در روزهای اخیر وزیر دفاع اعلام کرد به دنبال تامین جنگنده از روسیه هستیم و نکته‌ای که در تعامل با روسیه در بحث خرید جنگنده باید مد نظر قرار بگیرد ورود دانش فنی و ساخت جنگنده در خاک ایران است.

به گزارشگروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان ؛صنعت هواپیماسازی روسیه از دیرباز خاستگاه طرح های بدیع و گاها عجیب  در صنعت هوانوردی دنیا بوده است. از نمونه هایی مانند بمب افکن های استراتژیک شرکت توپولوف تا جنگنده ی نسل پنجم PAK-FA محصول شرکت سوخو روسیه آنچه که در بررسی تاریخ هوانوردی روسیه به چشم می خورد این است که روس ها همیشه سعی کرده اند از رقبای غربی خود عقب نمانند.

به تازگی و در آستانه روز ملی صنعت دفاعی وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو های مسلح اعلام کرد که نیازهای خود را به روسیه اعلام کرده ایم و در بحث جنگنده از آنها خریدهایی خواهیم داشت. همچنین سردار دهقان در برنامه  «نگاه یک» سیما نیز از خرید یک مدل جنگنده از روسیه خبر داد. با توجه به شواهد امر به نظر می رسد که خرید جنگنده از روسیه مراحل پایانی خود را سپری می کند و شاید در آینده ای نزدیک شاهد بوسه چرخ های جنگنده های روسی بر باند پایگاه های هوایی ایران باشیم.

اما در این گزارش می خواهیم با توجه به زیرساخت ها، تهدیدات، شرایط جغرافیایی و سایر عوامل تاثیر گذار نگاهی داشته باشیم بر جنگنده های روسی و گزینه های پیش روی جمهوری اسلامی ایران برای خرید از روسیه. در ابتدا به سراغ دو شرکت بزرگ هواپیما سازی روسیه می رویم؛ سوخو و میگ.

شرکت سوخو در سال ۱۹۳۹ توسط شخصی به نام پاول سوخو پایه گذاری شد، اوایل بنام دفتر طراحی شماره ۵۱ شناخته می شد تا اینکه به شرکت هوافضای سوخو تغییر نام داد. سوخو در حال حاضر بزرگترین شرکت هواپیماسازی روسیه است و خط مقدم نیروی هوایی روسیه را جنگنده های این شرکت تشکیل می دهند. انواع جنگنده های سوخو-۲۲ و ۲۴ و ۲۵ و ۲۷ و ۳۰ و ۳۳ و ۳۴ و ۳۵ و ۳۷ و ۴۷ و جنگنده نسل پنجم سوخو PAK-FA نیز تولید این شرکت هستند. از جمله تولیدات این شرکت که در کشور ما مورد استفاده قرار می گیرند بمب افکن راهبردی سوخو-۲۴ و جنگنده ی سوخو-۲۵ است. اخیرا «نیز جنگنده سوخو-۲۲» نیز مورد بهره برداری قرار گرفته است.

تمام گزینه‌های تهران برای خرید جنگنده از مسکو

جنگنده سوخو-۳۴

دومین شرکت بزرگ هواپیماسازی روسیه شرکت میکویان گورویچ (میگ) است. شرکت میگ در سال ۱۹۳۹ توسط آرتیوم میکیان و میخایل گورویچ بنیان نهاده شد و پیش‌تر به عنوان دفتر طراحی شماره ۱۵۵ نیز شناخته می‌شده است. نام میگ از ترکیب نام‌های خانوادگی میکویان و گورویچ ساخته شده است. شاخص ترین جنگنده های تولید این شرکت را می توان میگ-۲۱ و ۲۳ و ۲۵ و ۲۹ و ۳۱ و ۳۵ محسوب کرد. که از این شرکت نیز در کشور ما جنگنده میگ-۲۹ در خدمت نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است.

نخستین عامل برای خرید جنگنده های نظامی که باید مورد توجه قرار گیرد «وجود زیرساخت های لازم» است. اصلی ترین عنصر این بحث آموزش است. زمانی که یک تکنولوژی یا صنعت وارد می شود می بایست عوامل و اپراتورهای آن آموزش لازم را در جهت بکارگیری آن تکنولوژی فرا گرفته باشند. در بحث جنگنده ها آموزش خلبان، آموزش نیروهای فنی، تجهیزات و تسهیلات فنی برای تعمیر و بازآمد اصلی ترین زیرساخت های لازم است.

