از نظر قرآن كريم، در طول تاريخ زندگي بشر، هيچ گاه زمين از حجت خدا خالي نبوده و خداوند براي هر امتي فردي مناسب را برگزيده تا انسان ها را در راه رسيدن به كمال مطلوب رهنمون باشند.

به گزارش خبرنگار قرآن و عترت باشگاه خبرنگاران؛براي مشخص شدن پاسخ، نياز به بيان مقدمه اي است . از دو دسته آيات قرآن، مي توان براي وجود حضرت ولي عصر (عج) و ظهور آن حضرت استفاده نمود: البته بايد دانست كه قرآن به صورت كلي سخن مي گويد و براي تشريح و تفسير آن بايد به سراغ آگاهان از حقايق قرآني ـ معصومين (ع) ـ رفت كه «الراسخون في العلم» (آل عمران7) هستند. به عبارت ديگر، وظيفه و مسئوليت روشنگري و بيان مقصود آيات قرآن به حجت هاي الهي واگذار شده است. (حديث ثقلين، مستدرك حاكم، ج 3 ، ص 148، طبع داردالمعرفه، بيروت)

از دو دسته آيات قرآن، مي توان براي وجود حضرت ولي عصر (عج) و ظهور آن حضرت استفاده نمود:

آيا آياتي در قرآن هست كه اشاره مستقيم به امام زمان(عج) دارد؟
1 ـ آياتي كه ضرورت وجود حجت الهي را در زمين بيان مي كنند.:
از نظر قرآن كريم، در طول تاريخ زندگي بشر، هيچ گاه زمين از حجت خدا خالي نبوده و خداوند براي هر امتي فردي مناسب را برگزيده تا انسان ها را در راه رسيدن به كمال مطلوب رهنمون باشند؛ چنان كه خداوند سبحان فرمود: «إِنَّمَا أَنتَ مُنذِرٌ ۖ وَلِكُلِّ قَوْمٍ هَادٍ» (به درستي كه تو بيم دهنده اي و براي هر جامعه راهنمايي هست. رعد/7)

پس همواره يك بيم دهنده و هدايتگر در جوامع انساني حضور دارد كه از جانب خدا برگزيده شده است. امام صادق(ع) در تفسير آيه ياد شده فرمود: «در هر زماني امامي از خاندان ما وجود دارد كه مردم را به آنچه رسول الله آورده (دين اسلام) هدايت مي كند». («و في كل زمان امام منا يهديهم الي ما جاء به رسول الله (ص) » (مجلسي، بحارالانوار، ج 23 ، ص 5)

از مجموع اين آيه و روايت، ضرورت وجود حجت الهي به عنوان هدايت گر در هر عصر، به خوبي فهميده مي شود.

دليل ديگر بر ضرورت وجود امام معصوم در جامعه اين است كه قرآن مبين و مفسر لازم دارد و به جز امام معصوم كسي به تمام معاني و خصوصيات آيات قرآن از محكمات و متشابهات آگاه نيست. پس به حكم عقل قطعي پس از رسول، امام معصوم لازم است. (بانوي اصفهاني، سيده نصرت امين ، مخزن العرفان در تفسيرقران، ج 3، ص 39، توضيح آيه ي 44 ،نحل)

امامان معصوم (ع) مايه آرامش و امنيت هستي و واسطه فيض الهي اند و نعمات و بركات خداوند متعال به واسطه آنها و به يمن حضورشان به انسان ها داده مي شود، كه اگر لحظه اي بركت وجودشان نباشد، زمين اهلش را فرو مي برد. ( در بحارالانوار، به مقوله اي لزوم وجود هميشگي رهبر آسماني بر مي خوريم. (مجلسي بحارالانوار، ج 23 ، ص 56)

اما اين كه مصداق اين امام معصوم كيست و چه هويتي دارد،‌روايات فراواني وارد شده كه بيان مي دارند اين فرد امام مهدي فرزند امام حسن عسكري (ع) است و ... . ( ر.ك: صافي، لطف الله، منتخب الاثر؛ طبرسي نوري، ميرزا حسين، النجم الثاقب؛ مجلسي بحارالانوار)

