به گزارش
گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران،سیدمهدی پورهاشم درباره ترک های ایجاد شده تونل توحید، اظهار داشت: ساخت تونل توحید به صورت طرح و ساخت بود یعنی پیمانکار هم طراح و هم سازنده بوده است. در زمان طراحی این پروژه نظر پیمانکار این بود که نیازی به استفاده از لایه های آب بند که در پروژه های تونل نیایش، حکیم و غیره استفاده شد، وجود ندارد.
وی ادامه داد: پیمانکار تونل توحید اعلام کرد تراز آب های زیر زمینی پایین تر از تراز کف تونل است و آب زیر زمینی وارد پروژه نخواهد شد بنابراین به نظرشان کار درستی کرد البته آن زمان اعتراض داشتیم که این کار را انجام ندهند اما به دلیل اینکه پروژه به صورت طرح و ساخت بود، مسئولیت با آنها بود و پیمانکار طرحش را اجرا کرد.
جانشین مجری طرح های تونلی سازمان مهندسی و عمران شهر تهران تصریح کرد: بعد از افتتاح تونل متوجه شدیم آب های سطحی شامل بارندگی، آب های ناشی از نشتی های آب شرب لوله کشی شهری، کانال های فاضلاب و قنات هایی که وجود دارد از سطح زمین وارد تونل می شود و این شرایط خوبی را حادث نمیکند.
وی افزود: اگر آب وارد شده به تونل خالص باشد برای بتن ضرر ندارد بلکه مفید است و باعث تقویت مقاومت بتن می شود اما زمانی که این آب حاوی املاح و ناخالصی باشد ممکن است در دراز مدت برای بتن ضرر داشته باشد. بر این اساس بعد از افتتاح تونل توحید، قسمت غربی تونل را به روش های دیگر آب بندی کردیم. اما بعد از آن دیدیم در نقاط دیگری از پروژه که لوله ای ترکیده یا قناتی وجود دارد آب وارد تونل می شود و ممکن است در دراز مدت برای پروژه مشکل ایجاد کند.
پورهاشم خاطرنشان کرد: قطر ستون های موجود در تونل توحید یک و نیم متر است و از بتن آرمه ساخته شده یعنی بتنی است که داخل آن از فولاد استفاده شده و بسیار مقاوم است. روی این بتن با لایه ای دو سانتی نما ایجاد شده و ترک های رخ داده روی این پوسته است در واقع ترک مربوط به سازه نیست که برای آن مشکل ایحاد کند.
وی در پاسخ به اینکه تصاویر نشان دهنده ترک هایی عمیق است، گفت: خدمت شما عرض خواهم کرد؛ اما در حال حاضر با همکاری یکی از اساتید دانشگاه که یک شرکت پیمانکاری دارد، زیر نظر دانشگاه تهران آب بندی پروژه به روش تزریق مواد شیمیایی درحال انجام است. در این شیوه از روی ستون ها در جایی که آب نشت می کند شیاری ایجاد و مواد را تزریق می کنیم که هم بتن آب بند می شود وهم مواد شیمیایی روی آرموتورهای بتنی بنشیند و آن را در مقابل فرسودگی محافظت کند.
جانشین مجری طرح های تونلی سازمان مهندسی و عمران شهر تهران با اشاره به اینکه عمر پروژه های تونلی بیش از 100 سال است، اظهار داشت: عمر 100 ساله شامل حال تونل توحید نیز می شود و احتمال ریزش این تونل وجود ندارد وهیچ خطری آن را تهدید نمی کند.
وی افزود: اما به دلیل اینکه احساس می کنیم املاح آب ممکن است عمر بتن را کاهش دهد در حال آب بندی آن هستیم تا در آینده به مشکلی برخورد نکنیم بنابراین انجام این کار برای اینکه فردا اتفاقی رخ ندهد نیست.
پورهاشم در پاسخ به پرسشی درباره ذهنیت ایجاد شده مردم مبنی بر ناایمن بودن تونل توحید، گفت: اصلا چنین چیزی وجود خارجی ندارد اگر احساس کنیم امنیت پروژه ای از بین رفته آن را می بندیم و اجازه عبور و مرور نمی دهیم علاوه بر این تردد مردم از این تونل نشان می دهد نقصانی در ایمنی تونل رخ نداده و ایمنی تونل به هیچ وجه تهدید نشده است.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا مطالعات لازم درباره آن صورت گرفته بود یا خیر، اظهار داشت: همانطور که گفتم تونل توحید به صورت طرح و ساخت احداث شد؛ در این صورت زمانی که شروع به ساخت و طراحی می شود، مطالعات اولیه ای صورت می گیرد و همزمان با ساخت مطالعات تکمیلی انجام می شود.
پورهاشم ادامه داد: در این قسمت از کار نظرمان این بود که پروژه باید آب بند شود که البته در پروژه هایی که بعد از تونل توحید احداث شد مانند نیایش، امیرکبیر و حکیم آب بندی کامل صورت گرفته و هیچ آبی امکان نفوذ به آنها را ندارد. در پروژه توحید پیمانکار بر این باور بود که آب وارد تونل نمی شود اما در حال حاضر به این نتیجه رسیده ایم که باید آب بند شود.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه اگر مطالعات به صورت دقیق انجام شده بود، این اتفاق ها رخ نمی داد، اظهار داشت: نظر شما قابل احترام است اما معلومات بنده در زمینه پروژه هایی از این دست بیشتر است؛ اجرای پروژه ها به چند حالت انجام می شود، یکی از آنها به این صورت است که ابتدا مطالعات کامل انجام می شود و کار به صورت سه عاملی یعنی پیمانکار، ناظر و کارفرما به اجرا در می آید، حالت دیگر این است که طراحی با خود پیمانکار است و طرح و ساخت را به عهده می گیرد.
جانشین مجری طرح های تونلی سازمان مهندسی و عمران شهر تهران تصریح کرد: روش دوم برای پروژ های بزرگ که می خواهند سرعت داشته باشد استفاده می شود اما این دلیل نمی شود که آب بندی نشود.
وی در پاسخ به اینکه بنابراین نیاز داشتن یا نداشتن پروژه به آب بندی ارتباط مستقیمی با مطالعات ندارد؟ گفت: همه کارهایی که در پروژه انجام می شود به مطالعات هم مربوط می شود.
پورهاشم در پاسخ به اینکه میتوان گفت نقص در مطالعات علت بروز این اتفاق بوده است، افزود: شاید هم اینطور باشد اما مهم این است که مردم بدانند که داریم چه کار می کنیم.
وی در پاسخ به اینکه نکته مذکور مهم است اما این هم مهم است که بدانیم علت وقوع این اتفاق چه بوده است، تصریح کرد: این را من نمی توانم بگویم و سازمان مشاور فنی مهندسی شهر تهران باید توضیح دهد.