بروجردی» روز یکشنبه در مصاحبه با برنامه «من طهران» شبکه العالم گفت: یمن کشور ثروتمندی نیست، ولی مردم این کشور شرافتمندانه زندگی میکنند، اینکه ما بیاییم بر سر مردم یمن بمب بریزیم و زن و کودک همه را بکشیم، مانند کاری که رژیم صهیونیستی در غزه انجام داد، این کار به هیج وجه قابل قبول نیست؛ کسانی که این کار رامی کنند به هیچ وجه در برابر افکار عمومی و جامعه جهانی و امت اسلامی پاسخی نخواهند داشت.
بروجردی گفت: ملت یمن، شجاع و سلحشور است و به هیچ وجه با حمله خارج مرزها چه هوایی و چه زمینی، نمیتوان اراده این ملت را درهم شکست؛ مانند زمانیکه ابرقدرتی به نام اتحاد جماهیر شوروی تصمیم گرفت به افغانستان حمله کند، از بعد امکانات، شاید تشابههایی میان افغانستان و یمن وجود داشته باشد، سرنوشت شوروی چه شد، یکی از عوامل فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی همین حمله بود.
* مهاجمان به یمن به شدت پشیمان خواهند شد
بروجردی اظهار داشت: من معتقدم که مردم یمن نیازمند کمک خارجی برای دفاع از سرزمینشان نیستند، و آن قدر شهامت و شجاعت و سلاح دراختیار دارند که از تمامیت ارضی خود دفاع کنند و تردید نباید کرد کسانی که امروز دست به عملیات نظامی میزنند، روزی به شدت از کرده خود پیشیمان خواهند شد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خاطرنشان کرد: بارها مسوولان وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران اعلام کردهاند که بحث یمن کاملا داخلی است و مشکل آنها باید از طریق سیاسی و مذاکره و تفاهم حل شود. ما باید به عنوان جهان اسلام به آنها کمک کنیم تا مشکل خود را حل کنند نه اینکه از خارج بر سر آنها بمب بریزیم و قطعا این کار باعث خواهد شد که انسجام و اتحاد در داخل یمن بیشتر شود.
بروجردی تأکید کرد: ما به تلاشهای سیاسی خود ادامه خواهیم داد و از سایر کشورهای دوست خواهیم خواست که با استفاده از همه امکانات سیاسی و بین المللی خودشان جلو این تجاوز آشکار را بگیرند و از این منظر به ملت مظلوم یمن کمک کنند.
* در صورت ادامه جنگ هر احتمالی وجود دارد
بروجردی خاطرنشان کرد: در صورت ادامه جنگ هر احتمالی وجود دارد و اگر عربستان اشتباه دوم خود را مرتکب شود و بخواهد حتی با استفاده از مزدوران خارجی به یمن از طریق زمینی تجاوز کند یمنیها ساکت نمینشینند و سابقه تاریخی نشان داده که آنها به چه میزان توانمند هستند و تا چه اندازه شکنندگی در طرف مقابل وجود دارد و ما باز هم کشور عربستان را به خویشتنداری و جلوگیری از کشتار مردم یمن دعوت میکنیم.
وی افزود: اوباما بعد از قرائت بیانیه جملهای در سخنرانی خود به زبان آورد و گفت ما به این دلیل به جای گزینه نظامی، گزینه سیاسی را برای ایران انتخاب کردیم که در منطقه واقعیتهایی وجود دارد و دیدیم این انتخاب به نفع منطقه و صلح جهانی است. واقعیت این است که ایران نقش سازندهای در منطقه ایفا میکند و ما به دوستان خود درعراق و سوریه بارها اعلام کردهایم که برای مبارزه با تروریسم به آنها کمک میکنیم و مشورت میدهیم و تجارب طولانی ما برای آنها بسیار ارزشمند است و نقش جمهوری اسلامی ایران که آثار آن بسیار مشهود است نقشی تاثیر گذار و سازنده است.
