به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، محققان ژاپنی، تولید ماده قدرتمندی که پیاز در زمان بریدهشدن منتشر میکند را غیرفعال کردند که در نتیجه، گازهای تند عامل اشکآلود شدن چشم توسط آن کاهش یافت.
پس از بریده شدن پیاز، یک واکنش شیمیایی باعث تولید ماده پروپنتیال اس اکسید میشود. این ماده، آنزیم سنتاز عامل lachrymatory را تشکیل میدهد و مسؤول تحریک غدد چشم و تولید اشک است. این واکنش همچنین باعث ایجاد تیوسولفات میشود که عطر و طعم متمایز پیاز را به وجود میآورد.
دانشمندان در روش جدید، از یونهای تحت تابش برای کاهش سطوح آنزیم مذکور استفاده کردند. آنها در آزمایشات خود دریافتند که آنزیم مذکور در زمان وجود آنزیم دیگری موسوم به آلیناز شکل میگیرد که معمولا در سیر وجود دارد. اگر یکی از این سه جزء در واکنش حذف شود، سطوح آنزیم عامل lachrymatory کاهش خواهد یافت.
گروه غذاهای خانگی در ژاپن و تولیدکننده این فناوری، یک پیاز را طی فرآیندی مورد بمباران یونهای تحت تابش قرار دادند که این اجزا را حذف کرده و به طور چشمگیری سطوح آنزیم را کاهش دادند.
محققان این شرکت در سال 2013 توانسته بودند جایزه ایگنوبل (Ig Nobel) را برای کشف خود در مورد فرآیند بیوشیمیایی عامل به گریه افتادن افراد توسط پیاز دریافت کنند. ایگنوبل جایزهای است که به دستاوردهای مسخره اعطا میشود.
هنوز تصمیمی در مورد تجاریسازی این پیاز بدون اشک در سال جاری گرفته نشده است.
نتایج این تحقیقات در مجله Nature منتشر شده است.