در این مناظره دو تن از روزنامهنگاران و فعالان رسانهای اصلاحطلب به نام "علیرضا خامسیان" و "حسن محمدی" با دو نفر از روزنامهنگاران و فعالان رسانهای اصولگرا به نام "امیرحسین ثابتی" و "کمیل نقیپور" به مباحثه نشستند.
خامسیان با اشاره به اینکه منتقدان بیانیه سوئیس باید شکرگزار باشند، گفت: در شرایط فعلی و در دولت جدید به فعالان رسانهای اجازه داده میشود تا از مذاکرات هستهای انتقاد کنند . مسئلهای که در دوره قبلی به هیچ وجه وجود نداشت.
وی با اشاره به تندرویهای برخی از اصولگرایان ادامه داد: تندروهای اصولگرا از مذاکرات هستهای ایران و 1+5 دستمایهای ساختند برای برخوردهای جناحی و این جریان تمام تلاششان را میکند تا تیم مذاکرهکننده هستهای تخطئه نماید.
محمدی افزود: غربیها در ژنو حتی از لفظ آب سنگین استفاده نمیکردند و به هیچ وجه این مسئله را مورد پذیرش قرار نمیدادند اما در بیانیه سوئیس این مسئله مورد اشاره قرار گرفته است و بر اساس آن غربیها حق آب سنگین را برای ایران به رسمیت شناختند.
ثابتی در پاسخ به دو فعال رسانهای اصلاحطلب گفت: سال 82 مذاکراتی در تهران شکل گرفت تحت عنوان مذاکرات سعدآباد که در آن زمان حجت الاسلام روحانی سرپرستی این مذاکرات را برعهده داشت که این بیانیه در تهران و در کاخ سعدآباد صورت گرفته بود.
وی ادامه داد: اما مسئله اینجاست که ما چطور در آن زمان نیز تعهداتی به غرب دادیم و آنها را به طور کامل اجرا کردیم ولی طرف مقابل ما به تعهداتش عمل نکرد و به ما ضربه وارد کرد.
این فعال رسانهای اصولگرا تصریح کرد: در توافق ژنو و بیانیه سوئیس نیز ما شاهد همان روند مذاکرات سعدآباد هستیم و گویا ما دوباره باید تعهداتی را انجام دهیم اما انتظار انجام تعهدات را از طرف مقابل نداشته باشیم.
نقیپور افزود: تیم مذاکره کننده ادعا دارد که خطوط قرمز نظام حفظ شده است اما این طور به نظر نمیآید و خطوط قرمز نظام به هیچ وجه قطع نشده است.
وی با اشاره به قضیه بازطراحی آب سنگین اراک گفت: بازطراحی نیروگاه بوشهر توسط روسها 25 سال طول کشید، حالا ما چطور باید توقع داشته باشیم که بازطراحی آب سنگین اراک که قرار است با کمک غربیها و آمریکاییها انجام شود، سالهای زیادی به طول نینجامد.
خامسیان گفت: در اواخر سال 89 توافقنامه مبادله سوخت هستهای امضا شد که بر اساس آن ایران مقدار معینی از اورانیوم 3.5 درصدی خود را تحویل ترکیه داد و قرار شده بود که طرف غربی نیز تعهدات خود را انجام دهد.
وی با بیان اینکه بر اساس توافقنامه سال 89 ایران 1200 کیلوگرم از اورانیوم کمتر غنیشده خود را تحویل ترکیه داد، افزود: این مسئله موجب شد تا رسانههای همسو با تیم قبلی مثل کیهان دست به شادی و پایکوبی بزنند اما دقیقاً مدت کوتاهی پس از آن دوباره قطعنامهای علیه ایران صادر شد که با روح توافق در تضاد بود.
محمدی با اشاره به این مسئله که مذاکرات هستهای ایران و 1+5 مصاف ارادهها بود، افزود: آنچه برای جمهوری اسلامی ایران مهم شمرده میشد این مسئله بود که باشگاه هستهای جهان بپیوندد و به نوعی سبد انرژی آینده کشور را از این طریق تکمیل نماید.
وی خاطرنشان کرد: اینکه ما چه تعدادی سانتریفیوژ داشته باشیم محلی از بحث ندارد و مهم این است که تیم مذاکره کننده هستهای توانسته این حق را برای ایران به دست آورد و خط قرمزها را که رهبری روی آن تأکید داشتند، رعایت کند و اگر این طور نبود، ایشان از تیم مذاکره کننده حمایت نمیکردند.