* دلیل متهم کردن ایران به دخالت در یمن
بروجردی در پاسخ به اتهامات مستقیم عربستان و هم پیمانان آن به ایران مبنی بر دخالت در امور یمن و تلاش برای سلطه بر یمن از طریق حمایت از جنبش انصارالله گفت: خوشبختانه با یمن مرز مشترک نداریم زیرا اگر مرز مشترک داشتیم این اتهامات خیلی پررنگتر بود؛ تعداد اعضای سفارت ما هم از تعداد انگشتان دست تجاوز نمیکند، یکی از آنان به شهادت رسید، یکی به اسارت درآمد و حتی در آن مقطع ما به دولت یمن اعلام کردیم که اگر علاقهمند نیستید ما حاضریم سفارت خانه خود را در یمن ببندیم.
بروجردی افزود: این اتهامات درواقع برای توجیه شکست کسانی است که میخواستند و میخواهند سیاستهای خود را بر یک ملت زنده انقلابی مانند یمن تحمیل کنند که طبیعتاً خودشان تصمیم میگیرند.
وی خاطرنشان کرد: در یمن یک خیزش مردمی روی داد، بالاخره همه دنیا از طریق ماهواره دیدند که میلیونها یمنی در خیابانها، در صنعا و شهرهای مختلف حضور پیدا کردند، تصمیم گرفتند تا سرنوشت خود را تغییر دهند، بر پای خود بأیستند، خودشان تصمیم بگیرند و مستقل باشند، خب این چه ربطی به ایران دارد که اینقدر فرافکنی میشود.
بروجردی گفت: ایران نه با یمن مرز مشترک دارد، نه حضور فیزیکی دارد، نه ارتباطی دارد، حوثیها به ایران علاقهمند هستند، عراقی هاهم علاقهمند هستند، سوریها هم علاقهمند و البته ما هم به امت اسلامی علاقهمند هستیم، این به هیچ وجه نباید بهانهای برای توجیه دخالتهای ظالمانه در کشور مستقلی باشد که درعین حال از حداقل امکانات برخوردار است.
بروجردی تأکید کرد: در همین زمینه هم ما معتقدیم که این تفاهم گرچه نتیجه مذاکرات ما با آمریکاییها و دیگر کشورهای غربی گروه ۵+۱ و منهای مسائل سیاسی منطقه و فقط در چارچوب مسایل هستهای بود ولی بدون تردید تفاهمات و تحولات بعدی آن میتواند در ایجاد صلح و آرامش منطقه تاثیر گذار باشد.
* تفاهم هستهای یک چارچوب است که میتواند مبنای مناسبی باشد
بروجردی درپاسخ به سوالی درباره ارزیابی تفاهم میان ایران و گروه ۵+۱ و اینکه آیا این تفاهم میان ایران و گروه ۵+۱ خواستههای ایران را برآورده کرد، گفت: من فکر میکنم که دو موضوع را باید از یکدیگر جدا کرد؛ آنچه که اتفاق افتاد و تفاهمی که به عنوان چارچوب اولیه و نقشه راه برای وصول به آن تفاهم نهایی که به لحاظ حقوقی الزام آور خواهد بود و طرفین باید آن را اجرا کنند.. این تفاهم یک چارچوب است که به نظر من میتواند مبنای مناسبی باشد برای آن موافقت نامه نهایی که برمبنای این تفاهم اولیه انجام خواهد شد و حدودا ۳ ماه فرصت داریم.
* مهم این است که آمریکاییها و ۵+۱ به تعهدات خود عمل کنند
بروجردی خاطرنشان کرد: نکته دوم که به نظرم مهمتر از نکته اول است اجرای این تعهدات میباشد؛ به عنوان مثال در همین تفاهم اولیه که در قالب بیانیه منتشر شد در واقع درباره برداشتن تمام تحریمها اعم از شورای امنیت و آمریکا و اتحادیه اروپا تفاهم شده و درباره آن بحث بسیار طولانی صورت گرفت. ولی ما شاهدیم که پس از اعلام این بیانیه، مطالب دیگری وزیر خارجه آمریکا یا دیگر مقامات این کشور عنوان میکنند که بیشتر به نظر من برای قانع کردن هم پیمانان خودشان است اعم از رژیم صهیونیستی و یا برخی کشورهای منطقه و یا حتی کنگره در داخل خود آمریکا؛ بنابراین مسأله مهم این است که آمریکاییها و همه مجموعه ۵+۱ به تعهدات خود عمل کنند.