آيا آياتي در قرآن هست كه اشاره مستقيم به امام زمان(عج) دارد؟

2 ـ آياتي كه بشارت به حكومت صالحان و مومنان بر روي زمين مي دهد:
بر اساس ده ها آيه از قرآن كريم موضوع ظهور حضرت مهدي (عج) قابل استناد است. تمركز غالب اين آيات بر بشارت به بندگان صالح و مستضعف براي بازستادن حق خود و رسيدن به قدرت و ايجاد يك حكومت واحد جهاني مبتني بر حق و عدل و غلبه اسلام بر تمامي مكاتب و اديان است. قرآن كريم از يك سو بيان مي كند اين بشارت در بعضي كتب آسماني ديگر هم آمده است: «و همانا در زبور بعد از ذكر (تورات) نوشتيم كه زمين را بندگان شايسته من به ارث خواهند برد». («وَلَقَدْ كَتَبْنَا فِي الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُهَا عِبَادِيَ الصَّالِحُونَ» ، انبياء /150)

از سوي ديگر اين بشارت را به اراده خداوند استناد مي دهد: «و خواستيم بر مستضعفان روي زمين منت نهيم و آنان را پيشوايان و وارثان گردانيم»(قصص/5) اين آيات بشارت به ظهور مي دهند كه در تفسير آنها روايات زيادي وجود دارد.

در آيه اي ديگر خداوند حكومت و جانشيني مومنان و صالحان را به عنوان «وعده ي الهي» بر بندگان با ايمان خود بيان مي كند و امنيت و آرامش را مژده مي دهد: «خداوند به كساني از شما كه ايمان آورده و كارهاي شايسته كرده اند، وعده داده است كه حتماً آنان را در اين زمين جانشين (خود) قرار دهد و آن ديني را كه بر ايشان پسنديده است، به سودشان مستقر كند و بيمشان را به امنيت مبدل گرداند تا مرا عبادت كنند و ... ». (نور 55)

روايات معصومان (ع) اين آيه را بر حضرت حجت ولي عصر‌ (عج) و اصحاب او منطبق نموده اند. (رك: فرزي، محمدعلي، اميد سبز، ص 34)

آيات متعددي در شان امام مهدي (عج) هست كه امامان معصوم (ع) تفسير، تاويل و تطبيق اين آيات را بر وجود مقدس امام زمان (عج) و حكومت جهاني ان عدالت گستر بيان نموده اند . در زمينه ظهور و قيام آن حضرت و جامعه آرمانى مهدوى، مى‏توان توصيفات و اشارات زير را از قرآن به دست آورد :

1. غلبه نهايى حقّ بر باطل و شكست جبهه كفر و فساد و نفاق(12) ؛
2. جانشينى و خلافت مستضعفان بر روى زمين و حاكميت صالحان و نيكان(13) ؛
3. گسترش و فراگيرى دين حقّ در برهه‏اى خاص از زمان(14) ؛
4. از آن روز موعود، تحت عناوين ايام اللّه(15)، وقت معلوم(16)، روز نصرت و پيروزى(17) و طلوع فجر و سلامتى(18) و... ياد شده است ؛
5. در آياتى از آن حضرت با نام‏ه اى نعمت باطنى(19)، بقية اللّه(20)، كلمه باقيه(21)، اولى الامر(22) ؛ مهتدون(23) (مهدى) ؛ اقامه كننده نماز(24)، مضطرّ(25)، جنب اللَّه(26)، حزب اللَّه(27)، فجر(28)، «نهار اذا تجلى»(29) و... نام برده است.
6. خداوند، [با مهدى موعود]، نور خود را كامل مى‏كند(30) ؛
7. در آن عصر، زمين بعد از مرگش، زنده مى‏شود(31) ؛
8. او منصور از جانب خدا و انتقام گيرنده از دشمنان است(32) ؛
9. زمين، به نور پروردگار، روشن خواهد شد(33) ؛
10. در روز پيروزى، ايمان آوردن كافران، سودى به حالشان نخواهد داشت(34) ؛
11. هر چه در روى زمين است، تسليم و مطاع او خواهند شد(35) ؛
12. حضرت مهدى «يَهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ مَنْ يَشاءُ» است(36) ؛
13. او تأمين كننده امنيت و آرامش در روى زمين است(37).

