به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران به نقل از شبکه تلویزیونی بلومبرگ نیوز، مجری شبکه در مصاحبه اختصاصی با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه گفت: مهلت تعیین شده در مذاکرات هسته ای ایران نزدیک می شود؛ روسیه نیز در این گفتگوها شرکت دارد. تا چه اندازه اطمینان دارید که تا مهلت تعیین شده، توافق حاصل خواهد شد؟
لاوروف پاسخ داد: اگر هر یک از شرکت کنندگان در مذاکرات، اعم از شش (قدرت جهانی) و ایران به چارچوب سیاسی که چند ماه پیش بر سر آن توافق شد، پایبند باشند آنگاه کاملاً قادر خواهیم بود در جدول زمانی تعیین شده تا پایان ژوئن به نتیجه برسیم. اگر عده ای در واپسین لحظات تلاش کنند چیزی فراتر از تمهیدات چارچوب سیاسی به دست آورند، آنگاه احتمالاً به پایان رساندن مذاکرات تا اواخر ماه ژوئن امکان پذیر نخواهد بود.
مجری شبکه گفت ظاهراً دیگر آن اطمینان گذشته در شما دیده نمی شود؟
لاوروف گفت:« نه اشاره کردم اگر همه به مفاد چارچوب سیاسی توافق شده در لوزان پایبند باشند، آنگاه دستیابی به نتیجه تا پایان ژوئن کاملاً امکان پذیر است.»
مجری شبکه گفت اگر توافقی حاصل نشود، چطور؟ چه خطرهایی وجود دارد؟
وزیر امور خارجه روسیه گفت:« برای ما، همواره کیفیت و محتوای توافق بر مهلت های تعیین شده، ارجحیت داشته است. زمانیکه وزرای امور خارجه تصمیم گرفتند پایان ماه ژوئن را به عنوان تاریخِ هدف تعیین کنند، این مسئله کاملاً روشن شد که این نباید به عنوان ضرب الاجل قطعی برای خودمان در نظر گرفته شود.
مجری بلومبرگ نیوز گفت: ظاهراً مسئله اختلاف برانگیز این است که آمریکا و اتحادیه اروپا خواستار آن هستند که پیش از برداشتن تحریم های اعمال شده علیه ایران، فرآیند راستی آزمایی صورت گیرد. آیا شما از فرآیند راستی آزمایی پیش از لغو تحریم ها حمایت می کنید؟
لاوروف پاسخ داد: کاملاً همین طور است، ما از فرآیند راستی آزمایی حمایت می کنیم.»
مجری این برنامه پرسید: بنابراین شما با ایرانی ها که میگویند تحریم ها باید فوراً برداشته شود، هم عقیده نیستید؟
وزیر امور خارجه روسیه گفت:« اینجا دو مسئله متفاوت مطرح است: نخستین آنها به فرآیند راستی آزمایی مربوط می شود که ایران اعلام کرده است آژانس بین المللی انرژی اتمی می تواند از همه امکان مرتبط با برنامه هسته ای (ایران) بازدید کند. برخی مذاکره کنندگان غربی اصرار دارند نه تنها تأسیسات هسته ای، بلکه مراکز نظامی ایران نیز باید بازرسی شوند. این مسئله ای است که دو طرف باید خودشان حل و فصل کنند؛ ما آماده ایم که در این زمینه کمک کنیم، اما معتقد نیستیم که (درهای) همه مراکز نظامی ایران باید به روی بازرسی ها باز باشد، زیرا این به امنیت ایران مربوط می شود. در ضمن، کارشناسان می دانند آژانس بین المللی انرژی اتمی باید از چه تأسیساتی به شکل دائم بازرسی کند.
دومین گروه از مشکلات به نحوه برداشتن تحریم ها (علیه ایران) مربوط می شود: آیا تحریم ها باید یکجا لغو شود یا به شکل گام به گام؟ به اعتقاد ما، تا زمانِ تأیید شدن توافق (هسته ای) نهایی در شورای امنیت سازمان ملل، همه تحریم های اعمال شده از سوی سازمان ملل و غیر مرتبط با خطرات تکثیر (تسلیحات کشتار جمعی) باید برداشته شود. تحریم های مرتبط با خطرهای تکثیر نیز می تواند در مرحله دوم و زمانیکه آژانس بین المللی انرژی اتمی بعد از دو یا سه ماه، گزارش اولیه خود را (درباره برنامه هسته ای ایران) منتشر کرد، برداشته شود؛ اما درباره این مسئله و نحوه عملی شدن توافق، باید بحث های تخصصی صورت گیرد.
انتهای پیام/