ناوگان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تا اواخر دهه  ۶۰ متشکل از جنگنده ها و هواپیماهای ترابری غربی و آمریکایی بود. در اواخر دهه ی ۶۰ و اوایل دهه ی ۷۰ با ورود جنگنده های روسی Mig-۲۹ و Su-۲۴ و چینی F-۷ عملا ترکیبی از جنگنده های شرقی و غربی را در اختیار گرفت. گرچه در اوایل ورود این پرنده ها به کشور مشکلاتی از جنس عدم وجود زیرساخت به وجود آمد اما در سال های اخیر با عملیاتی شدن جنگنده هایی چون Su-۲۲ و Su-۲۵ عرصه حضور جنگنده های شرقی گسترده تر شده و به طبع دانش بکارگیری و بازآماد آنها نیز نهادینه شده.

با این تفاسیر می توان به این نتیجه رسید که زیر ساخت های لازم برای خرید از هر دو شرکت سوخو و میگ در کشور موجود است و مشکلی از نظر پیشتیبانی و آموزش با استفاده از ظرفیت های داخلی وجود ندارد. اما کدام یک از گزینه های فعلی بیشتر می تواند راهگشا باشد؟ سوخو یا میگ؟ مسئله این است!

جنگنده سوخو-۳۰

سوخو-۳۰ یک جنگنده چند منظوره (Multi-Role) دو سرنشینه می باشد که در سال ۱۹۹۶ میلادی به طور رسمی معرفی شد. این پرنده در واقع نمونه ی ارتقاء یافته  سوخو-۲۷ با نام مستعار فلانکر است. در حالی که از سوخو-۳۰ بعنوان یک جنگنده برتری هوایی یاد می شود اما قابلیت حمله به اهداف زمینی با دقت فراوان را نیز دارد.

از جمله تسلیحات این هواپیما میتوان به موشک های هوا به هوای R-۲۷ و R-۷۳ و R-۷۷ اشاره کرد که با هدایت حرارتی و راداری میتوانند علیه اهداف هوایی تا فاصله ی ۱۳۰ کیلومتری مورد استفاده قرار گیرند. دیگر تسلیحات این هواپیما برای حمله به اهداف زمینی نیز موشک های Kh-۳۱  و Kh-۵۹ برای اهداف ثابت و متحرک دریایی و زمینی، موشک لیزری Kh-۲۹ و انواع بمب های سری KAB روسی در اوزان مختلف است.

تمام گزینه‌های تهران برای خرید جنگنده از مسکو

جنگنده سوخو-۳۰ 


سوخو-۳۰ با بهره گیری از ۲ موتور توربوفن AL-۳۱ می تواند تا ارتفاع ۵۶ هزار پا و با سرعتی معادل ۲ برابر سرعت صوت پرواز کند. از دیگر مشخصات بارز سوخو-۳۰ میتوان به سیستم تغییر بردار رانش موتورهای آن اشاره کرد که قابلیت مانور پذیری زیادی را برای این جنگنده فراهم می آورد. به طوری که قادر به انجام مانور معروف «کبرا بوگاچف» و مانور Tailside است. سیستم پرواز با سیم (Fly-by-Wire) نیز از دیگر مشخصه های آن است که ساختار های مکانیکی کنترل فرامین را به کنترل دیجیتالی تبدیل کرده است.

سوخو-۳۰ قادر است بدون سوختگیری هوایی ماموریت هایی با برد ۳۰۰۰ کیلومتر را انجام دهد و با انجام سوختگیری هوایی این میزان را تا ۵۲۰۰ کیلومتر افزاریش دهد. سیستم های دقیق ناوبری و اویونیکی این جنگنده را قادر می سازد در حالت خلبان خودکار پرواز ارتفاع پایین را انجام دهد.

سوخو-۳۰ بیش از ۱۰ مدل مختلف دارد که از این تعداد سه مدل MKI و MKM و MKK شهرت بیشتری دارند زیرا این مدل ها به ترتیب نمونه صادراتی به هند، مالزی و چین هستند. سوخو-۳۰ برای کشور ما میتواند یک جنگنده مناسب باشد زیرا تمامی ماموریت های یک جنگنده را قادر به انجام است. و می تواند در جای جای کشور مورد استفاده قرار گیرد و در هر نقطه ای هم کارآیی خود را خواهد داشت.