آيا آياتي در قرآن هست كه اشاره مستقيم به امام زمان(عج) دارد؟

براي توضيح بيشتر به چند آيه به طور خلاصه اشاره مي شود:

:خداوند در آيه 55 سوره نور مي فرمايد:
«وَعَدَاللهُ الَّذينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَ عَمِلُوا الصّالحاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّنَّهُمْ في الاَرْضِ كَما اسْتَخْلَفَ الَّذينَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَ لَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دينَهُمُ الِّذي ارْتَضي لَهُمْ وَ لَيُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ اَمْناً يَعْبُدُونَني لا يُشْرِكُونَ بي شَيْئاً وَ مَنْ كَفَرَ بَعْدَ ذلِكَ فَاٌولئِكَ هُمُ الْفاسِقُونَ»؛« [خداوند به كساني از شما كه ايمان آورده و اعمال صالح انجام داده‏اند وعده داده كه آنها را به يقين خليفه روي زمين كند، آن گونه كه پيشينيان آنها را خلافت (روي زمين) بخشيد، و دين و آييني را كه براي آنها پسنديده است پا برجا و ريشه دار سازد ، و بيم و ترس آنها را به آرامش و امنّيت مبدّل كند، آن چنان مي‏شود كه تنها مرا مي‏پرستند ، و چيزي را شريك من نخواهند كرد، و كساني كه بعد از آن كافر شوند آنها فاسقند]» . در اين آيه با صراحت به مؤمنان صالح بشارت داده شده است كه سرانجام حكومت روي زمين را در دست خواهند گرفت ، و دين اسلام فراگير خواهد شد، و ناامني ها و وحشت ها به آرامش و امنّيت مبدّل مي‏گردد، شرك از سراسر جهان برچيده مي‏شود ، و بندگان خدا با آزادي به پرستش خداي يگانه ادامه مي‏دهند ، و نسبت به همگان اتمام حجت مي‏شود، به گونه‏اي كه اگر كسي بعد از آن بخواهد راه كفر را بپويد، مقصر و فاسق خواهد بود. (مخصوصاً در بخش آخر آيه دقت كنيد).

گرچه اين امور مهم كه مورد وعده الهي بوده است در عصر پيامبر اكرم (ص) و زمانهاي بعد از آن در مقياس نسبتاً وسيعي براي مسلمين جهان تحقق يافت و اسلام كه روزي در چنگال دشمنان چنان گرفتار بود كه مجال كمترين ظهور و بروزي به آن نمي‏دادند ، و مسلمانان دائماً در ترس و وحشت به سر مي‏بردند، سرانجام نه فقط شبه جزيره عرب، بلكه بخشهاي عظيمي از جهان را فرا گرفت و دشمنان در تمام جبهه‏ ها شكست خوردند؛ ولي با اين حال حكومت جهاني اسلام كه سراسر دنيا را فرا گيرد و شرك و بت‏پرستي را به كلي ريشه كن سازد، و امنيّت و آرامش و آزادي و توحيد خالص را همه جا گسترش دهد، هنوز تحقق نيافته است. پس بايد در انتظار تحقق آن بود. اين امر مطابق روايت متواتره در عصر قيام مهدي(ع) تحقق خواهد يافت، بنابراين يكي از مصاديق اين آيه در عصر پيامبر (ص) و اعصار مقارن آن حاصل شد و شكل وسيعترش در عصر قيام مهدي (ع) خواهد بود و اين دو با هم منافاتي ندارد، و اين وعدة در هر دو مرحله بايد تحقق يابد ( پيام قرآن ج 9، حضرت آيت الله مكارم شيرازي).

