زنگنه از آغاز عملیات اجرایی هشت پالایشگاه میعانات گازی سیراف ظرف دو ماه آینده خبر داد و گفت: احداث این هشت پالایشگاه میعانات گازی به ظرفیت 60 هزار بشکه در عسلویه شروع می‌شود که عمدتا به بخش خصوصی و عمومی واگذار شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، موضوع ساخت "فراگیر پالایشی سیراف" در قالب هشت پالایشگاه میعانات گازی مستقل به ظرفیت 60 هزار بشکه در روز، در سال "اقتصاد و فرهنگ با مديريت جهادي و عزم ملي" با هدف اجرايي نمودن منويات مقام معظم رهبری درخصوص سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي و اصل ۴۴ قانون اساسی، همچنين جلوگيري از خام فروشي و ايجاد ارزش افزوده، از سوی وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران و با مشارکت بخش خصوصی مطرح شد. 

براساس این گزارش؛ این وزارتخانه اولین دستگاهی بود که برنامه‌های اقتصاد مقاومتی را تدوین کرده و بر این اساس، احداث هشت پالایشگاه 60 هزار بشکه ای میعانات گازی در دستور کار وزارت نفت قرار گرفت و فراخوان آن نیز از دوم تیر ماه اعلام شد. 

به طور متوسط برای ساخت هر یک از هشت پالایشگاه کوچک میعانات گازی پارس جنوبی به حدود ٣٠٠ میلیون دلار سرمایه نیاز است. این هشت پالایشگاه دارای یک یوتیلیتی واحد (آب، برق، بخار) خواهند بود که به هر یک از سرمایه گذاران، درصدی از سهام آن تعلق می‌گیرد و ٢٠ درصد سرمایه‌گذاری در احداث این یوتیلیتی نیز بر عهده شرکت ملی نفت ایران است؛ شرایط حضور شرکت‌های خصوصی در طرح ساخت ٨ مینی پالایشگاه میعانات گازی پارس جنوبی فراهم شده و بازده اقتصادی بالایی در انتظار سرمایه گذاران این طرح خواهد بود. 

سرمایه‌گذاری 300 میلیون دلاری برای احداث پالایشگاه در کشور 

منصور معظمی معاون اموربرنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، با بیان اینکه، این پالایشگاه‌ها صرفا به بخش خصوصی واگذار می‌شود و خوراک آنها از پارس جنوبی تامین می‌شود، گفت: برای احداث هر کدام از این پالایشگاه بین 250 تا 300 میلیون دلار سرمایه‌گذاری نیاز است که باید توسط سرمایه‌گذاران بخش خصوصی تامین شود. 

وی با بیان اینکه، بخش خصوصی باید آورده اولیه قابل قبولی را داشته باشد تا بتواند از منابع صندوق توسعه ملی استفاده کند،افزود: این پالایشگاه‌ها در فاز دوم عسلویه احداث می شوند و زیرساخت‌های آنها مانند تصفیه، یوتیلیتی، برق، آب و غیره با تاسیس یک شرکت انجام خواهد شد. 

معاون امور برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری ادامه داد: یک شرکت زیرساخت مشترک تشکیل می‌شود که سهم هر کدام از سرمایه گذاران در آن 10 درصد و سهم شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی نیز 20 درصد خواهد بود. 

وی افزود: برای صرفه‌جویی در هزینه ها و تسریع در روند اجرا، کار طراحی اولیه این پالایشگا ها انجام شده است. 

بازگشت سرمایه حداکثر تا 4 سال 

معاون امور برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری گفت: این پروژه‌ها کاملا اقتصادی و زود‌بازده هستند و در ظرف سه تا چهار سال سرمایه‌گذاری اولیه را باز می‌گردانند. 

وی اظهار داشت: با در نظر گرفتن ساخت هشت پالایشگاه و تاسیسات زیربنایی، مجموعا سه میلیارد دلار در این پروژه‌ها سرمایه‌گذاری خواهد شد. 

طبق این گزارش؛در ابتدا قرار بود، از میان 54 متقاضی سرمایه‌گذاری در طرح فراگیر پالایشی سیراف، طبق وعده وزیر نفت، هشت سرمایه‌گذار منتخب تا پایان شهریورماه اعلام شوند اما معرفی این متقاضیان به 15 مهرماه موکول شد؛ علی‌رغم تأخیر‌های متعدد در معرفی متقاضیان حضور در این طرح پالایشی، بالاخره وزارت نفت بعد از ارزیابی 54  متقاضی سرمایه‌گذاری در طرح فراگیر پالایشی سیراف، آبان ماه سال 1393، سرمایه‌گذاران دارای شرایط را برای اجرای این طرح را انتخاب کرد. 

آغاز عملیات اجرایی ٨ پالایشگاه سیراف ظرف ٢ ماه آینده 

بیژن زنگنه از آغاز عملیات اجرایی هشت پالایشگاه میعانات گازی سیراف ظرف دو ماه آینده خبر داد و گفت: طی دو ماه آینده احداث هشت پالایشگاه میعانات گازی به ظرفیت 60 هزار بشکه در عسلویه شروع خواهد شد که این هشت پالایشگاه عمدتا به بخش خصوصی و عمومی واگذار شده است تا با احداث این پالایشگاه در کشور زمینه برای فرآورش و تبدیل به محصول نهایی و میانی فراهم شود. همچنین با اجرای این طرح کمبود خوراک پتروشیمی نخواهیم داشت. 

وی تاکید کرد: با ساخت این پالایشگاهها دیگر میعانات گازی صادر نخواهد شد و همه آن  به فرآورده تبدل می شود. 

گفتنی است؛ هزینه احداث 8 پالایشگاه کوچک سیراف حدود 5 هزار دلار به ازای هر بشکه ظرفیت پالایش میعانات برآورد شده است اما نکته اینجا است که پالایشگاه‌های سیراف محصول نهایی تولید نمی‌کنند. این پالایشگاه‌ها نفت کوره، نفت سفید، نفتا، ال پی جی و گازوئیل با گوگرد بسیار بالا تولید می‌کنند که هیچ یک قابل مصرف به طور مستقیم در بازارهای داخلی نیست و برای ورود به بازار مصرف باید سرمایه‌گذاری اضافه‌ای برای تولید بنزین از نفتا و گوگرد‌زدایی از گازوئیل انجام شود. به همین دلیل باز هم هزینه‌های سرمایه‌گذاری بیش از حد معمول در جهان برآورد شده است.

هزینه 3 برابری ایران برای احداث پالایشگاه‌های جدید 

مقایسه این اعداد نشان می‌دهد هزینه ایجاد هر بشکه ظرفیت اضافه پالایش نفت و میعانات گازی در ایران گاهی تا 3 برابر جهان بوده است و قطعا تحریم یا هر دلیل مشابهی بهانه مناسبی برای 3 برابر شدن هزینه‌ها ان هم در یک کشور نفت‌خیز و مملو از متخصصان زبده نفتی نیست.

لازم به ذکر است حداکثر زمان ساخت این هشت پالایشگاه، چهار سال تعیین شده است و بخش خصوصی باید در زمان مشخص پالایشگاه‌ها را تکمیل کند. 

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۴ ۱۴ فروردين ۱۳۹۵
خبر خوبی بود
آخرین اخبار