میگ-۲۹ / ۳۵
میگ-۲۹ جنگنده برتر هوایی برای دفاع نقطه ای است که در سال ۱۹۸۳ رونمایی شد. این جنگنده در واقع برای مقابله با هواپیماهای F-۱۵ و F-۱۶ آمریکایی ساخته شد و لقب فالکروم (شاهین ترازو) را از آن خود کرد. این جنگنده یکی از بهترین نمونه های صادراتی شوروی سابق و روسیه فعلی است. نسبت قدرت زیاد موتور به بدنه (Thrust Ratio) این هواپیما باعث شده تا قدرت مانورپذیری فوق العاده ای داشته باشد. تا کنون بیش از ۱۶۰۰ فروند از این جنگنده در مدل های مختلف ساخته شده و به بیش از ۲۰ کشور جهان صادر شده است.

جنگنده ی میگ-۲۹ در سال ۱۳۶۹ وارد خدمت نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران شد. ۱۸ فروند مدل تک سرنشین رزمی Mig-۲۹A و ۷ فروند مدل آموزشی دو سرنشین Mig-۲۹UB که تا به امروز در حال انجام خدمت هستند و در دو پایگاه تهران و تبریز مستقر هستند. با توجه به ویژگی ها و سلاح های منحصر به فرد این جنگنده مانند موشک های R-۲۷ و R-۷۳ و R-۷۲ قابلیت دفاع نقطه ای از آسمان کشور خصوصا نقاط حساس را دارد.

تمام گزینه‌های تهران برای خرید جنگنده از مسکو

جنگنده میگ-۲۹ اس ام تی

مدل های جدید این جنگنده مانند Mig-۲۹ S یا همان Fulcrum-C با قابلیت های بیشتر مانند حمل تسلیحات هوا به زمین هدایت شونده و برد بیشتر گزینه های مناسبی برای خرید هستند. مدل دیگر Mig-۲۹ SMT می باشد که در حقیقت مدل ارتقاء یافته میگ-۲۹ اس و با رادار و موتور جدید است. موتور این مدل از نوع RD-۴۳ می باشد که در مقایسه با موتور دیگر مدل ها (RD-۳۳) قدرتمند تر می باشد. نمایشگر های چند منظوره کابین (MFD) نیز از دیگر قابلیت های جدید این جنگنده است که راحتی کار را برای خلبان به ارمغان می آورد.

گونه پیشرفته تر ساخت شرکت میگ تحت عنوان Mig-۳۵ که تحت پلتفرم میگ-۲۹ ساخته شده نیز از دیگر گزینه های موجود است. این مدل که در رده جنگنده های نسل ۴+ محسوب می شود تفاوت های چشم گیری نسبت به میگ-۲۹ دارد که از جمله آنها می توان به رادار آرایه فازی اسکن الکترونیک، موتور RD-۳۳MK و تغییر طراحی بال ها برای حمل سلاح بیشتر اشاره کرد. البته این مدل در حال حاضر در مراحل آزمایشی قرار دارد و در واقع باید از آن بعنوان گزینه ای برای آینده یاد کرد.

میگ-۳۱

میگ-۳۱ ملقب به «فاکس هاوند» در سال ۱۹۸۱ رونمایی شد. این جنگنده در واقع بر مبنای میگ-۲۵ ساخته شده و قابلیت های منحصر به فردی مانند سقف پرواز ۶۷ هزار پایی و سرعت ۲.۳۵ برابر صوت دارد. ماموریت این جنگنده رهگیری هوایی است و برای کسب برتری هوایی در آسمان با توجه به قابلیت های منحصر به فردش حرف زیادی برای گفتن دارد.

طیف گسترده ی موشک های هوا به هوایی که این جنگنده حمل می کند قابلیت رهگیری خوبی را برایش فراهم می آورد. موشک های R-۳۳ و R-۳۷ و R-۷۷ و R-۷۳ قابلیت انهدام انواع اهداف پرنده را در برد ۳۰۰ کیلومتر برای این جنگنده به ارمغان می آورد. اخیرا روسیه تعدا ۶ فروند میگ-۳۱ به روز رسانی شده را به نیروی هوایی سوریه تحویل داد. این جنگنده می تواند گزینه خوبی برای عملیات رهگیری هوایی و دفاع هوایی دور ایستا باشد.

