زمانی که زور خانه و قهوه خانه مقابل یکدیگر در خیابانی باریک قرار بگیرد، ارزش ورزش‌های سنتی چقدر حفظ می‌شود؟


جوانان قدیم، خصلت و مردانگی را از زورخانه‌های محل خود با ورزش‌های سنتی فرا می‌گرفتند چرا که صدای مرشد جز راه حق و مدح امیرالمومنین(ع) زمزمه‌ای نداشت. همچنین ساختمان زورخانه‌ها که نمادی از طرح و معماری پوریای ولی به شمار می‌روند، آیین پهلوانی و فروتنی را به جوانان انتقال می‌داد و روح و جسم ورزشکار را که با سر خمیده وارد زورخانه می‌شد به پرواز در می آورد.

اکثر زورخانه‌های شهر تهران همچنان به فعالیت خود همراه ورزشکاران نامی ادامه می‌دهند.اما گاهی هم کم لطفی به برخی زورخانه‌ها صورت می‌گیرد.مانند زورخانه پهلوان‌پور که با بازسازی ساختمان به ادغام سنت و ورزش و القای خود شکنی به جوانان می‌‍پردازد.

این زورخانه که از ابتدا در جوار سقاخانه کل عباس‌علی ساخته شده، شهرت فراوانی دارد.اما پس از گذشت سالیان طولانی از تجربه فعالیت ورزشی، مقابل زورخانه پهلوان‌پور قهوه‌خانه‌ای تاسیس شده و اکثر جوانان محله  را جذب کرده و از صبح تا پاسی از شب دایر است.

البته زمانی قهوه‌خانه‌ها محلی برای صرف چای و تجمع سالمندان و مکانی برای مبادلات اجتماعی  به شمار می‌رفت اما امروزه تنها محلی برای قلیان کشیدن جوانان و در نهایت رسیدن به خستگی و بی حالی شده است!


زور بازو با تنباکوی دوسیب آلبالو ! +تصاویر

یکی از سالمندان قدیمی ساکن در این محله می‌گوید: تقابل زورخانه و قهوه‌خانه امر درستی نیست چرا که شأن زورخانه که محلی برای پرورش مثبت جوانان است زیر سؤال می‌رود.

مردی سالخورده نیز در این رابطه گفت: در حال حاضر تنها ورزشکاران قدیمی به زورخانه می‌آیند.و تعداد جوانان در آن بسیار کاهش یافته در قهوه‌خانه مقابل، پسران جوان به‌صورت فشرده در کنار یکدیگر می‌نشیند و به قلیان‌کشی می‌پردازند.به‌طوری که عصرها شمار موتورهای پارک شده مقابل قهوه‌خانه‌ها سر به فلک می‌کشد.

زور بازو با تنباکوی دوسیب آلبالو ! +تصاویر


شخصی دیگر در این‌باره می‌گوید: متصدیان زورخانه از کاهش تعداد ورزشکاران در زورخانه به شدت ناراحتند چرا‌که صرفا در ماه مبارک رمضان این مکان مملوء از ورزشکار است.


زور بازو با تنباکوی دوسیب آلبالو ! +تصاویر


بدیهی است که مجاورت زورخانه و قهوه‌خانه موجب کم لطفی به ورزش‌های سنتی شده و مشاهده تجمع جوانان در قهوه‌خانه نه تنها موجب انزجار جامعه بلکه ناراحتی والدین است که با آرزوی پهلوانی فرزند خود را پرورش داده‌اند.

این روشن است که حس پهلوانی در وجود و قلب ایرانیان موج می‌زند پس امید است با تامل مسئولان، علاوه بر حفظ جایگاه زورخانه‌ها، جوانان از آسیبهایی چون قهوه‌خانه و قلیان خصوصا در مقابل جایگاه‌های ورزش حفظ شوند.


گزارش : مهسا پارساپور


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۳:۴۴ ۱۱ شهريور ۱۳۹۴
باید ضمینه فرهنگ سازی ورزشکاری و پهلوانیو فراهم سازند تا بدتر از اینا نشود
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۲:۰۲ ۱۰ شهريور ۱۳۹۴
بدن خودمونه به کسی ربظی نداره چه بلایی سرش میاریم