همچنين در قرآن مي‏فرمايد: «وَ لَقَدْ كَتَبْنا فِي الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّّّ الارْضَ يَرِثُها عِباديَ الصّالِحُونَ» كه مفاد ظاهر آن اين است كه: «و هر آينه ما در زبور بعد از ذكر نوشتيم كه البته بندگان صالح من وارث زمين مي‏گردند». اين آيه از بشارت حتمي الهي خبر مي‏دهد كه شايستگان و صلحاء، وارث زمين و صاحب آن مي‏شوند و چون در آيات قبل از اين آيه از زمين خاصي سخني به ميان نيامده است لذا الف و لام «الأرض»، الف و لام عهد نخواهد بود چون ظاهر اين است كه مراد تمام زمين است. بنابر اين، آيه خبر از روزگاري مي‏دهد كه زمين و ادارة آن در همة قاره‏ها و همة مناطق و معادن آن در اختيار بندگان شايسته خدا در آيد، چنانكه در آيات ديگر نيز همين وعده را فرموده است. مانند آية: : «وَ نُريدَ أَنْ نَمُنَّ عَلَي الَّذينَ اسْتَضْفِوُا فِي الْأَرْضِ وَ َنْجَعَلَهُمْ أَئِمَّهً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوارِثينَ؛قصص/5 و اراده كرده‏ايم كه بر كساني كه در زمين ضعيف و ذليل نگه داشته شده‏اند منت گذارده و آنان را پيشوايان و وارثان زمين گردانيم»و... .


12) ر.ك : اسراء (17)، آيه 81.
13) قصص (28)، آيه 5، انبياء (21)، آيه 105.
14) توبه (9)، آيه 23.
15) ر.ك : جاثيه (45)، آيه 14، ابراهيم (14)، آيه 5.
16) ر.ك : حجر (15)، آيات 36-38.
17) عنكبوت (29)، آيه 10.
18) قدر (97)، آيه 50.
19) لقمان (31)، آيه 20.
20) هود (11)، آيه 86.
21) زخرف (43)، آيه 28.
22) نساء (4)، آيه 59.
23) بقره (2)، آيه 9.
24) حج (22)، آيه 41.
25) نمل (27)، آيه 62.
26) زمر (39)، آيه 56.
27) مجادله (58)، آيه 22.
28) فجر (89)، آيه 1.
29) ليل (92)، آيه 2.
30) صف (61)، آيه 8.
31) حديد (57)، آيه 17.
32) شورى (42)، آيه 41.
33) زمر (39)، آيه 69.
34) سجده (32)، آيه 29.
35) آل عمران (3)، آيه 8.
36) نور (24)، آيه 35.
37) همان، آيه 55.
38) انبياء (21)، آيه 105.
39) پرسش‏ها و پاسخ‏ها، ص 185.