تمام گزینه‌های تهران برای خرید جنگنده از مسکو

جنگنده میگ- ۳۱

سوخو-۳۴ ملقب به «فول بک» در سال ۱۹۹۰ اولین پرواز آزمایشی خود را انجام داد و در سال ۲۰۱۴ رسما وارد خدمت نیروی هوایی روسیه شد. این جنگنده-بمب افکن در واقع برای جایگزینی با مدل های قدیمی یعنی سوخو-۲۴ طراحی و ساخته شده. ماموریت اصلی آن حمله علیه اهداف زمینی و رخنه به مواضع دشمن است. سوخو-۳۴ با طیف گسترده تسلیحاتی که حمل میکند قادر به انجام تمامی ماموریت ها علیه اهداف ثابت و متحرک زمینی است و از سلاح های لیزری، ضد رادار، ضد کشتی و بمب های هدایت شونده استفاده می کند. با وجود آنکه این نمونه تا کنون به هیچ کشوری صادر نشده اما سوخو-۳۴ نیز میتواند در برنامه خرید بلند مدت جمهوری اسلامی ایران از روسیه جای بگیرد.

اما اصلی ترین نکته ای که در تعامل با روسیه در بحث جنگنده باید مد نظر قرار بگیرد ورود دانش فنی و ساخت جنگنده در خاک ایران است. به نظر می رسد که اگر جمهوری اسلامی ایران بتواند در این مورد همکاری روس ها را جلب کند با نبوغ و خلاقیت جوانان ایرانی میتوان محصولاتی در ایران تولید کرد که به مراتب از محصولات خارجی بهتر و مقرون به صرفه تر باشند. همکاری با روس ها خصوصا در بخش تولید و یا مونتاژ موتورهای جنگنده می تواند سکوی پرتاب ایران به سمت تولید جنگنده های پیشرفته باشد.