سردبیر سایت امید هستهای ادامه داد: ما تنها 10 هزار سانتریفیوژ فعال داشتیم و بر اساس بیانیه سوئیس 5 هزار از این سانتریفیوژها خواهند چرخید و این دستاورد مهمی است.
ثابتی با مورد اشاره قرار دادن عقبنشینی ایران در مذاکرات هستهای، افزود: مسئله ما این است که ما با عقبنشینی در مذاکرات هستهای در آینده باید شاهد انتقادات بیشتری در حقوق بشر و بحث موشکیمان باشیم و در این شرایط دیگر نمیتوانیم مقابل غرب بایستیم.
وی تأکید کرد: اگر غرب بنا داشت تحریمها را بردارد که هیچگاه این تحریمها را با بهانههای مختلفی اعمال نمیکرد.
این فعال رسانهای اصولگرا تصریح کرد: در زمان تیم مذاکره کننده قبلی ما در آلماتی بر سر غنیسازی 20 درصدی مذاکره میکردیم اما هماکنون تنها 3.5 درصد از غنیسازی را برای ما به رسمیت شناختهاند.
خامسیان گفت: در زمان آقای جلیلی وی خود را در شأن رسانهها نمیدید و مسائل هستهای را با رسانههای داخلی در میان نمیگذاشت و تنها گاهی اوقات علی باقری معاون وی مصاحبهای پیرامون مسائل هستهای با رسانهها انجام میداد.
وی افزود: سرپرست تیم مذاکره کننده هستهای یعنی ظریف شخصاً در مراحل مختلف مذاکرات چه با رسانههای اصولگرا و چه رسانههای اصلاحطلب تعامل میکند و روند مذاکرات هستهای را به گوش مردم میرساند.
محمدی ادامه داد: دولت قبلی قطعنامهها را کاغذپاره میخواند اما دیدیم که برای تک تک این قطعنامهها باید هزینه داد و این باعث شد دولتی سر کار بیاید که بتواند این روند را مدیریت کند.
وی افزود: کشور ژاپن 20 سال اعتمادسازی کرد و تنها به 10 سال اعتمادسازی به طرف مقابل رضایت دادهایم.
سردبیر سایت امید هستهای با اشاره به بازرسی از معادن اورانیوم تأکید کرد: ما به طرف غربی تنها 25 سال زمان دادهایم تا از معادن اورانیوم ما بازرسی کند در صورتی که با پذیرش پروتکل الحاقی برای بازرسی از معادن اورانیوم قید زمان وجود ندارد و ما به نوعی از این مسئله از غربیها امتیاز گرفتیم.
محمدی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران نگذاشته است که غرب خواستههای خود را بر ما تحمیل کند.
نقیپور با اشاره قرار دادن مواضع رهبری که به نتیجه مذاکرات خوشبین نیستند، گفت: تحریمهایی که دولت ایران را با مشکل مواجه کرده، تحریمهای دولت آمریکاست و نه تحریمهای اتحادیه اروپا. حال مسئله اینجاست که آیا دولت آمریکا تحریمهای اعمال شده را لغو خواهد کرد.
وی تصریح کرد: تحریمهای اعمال شده آمریکا علیه ایران دو قسمت دارد: قسمت اول تحریمهایی که کنگره علیه ایران تصویب کرده و قسمت دوم تحریمهایی که دولت آمریکا علیه ایران تصویب کرده است.
این فعال رسانهای اصولگرا ادامه داد: مهمترین تحریمها علیه ایران تحریمهایی است که توسط کنگره اعمال شده و این تحریمها سیستم اقتصادی و پولی ما را دچار مشکل کرده است و بر اساس بیانیه سوئیس این انتظار وجود ندارد که این تحریمها لغو شود.
نقیپور افزود: در بیانیه سوئیس حق غنیسازی ایران به رسمیت شناخته نشده است و همچنین حق بازرسیهایی را خارج از مقررات و خط قرمزها به بازرسان آژانس داده است.
خامسیان گفت: جریان اصولگرا ید طولایی در اتهامزنی دارد و ما نباید از ابزارها برای تخطئه یک جریان استفاده کنیم و این حق را نداریم که تیم مذاکره کننده هستهای را خائن خطاب کنیم.
محمدی ادامه داد: سه نوع تحریم وجود دارد تحریمهای اقتصادی، تحریمهای تسلیحاتی و تحریمهای اشائهای. تحریمهای تسلیحاتی که از ابتدای انقلاب علیه ایران اعمال شده است.