انتهای پیام/

برچسب ها: امام زمان ، قرآن ، حجت خدا ، آیات
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۳:۵۰ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
آیه 20 سوره یونس و 45 سوره نحل از واضح ترین آیه ها در مورد امام زمان هست.
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۳:۲۲ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
دقیقا همینطور است. ایشالا ظهور حضرت. مگه میشه قرآن از بزرگترین واقعه در روی زمین حرفی نزده باشد؟ قطعا در بیان رمزی این آیات حکمتی هست.
Iran (Islamic Republic of)
مصطفی
۱۵:۱۹ ۰۳ شهريور ۱۳۹۹
اللهم عجل لولیک الفرج
Iran (Islamic Republic of)
منتظر موعود
۲۳:۴۳ ۲۲ آذر ۱۳۹۸
شاید دلیل این که خداوند توی قرآن به طور مستقیم از ظهور حرفی به میان نیاورده اینه که خدای مهربون می خواد شیعه و سنی به یک کتاب واحد اعتقاد داشته باشن و قرآن کریم تحت تحریف قرار نگیره(اهل سنت معتقد هستند که منجی هنوز به دنیا نیامده) تا هر کس اسم رهبران خودش رو بیاره
مسلما همه این ابهامات پس از ظهور منجی عالم بشریت برطرف خواهد شد
اما نباید فراموش کرد که قرآن کریم پر از رمز و راز هست و شاید حتی بین رموز ابتدای بعضی سوره ها(مثل کهیعص سوره مریم) همه و همه به وجود امامانمان مربوط باشد
Iran (Islamic Republic of)
ظهور
۰۶:۰۱ ۱۵ خرداد ۱۳۹۸
خیلی عالیی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۱ ۰۴ بهمن ۱۳۹۷
جالبه. تاریخ طبری به اون همه معتبری معتقده امام حسن فرزندی نداشته. آیا نباید به این حرف طبری اعتماد کرد؟
Iran (Islamic Republic of)
اقاي سومندر
۱۴:۰۶ ۲۳ مهر ۱۳۹۷
چيزي كه ميخواستم رو فهميدم ... سپاس
Germany
ناشناس
۱۲:۴۵ ۱۵ مرداد ۱۳۹۷
برای من جای سوال دارد . خداوند که در قرآن حقایق را عریان و پوست کنده و بدون هرگونه پیرایه بیان مى کند. چرا در مورد امام زمان آیه ای را مستقیم نگفتند که تکلیف بر همه مسلمانان روشن شود.
Iran (Islamic Republic of)
اقاي سومندر
۱۴:۰۵ ۲۳ مهر ۱۳۹۷
حتما حكمتي دارد همان گونه كه سوراخ كردن كشتي و خراب كردن خانه اي و كشتن بچه اي توسط حضرت خضر (ع) حكمت داشت. اين خداي الله بسيار عالم است از آنچه بايد بشود و الله ميداند ولي ما نميدانيم
Iran (Islamic Republic of)
نبي طرف
۰۷:۳۱ ۱۹ خرداد ۱۳۹۷
متاسفانه خوب كامل متوجه نشديم تو كدوم كتابي و كدام حديثي از اهل بيت امده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۹ ۰۹ خرداد ۱۳۹۷
خوب نتونستم جوابمو پیدا کنم
Denmark
ناشناس
۱۱:۲۴ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
اشاره به امام زمان و ظهور در آخرالزمان
و جمعی از امت رسول آخر زمان هستند. (واقعه: ۴۰)
Denmark
ناشناس
۱۱:۲۲ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
اشاره به امام زمان و ظهور در آخرالزمان
و جمعی از امت رسول آخر زمان هستند. (واقعه: ۴۰)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۰۶ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
یاصاحب الزمان ادرکنی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۸ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۷
اللهم عجل لولیک الفرج
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۸ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۷
اللهم عجل لولیک الفرج
Iran (Islamic Republic of)
هادی
۲۲:۳۸ ۲۳ فروردين ۱۳۹۷
ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۴۸ ۰۱ بهمن ۱۳۹۶
جانم به فدای آقا امام زمان (عج)
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۴:۰۴ ۳۰ دی ۱۳۹۶
عالی واقعا ممنون
Iran (Islamic Republic of)
مینا
۰۰:۴۳ ۱۲ دی ۱۳۹۶
الهی من دورش بگردم
انشالله به زودی ظهور رو ببینیم و بتونیم در خدمت امام باشیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۲۰ ۲۲ آذر ۱۳۹۶
اصلا نتونستم جواب رو پیدا کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۹ ۱۹ آبان ۱۳۹۶
ممنون
United States of America
ناشناس
۱۶:۵۸ ۲۷ شهريور ۱۳۹۶
توضیح بیشتر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۰ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
باتشکر از سایت خوبتان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۰ ۱۱ شهريور ۱۳۹۶
باتشکر از سایت خوبتان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۱ ۳۱ مرداد ۱۳۹۶
حافظ شیرازی که تمام شعرهایش به او الهام میشد و اوضاع اینده در اشعارش بیان میشد در قصیده (سپیده دم که صبا بوی لطف جان گیرد چمن ز لطف هوا نکته بر جنان گیرد ) واقعه دقیق زمان قیام را توضیح میهد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۱ ۲۵ تير ۱۳۹۶
خوب نتونستم جوابمو پیدا کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۷ ۱۲ مرداد ۱۳۹۵
اشاره به امام زمان و ظهور در آخرالزمان
و جمعی از امت رسول آخر زمان هستند. (واقعه: ۴۰)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۷ ۰۹ اسفند ۱۳۹۴
باسلام من جواب سوال ام را نتوانسمبه خوبی از سایت شما بگیرم اگر می شه واضح تر
آخرین اخبار