تجارب ایران در ساخت جنگنده های آذرخش و صاعقه تجربیات گران سنگ و بی بدیلی است که همگی آنها در شرایط تحریم محض به وجود آمده، حال که با گشایش های اخیر در موضوعات بین المللی عرصه برای حضور کشورهای خارجی در صنایع نظامی مهیا شده شایسته است که جمهوری اسلامی ایران از این فرصت بهترین استفاده را کرده و زمینه توسعه صنایع هوایی در کشور را بیش از پیش فراهم کند.
انتهای پیام/
منبع:مهر
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۷:۵۰ ۱۹ آذر ۱۴۰۰
ایران برای تامین امنیت خودش نیاز به جنگنده دارد اما وقتی امنیت پایدار داریم که خودمان بتوانیم جنگنده بسازیم برای ساخت جنگنده باید علمش را داشته باشیم باید تلاش کنیم باید هزینه کنیم باید یاد بگیریم از روسیه و چین و هر کشوری که باشد یاد بگیریم تولید مشترک با روسیه و چین باعث می شود که از علم و فناوری انها استفاده کنیم و پیشرفت کنیم .
Iran (Islamic Republic of)
حسین ازارومیه
۱۱:۲۲ ۰۳ دی ۱۳۹۹
بخاطرروحیه مردم هم که شده خواهش میکنم اطلارسانی کنیدتحریم تسلیحاتی تمام شده ایران قراردادخریدجنگنده بسته یاهنوزمنتظراست خواهش میکنم مردم را درک کنید همه ازوضعیت که بوجودآمده نگران است ایاجنگنده سوخو واردایران میشود
Iran (Islamic Republic of)
حسین ازارومیه
۱۵:۱۰ ۱۹ آذر ۱۳۹۹
انشاالله سوخو30کی میادبه ایران لطفا مسئولان نظامی یخرده بیشترتلاش کنندتاجنگنده سوخو30هرچه زودترواردکشورمان شود
United States of America
احسان بوستانی
۰۱:۴۲ ۰۷ شهريور ۱۳۹۴
برادران عزیزی که میگن روسیه دوست ما نیست .و چها کرده و چها نکرده. .
با ید این و بدونیم که آمریکا و هیچ کشوری دیگه هم دوست ما نیست ..
بجز چند تا انگشت شماره ..مثل سوریه .و حزب الله لبنان .که این دو هم توان کمک کردن در مورد سلاح و ندارن. .
ما از این کشوری مثل روسیه سلاح تهیه میکنیم و این کار خیلی کاری خوب ی.در ضمن سیاست مداران کشور .کاملا میدونن که چه کشوری دوست و چه کشوری دشمن می باشد .
ما باید برای تقویت نیروها ی نظامی خود در سطوح هوای و دریا ی سلاح تهیه کنیم .و جه بهتر که از کشور قوی مثل روسیه تهیه کنیم ..
روسیه چیزی از آمریکا کم نداره. .
و سرفا" تبلیغات هالی ود که روسیه اونو نداره. ولا خیلی ها میگفتن هواپیماهای روسیه بهتر از امریکاست. آمریکا با تبلیغات هالی ود و رسانه های تونست قدرتی پوشالی رو تو اذهان مردوم جا بندازه. فقط همین .
Iran (Islamic Republic of)
سهیل
۱۳:۲۷ ۰۵ شهريور ۱۳۹۴
جنگنده به روز اروپایی یوروفایتر تایفون و داسو رافائل هستش که تقریبا همتراز سوخو35 هستند از نظر طبقه بندی( جنگنده های اروپایی +4 و جنگنده روسی++4 هستش.)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۴ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
اینا مقابل f35 جنگنده امریکا هیچا
از امریکا خرید کنیم
Iran (Islamic Republic of)
دوستار
۲۱:۴۵ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
به نظرمن باید باانتقال تکنولوزی خریداری شود ودرداخل بامشارکت روسها بخش نظامی پروژه شفق به مرحله نهایی برسد امید وارم به یاری خداوند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۸ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
تحویل میگ 31 به روسیه تکذیب شده
Iran (Islamic Republic of)
صادق
۱۹:۵۶ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
سلام.به نظر من باید su-35 خریداری بشه چون الان دیگه هیچ کشوری به دنبال خرید 30 نیست و الان جنگنده های نسل 5 در حال تولیده پس نباید از تکنولوژی بازدارنده به روز غافل بشیم.مدل 30 رو حتی روسیه تکنولوژی ساختش رو به کشورهایی مثل چین،ملزی و هند داده.
Iran (Islamic Republic of)
jabgqmub
۱۹:۲۷ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
20
Iran (Islamic Republic of)
خسرو
۱۸:۲۱ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
با سلام. به نظر من باید اولویت خرید سریعتر و بیشتر باشه البته با بررسی همه جوانب یادمون نره که همین هواپیماهای قدیمی موجود هنوز برگ برنده اند. پس اولولیت خریده بیشتره. چون با توجه به سوابق درخشان قبلی نیروی هوایی ما قدرت بازدارندگیبالایی خواهد داشت.
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۷:۳۷ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
به نظر من اگه قرار هواپیما بگیریم بریم هواپیمای نسل پنجم چین رو بخریم که حدود30تا50درصد از هواپیماهای روس ارزون تره تا اینا که روسیه به ایران میده نسل قدیمین وخیلی گرون تر از بازار جهانی به ما میفروشه خفاش سیاه چینی ها ازF35کپی برداری شده خیلی بهتر.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۷ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
اگه ايران باامريكامتحدبشه قطعاضررش كمترازدوستي باروسيه وخم شدن درمقابل اعرابه
Iran (Islamic Republic of)
پدرام
۱۷:۰۵ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
نشه دوباره داستان s 300 که خریدیم ولی بهمون ندادن!!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
پشتیبان
۱۶:۵۲ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
سلام به نظر من باید جنگنده ها رو هم مثل موشک بومی سازی بشه ولی از نوع با کیفیتش
Iran (Islamic Republic of)
پشتیبان
۱۶:۵۲ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
سلام به نظر من باید جنگنده ها رو هم مثل موشک بومی سازی بشه ولی از نوع با کیفیتش
