با گذشت دو سال از عمر دولت یازدهم اما رکود همچنان بر اقتصاد حاکم بوده که این رکود هم رنج آور بوده و هم موجب می شود دستاوردهای دولت زیر سوال برود.

تداوم رکود دستاوردهای دولت را زیر سوال می‌برد/ خروج از رکود در 169 روز؟به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اتخاذ سیاست های اشتباه در اواخر عمر دولت دهم و اعمال تحریم هایی علیه کشور، اقتصاد ایران را دچار مشکلاتی همچون تورم و رکود کرد، معضلاتی که دیگر نه مهمان بلکه بخشی از اقتصاد کشور شده بودند.

درواقع تورم 40 درصدی و رشد اقتصادی منفی 8.5 درصدی در سال 91 منجر به این شد که دولت منتخب شعار محوری خود در حوزه اقتصاد را کاهش نرخ تورم و سپس خروج غیرتورمی از رکود اعلام کند که در این راستا طی دو سال اخیر توانست تورم را به مرز 13 درصد و رشد اقتصادی را تا نیمه اول سال گذشته به 4 درصد برساند.

البته با توجه به اینکه این صعودی شدن رشد اقتصاد به صورت ملموس قابل مشاهده نبود نیلی مشاور رئیس جمهور طی گفتگویی با بیان اینکه رونق اقتصادی با موضوع خروج از رکود متفاوت است در برنامه ای تلویزیونی گفته بود: "مثبت شدن رشد اقتصادي با تفكر در تحول اقتصاد كشور بحث جداگانه اي دارد، موضوع خروج از ركود و رونق اقتصادي نيز دو موضوع متفاوت از يكديگر هستند."

این سخن نیلی در راستای اظهارنظر رئیس جمهور مبنی بر "خروج از رکود"ی بود که سال گذشته در بین مردم مشهد عنوان کرده بود.

البته وزیر امور اقتصادی و دارایی چندی پیش در جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی به سیاست دولت برای خروج از رکود در نمیه دوم سال اشاره کرده و گفته بود: "دولت همچنان  خود را مقید به کنترل نرخ تورم در سطح کنونی می داند، اما اولویت اصلی آن در نیمه دوم سال جدید اتخاذ تدابیری در جهت تسریع و فرایند خروج کامل اقتصاد کشور از رکود است. 

علی طیب نیا با اشاره به تنگناهای مالی دولت تصریح کرده بود: تنگناهای مالی که ناشی از کاهش شدید درآمدهای نفتی از نیمه دوم سال گذشته بود، بودجه کشور را در شرایط انقباضی قرار داده است، اما دولت قصد دارد با اتخاذ تدابیری در نیمه دوم امسال شرایط رشد بیشتر اقتصادی و خروج کامل از رکود را فراهم کند. 

وی اجرای هر چه سریعتر قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر مصوب مجلس را از جمله الزامات دولت برای خروج سریع از شرایط فعلی عنوان کرده بود. (البته اجرای برخی مفاد آن نیاز به احکام بودجه ای دارد)

این درحالیست که طبق گزارش مرکز آمار ایران رشد تولید صنعت و معدن طی بهار امسال بر مدار منفی چرخید که نشان می دهد این مهره های اصلی اقتصاد درگیرودار رکود فرو رفته اند.

حال با توجه به اینکه طبق تاکیدات کارشناسان و البته متولیان اقتصادی کشور، آثار رکود بر اقتصاد بسیار مخرب تر از تورم است، رئیس خانه اقتصاد ایران به باشگاه خبرنگاران جوان می گوید: اگر حتی تورم تک رقمی شود ولی رکود همچنان بر اقتصاد کشور حاکم باشد دچار معضلات بسیار بزرگی می شویم که در این خصوص می توان به تولیدکنندگانی اشاره کرد که به دلیل کاهش نقدینگی قادر به فروش محصولات خود نیستند که این موضوع فضای تولید را سخت کرده است.

ابراهیم جمیلی با بیان اینکه رکود شرایط تولید، بازار سرمایه، تجارت و صادرات را تحت تاثیر قرار داده است، می گوید: متاسفانه بخش تولید کشور از قدرت چندانی برخوردار نبوده که بتواند در برابر مشکلات بایستد، درواقع ناتوانی بخش تولید موجب شد این حوزه در مسئله فروش دچار مشکل شود و گردش مالی به پایین ترین سطح برسد.

وی به افزایش چک‌های برگشتی اشاره می کند و ادامه می دهد: رکود فعلی، در اعتبار بازار و شرایط اعتمادی که در بازار حکم فرماست تاثیر گذار بوده است که در این راستا شاهد افزایش چک‌های برگشتی هستیم، درواقع هم اکنون شرایط بازار به گونه‌ای شده که چک‌های برگشتی تبدیل به یک روال معمولی شده از این رو بیشتر، معاملات نقدی جایگزین آن شده است.

رئیس خانه اقتصاد ایران تاکید می کند: دولت باید به صورت اورژانسی ستادی را برای بررسی شرایط خروج از رکود تشکیل دهد زیر ا رکود موجود هم رنج آور بوده و هم موجب می شود دستاوردهای دولت زیر سوال برود.

همچنین ابوذر ندیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه در حال حاضر بیش از 60 درصد مشکلات رکود مربوط به تامین منابع مالی است به باشگاه خبرنگاران جوان می گوید: تحریم عاملی برای رکود نبوده است ولی می‌توان از آن به عنوان مهم‌ترین عامل اثرگذار یاد کرد البته در این میان باید تاکید شود که سیاست های دولت در راستای رفع موانع تولید بوده و دولت عزم جدی برای حل مشکلات دارد اما متاسفانه سیستم بانکی کشور معوقات نزدیک به 94 هزار میلیارد تومانی دارد از این رو توانی برای حمایت از بخش تولید نداشته و نیاز این بخش بی پاسخ مانده است.

وی با بیان اینکه مشکلات موجود را نمی توان یک شبه حل کرد، ادامه می دهد: اما آنچه که دارای اهمیت است این است که دولت باید با الگو قرار دادن قانون رفع موانع تولید هم بخش خصوصی را فعال و هم در واگذاری شرکت های دولتی موفق عمل کند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، "از رکود عبور کردیم" اکنون عمری یک ساله یافته به گونه ای که در طول این یک سال موافقان و مخالفان عبور از رکود اظهارات زیادی کردند اما جدای از این موافقت و مخالفت ها، آنچه که در سطح جامعه مشاهده می شود ملموس نبودن تغییرات به وجود آمده در اقتصاد است.

درواقع اگرچه طبق گزارش مرکز آمار نرخ تورم شهریور ماه 13.6 درصد شد اما این کاهش 27 درصدی چندان برای مردم با واقعیت ها همخوانی نداشته و آنها این روند نزولی را در زندگی خود حس نکرده اند چراکه درکنار کاهش تورم قیمت محصولات مختلف به دلیل رکود گریبانگیر افزایش شده است.

از این رو با توجه به اینکه تمام تلاش دولت باید در راستای کسب رضایت مردم ،دستیابی به توسعه و رشد اقتصادی  باشد انتظار می رود همانگونه که وزیر اقتصاد مورد تاکید قرار داده سایه رکود در 169 روز باقی مانده از سال تا حدودی از سر اقتصاد ایران کم شود.

انتهای پیام/
برچسب ها: رکود ، تورم ، دولت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار