30 درصد از نوجوانان کشور مبتلا به کبد چرب هستند که در 3 درصد از موارد این بیماری منجر به سیروز کبد یا همان خشک شدن کبد می‌شود.

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران؛ براساس مطالعات صورت گرفته در ایران، دانش آموزان دبستانی و راهنمایی تا هفت درصد به بیماری کبد چرب مبتلا هستند که بر اثر کم تحرکی و بد غذایی این بیماری در بین دانش آموزان رو به افزایش است.

کبد چرب یا استئاتوز در واقع همان جمع شدن چربی در کبد است. وجود چربی در کبد طبیعی است اما اگر این میزان از چربی بیشتر از 5 تا 10 درصد وزن کل کبد شود، فرد مبتلا به این بیماری شده است.

کبد چرب بیماری معمولی است که 10 تا 20 درصد از افراد در ایالات متحده دچار این بیماری می‌باشند همچنین در اکثر موارد، کبد چرب در سنین بین 50 تا 60 سال تشخیص داده می‌شود.

کبد چرب بیماری درمان پذیر است که گاهی اوقات می‌تواند اثرات و عوارض خطرناکی به همراه داشته باشد. این بیماری نشانه و علامتی ندارد و بصورت خاموش است و باعث آسیب همیشگی و برگشت نا‌پذیر نمی‌شود.

کبد چرب به سه دسته کبد چرب الکلی، کبد چرب غیر الکلی و کبد چرب حاد بارداری تقسیم می‌شود.

این بیماری در زمان پیشرفت می‌تواند علائمی مثل خستگی، ضعف، کاهش وزن، کاهش اشتها، تهوع، گیجی، عدم تمرکز، درد مرکز و یا سمت راست بالایی شکم و بزرگ شدن کبد را به  همراه داشته باشد.

از جمله مواد غذایی که برای کبد مفید هستند می‌توان به سیر و پیاز، انواع کلم، آب لیمو ترش تازه در آب داغ، چغندر و میوه‌های غنی از آنتی اکسیدان اشاره کرد.

ایران سرآمد درمان، تشخیص و آموزش بیماری‌های کبدی

سید موید علویان رئیس ششمین کنفرانس بین‌المللی هپاتیت تهران به فعالیت‌ها و اقدامات انجام شده در این زمینه در کشور اشاره و می‌گوید: با انجام فعالیت‌ها در زمینه‌ی تشخیص بیماری‌های کبدی، کشورمان سرآمد درمان، تشخیص و آموزش این بیماری است.

علوی می‌افزید: بیشترین آمار پیوند کبد در شیراز انجام شده و این پیوند در شهرهای تبریز، اصفهان، تهران و کرمان نیز در حال انجام است.

30 درصد از نوجوانان به کبد چرب مبتلا هستند

ناصر ابراهیمی دریانی متخصص گوارش و کبد می‌گوید: کبد چرب بیماری شایع است که در طی آن آنزیم‌های کبدی افزایش می‌یابد و علامت خاصی هم ندارد، همچنین این بیماری با سندرم متابولیک ارتباط دارد و هرچه فرد از ناحیه‌ی شکمی چاق‌تر باشد، ریسک مبتلا شدن به کبد چرب در آنها افزایش می‌یابد.

دریانی مطرح می‌کند: آنزیم‌های کبدی دو نوع SGOT,SGPT هستند که اگر فردی میزان SGOT به SGPT در بدنش از دو برابر بیشتر باشد و بالای 50 سال سن داشته باشد در معرض ابتلا به این بیماری قرار می‌گیرد.

دریانی معتقد است، سن بالا، بزرگ شدن طحال و دیابت زمینه‌هایی برای ایجاد کبد چرب در افراد است، متاسفانه 30 درصد از نوجوانان کشور مبتلا به کبد چرب هستند همچنین شایان ذکر است که کبد چرب در سه درصد از موارد منجر به سیروز کبد یا همان خشک شدن کبد می‌شود که طی آن شکم‌ها و پاها متورم می‌شود.

وی معتقد است: که اگر بعد از تجمع چربی در کبد فرد متوجه بیماری خود نشود، باعث ایجاد فیبروز در کبد می‌شود که به این مرحله Nash گفته می‌شود که 20 درصد از افراد دچار این مرحله می‌شوند، در نهایت اگر فرد رژیم غذایی مناسب را رعایت کرد و بیماری‌اش کنترل نشد باید از کبد نمونه برداری شود و فرد تحت درمان ویتامین E قرار بگیرد تا از آسیب‌های جدی به بیمار جلوگیری شود. در نهایت برای کاهش خطر ابتلا به کبد چرب، رعایت برخی نکات موثر است که از جمله آن می‌توان به رژیم غذایی سالم اشاره کرد.

یک رژیم غذایی سالم حاوی میوه، سبزی‌جات، غلات کامل و چربی‌های سالم است که می‌تواند خطر ابتلا به کبد چرب را کاهش دهد، همچنین حفظ وزن سالم و تناسب اندام، ورزش و تمرین کردن و عدم مصرف دخانیات از مواردی هستند که باعث کاهش خطر ابتلا به این بیماری می‌شوند.

گزارش از بهاره درویشی

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.