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۱۶:۲۱ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
t-50 عالیه چرا نمیخرن؟
Iran (Islamic Republic of)
امين
۱۶:۰۵ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
بايد هم از امريكا و هم از روسيه خريد بكنيم تا امنيت جنگي بالا باشه،و با هر كدوم به مشكل بر خرديم گزينه ٢ داشته باشيم
Iran (Islamic Republic of)
شاهرخ
۱۶:۰۴ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
ازروسیه طی تاریخ جفادیده ایم,طی سالهای اخیرازچین همینطور.
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۱۵:۵۰ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
امیدوارم با درایت کامل اقدام به خرید سلاح جنگی کنند به طوری که فردا روزی ارزش دفاعی داشته باشد
Germany
ناشناس
۱۵:۳۸ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
پس جنگنده های ایرانی چی ؟
Iran (Islamic Republic of)
ماندلا
۱۵:۳۶ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
مثل موشک اس300،پولش رانقدا می گیردومهلتش فرابرسدبدبه درمی آورد. ای کپک ها
Iran (Islamic Republic of)
اخوان گیلانی
۱۵:۰۹ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
با توانمندی هایی که متخصصان نظامی ما دارند ای کاش به سمت بی نیاز شدن از بیگانه ها بروند گرچه روسیه الان با ایران خوب است ان شاء الله برای همیشه هم خوب باشد چون زمانیکه جناب آقای پوتین به ایران آمدند و با رهبری عزیز ملاقات نمودند نظرشان در مورد ایران خیلی تغییر کرد ولی سیاست به قول قدیمی ها پدرومادر ندارد ممکن است بعد ها پشت خالی کنند بنابراین اگر ایران عزیز ما به بسوی ساخت چنین هواپیماها توسط عزیزان ما بروند بسیار عالی خواهد بود .
همیشه دعاگویتان هستم
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۴:۲۰ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
بهترین گزینه جنگنده ی سوخو۳۰هستش اونم مدل اس ام نه ام کا های قدیمی,فقط امیدوارم میگ۲۹نخرند چون بدسابقه ترین جنگنده ی دنیاست,
Iran (Islamic Republic of)
سجاد
۱۴:۰۸ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
یه وقت به جا جنگده ماکتشو ندن.....
از روس ها بعید نیس سر ما کلا بزارن....-__0
Iran (Islamic Republic of)
منوچهر
۱۳:۴۰ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
درجمهوری اسلامی ایران دفاع اصل است
United States of America
ناشناس
۱۳:۲۹ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
کم سرمون کلاه نزاشتن روس ها
Iran (Islamic Republic of)
سهیل
۱۳:۰۶ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
جالبه همه مدل ها رو گفتید ولی بهترین مدل و کارامد ترین مدل جنگنده روسی سوخو35 ( سوپرفلانکر) رو که هم تراز جنگنده روز اروپایی و امریکایی هست رو معرفی نکردید.
United States of America
ناشناس
۲۱:۰۹ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
جنگنده بروزاروپا؟لطفانام ببرید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۳ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
ایران اگر میخواهد خرید کند باید جنگنده سوخوی 35 رو خریداری کند مابقی قدیمی هستند و از رده خارج اند
Iran (Islamic Republic of)
الف
۱۲:۳۷ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
چه فرق دارد??آمریکا وروسیه!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۱ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
نفرمایید قربان تفاوت از زمین تاآسمونه.
مثل تفاوت قطب شمال با جنوب که هیچ کدوم از دیگری برتری ندارند ولی سرجای خود عالی هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۹ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
شک میدونم روس ها بهمون جنگنده بدن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۶ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
فعلا جنگنده های بروز خارجی ما از روسیه است.
صرفا جهت اطلاع
Germany
elyas
۱۱:۴۰ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
بهترین گزینه سوخو 30 هستش امیدوارم که تعداد بیشتری بخرن
ولی حیف سوخو 35 رو نمیشه خرید خیلی خیلی جنگنده ای خوبیه
Germany
حمید
۱۷:۰۰ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
سلام حاجی رانندگی با سوخو 35 را حتما تجربه کردی ولی فکر کنم بعضی از قطعاتش چینی باشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۸ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
شما کارت چیه ؟ تا حالا با جنس روسی کار کردی ؟
United States of America
ناشناس
۱۱:۳۹ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
پس هواپیمای رعد -سائقه-واخیرا هواپیمای ...
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۱:۲۷ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
با سلام به مظر من روسیه هیچ وقت قابل اعتماد نبوده و در شرایط سخت پشت ملت ایران را خالی کرده و بهتر است از جنگنده های با کیفیت تر از اینها تهیه شود که باعث پشیمانی نشود .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۹ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
بغیر روسیه شما چه انتخاب دیگه ای داری؟
آمریکا؟
یاچین؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۳ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
با کیفیت تر؟!!!!!