بروجردی درباره اظهارات آمریکاییها پس از تفاهم گفت: من توجه شما را به اظهارات قبلی رییس جمهور آمریکا جلب میکنم که اعلام کرده بود ما اگر میتوانستیم که همه پیچ و مهرههای تاسیسات هستهای ایران را بازکنیم و جمع کنیم، حتما این کار را انجام میدادیم ولی نمیتوانیم؛ و اوباما در سخنرانی پس از بیانیه نیز صریحا اعلام کرد که در هر صورت ما پذیرفتیم که ایران فعالیتهای صلح آمیز هستهای داشته باشد و برای فتوای حضرت آیت الله العظمی خامنهای احترام قائل هستیم و ما معتقدیم که یک عامل بازدارنده خوبی به طرف عدم حرکت به طرف بعد نظامی فعالیتهای هستهای است.
* تغییر موضع آمریکا با گذشته
وی افزود: در واقع موضع امروز آمریکا پس از این بیانیه کاملا با موضع قبلی متفاوت است. ما عملا از صفر تا صد این دانش را مسلطیم، از استخراج اورانیوم تا ساخت و ساز سانتریفیوژها تا غنی سازی و... ما به لحاظ اینکه بهانه را از دشمن بگیریم ـ ما آمریکا را امروز هم یک کشور خصم جمهوری اسلامی ایران میدانیم ـ این درواقع نرمش قهرمانانه است که انجام دادیم تا به یک نقطه مشخصی برسیم که محور مهم آن برداشتن تمام تحریمها است؛ و این ادامه راه در بعد صلح امیز است که همیشه وجود داشته.
* رجزخوانی آمریکاییها پس از اعلام تفاهم
رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خاطرنشان کرد: مطالبی که آمریکاییها بعد از این تفاهم و بیانیه اعلام میکنند در واقع بیشتر رجز خوانی است تا هم پیمانان خود را که بارها عدم رضایتشان را از این تفاهم با جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده بودند، از شدت ناراحتی آنها بکاهند و توجیه شوند و بپذیرند که این توافق، توافق بدی برای آنان نیست.
بروجردی در خصوص ملزم شدن ایران به پایبندی به پروتوکول الحاقی بر اساس توافق با ۱+۵ اظهار داشت: به خاطر میآورید که حدود ده سال قبل دولت وقت این کار را یک بار انجام داد، یعنی به صورت داوطلبانه پروتوکل الحاقی را اجرا کرد؛ ما در مجلس هفتم مصوب و دولت را مکلف کردیم؛ چون اعلام کرده بودیم که اگر موضوع هستهای را از شورای حکام به شورای امنیت سازمان امنیت منتقل کنند، دولت را ملزم خواهیم کرد که اجرای داوطلبانه پروتوکل الحاقی را متوقف کند؛ آنها موضوع را به شورای امنیت بردند، به همین دلیل هم کار متوقف شد.
وی ادامه داد: امروز هم طبیعتاً شرط لازم هر بحثی دراین عرصه این است که کلیه شش قطعنامه ظالمانه و غیرقانونی از دید ما که در شورای امنیت تصویب شده، با قطعنامه دیگری ملغی شود و در آن صورت شرایطی ایجاد شد که تازه مجلس باید برای تصمیم گیری بررسی کند، آنچه دولت درحال حاضر توافق کرده است، باز همان مورد قبلی است یعنی اجرای داوطلبانه پروتوکل الحاقی، و طبیعتا این اختیار در مجلس وجود دارد که حتی بعد اختیاری آن را متوقف کند، و یا اگر تحولات به گونهای دیگر رقم خورد برای بررسی و تصمیم گیری ورود پیدا کند.