به گزارش خبرنگار کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، زخم هاي معده كه به آنها زخم هاي گوارشي نيز اطلاق مي شود، جراحاتي هستند كه در مخاط پوشاننده اين اندام به وجود مي آيد. اين بيماري معمولا در افراد بالاي 50 سال بروز مي كند و آقايان بيشتر از خانم ها مستعد ابتلا هستند. امروزه روش هاي متعددي براي درمان شناخته شده است كه از جمله مي توان به درمان هاي طبيعي نيز اشاره كرد.
در بعضي موارد، زخم ها با علائم مشخصي همراه نيست اما پس از خوردن يا آشاميدن بعضي از خوراكي ها تشديد مي شود. ترش كردن، سوء هاضمه، درد پس از غذا خوردن، كاهش وزن و حالت تهوع جز رايج ترين علائم زخم معده است. البته در برخي موارد ممكن است خونريزي نيز در پي داشته باشد.
علل متعددي براي اين بيماري تشخيص داده شده كه عبارتند از:
عفونت باكتريايي: در اين حالت باكتري از طريق مواد غذايي به معده مي رسد.
تغذيه نامناسب: مصرف زياد چربي، ادويه ها، سس و غذا خوردن خيلي سريع
حالت اسيدي زياد معده: افرادي كه به طور مكرر ترش مي كنند در معرض خطر ابتلا به زخم معده هستند.
مصرف برخي داروها: داروهاي ضد التهاب از گروه مسكن ها مانند آسپرين، ايبوپروفن و كورتيزون.
استرس
عوامل وراثتي
سرطان
اگر خود را جز افراد در معرض خطر مي دانيد بهتر است با پزشك مشورت كنيد تا درمان به موقع تشخيص داده شود. متخصصان توصيه مي كنند تغذيه سالم، كاهش مصرف چاي، قهوه و دخانيات ( مانع بهبود زخم)، اجتناب از مصرف داروهاي زمينه ساز و دوري از استرس همراه با چندين روز استراحت براي بهبود بيماري لازم است.
بايدها و نبايدهاي غذايي
اگر از زخم معده رنج مي بريد يا علائم ابتدايي آن را احساس مي كنيد، خوراكي هاي زير براي شما توصيه مي شود:
لبنات و به ويژه شير ( البته نه طي مدت بهبودي موقت)
گوشت و ماهي همراه با كمي چربي به شكل كبابي و همچنين تخم مرغ
غلات، سبزيجات و خميرهاي مخلوط با سبزيجات
پوره سبزجات
ميوه هاي كاملا رسيده و شيرين به شكل تازه، پوره يا كمپوت
آب، نوشيدني هاي رقيق و دمنوش هاي شيرين
روغن زيتون، آفتابگردان، ذرت، سويا و مارگارين
همچنين بايد از اين خوراكي ها اجتناب كرد:
پنيرهاي شور و مانده
گوشت هاي پرچرب وتخم مرغ نيمرو يا آب پز
نان تازه، كيك هاي و شيريني هاي شكلاتي، غلات سبوس دار
سبزيجات ايجاد كننده نفخ مانند كلم، گل كلم، پياز، كنگر فرنگي و فلفل خام
ميوه هاي ترش به شكل نارس، شربت و خام
قهوه، چاي، شكلات گرم و نوشابه هاي گازدار
كره، خامه و روغن
سوپ هاي آماده، عسل، پاستا، انواع خميرها، مرباجات، آبميوه هاي كنسانتره، خوراكي هاي سرخ شده، شكلات، سس هاي تند، ميوه هاي خشك و يخ.
علاوه بر رعايت نكات ذكر شده، بهتر است روش هاي طبيعي نيز در نظر گرفته شود:
دو عد سفيده تخم مرغ هم زده را با دو قاشق روغن زيتون مخلوط كرده و چند بار در روز ميل كنيد.
2 تا 5 ليوان آب كرفس تازه ( برگ وساقه) را در روز بنوشيد.
موز سبز پخته يا كبابي را هر روز بخوريد زيرا موز يك لايه محافظ در برابر شيره هاي گوارشي ايجاد مي كند.
سبوس گندم را در برنامه غذايي بگنجانيد زيرا درد ناشي از اسيد گوارشي را تسكين مي دهد.
دو عدد هويج را با يك برگ كلم سفيد و يك ليوان آب در مخلوط كن بريزد. پس از صاف كردن، بين غذا جرعه هاي كوچك بنوشيد.
نصف بادمجان را با كمي نمك و يك قاشق جلبك دريايي مخلوط كرده و با نصف ليوان آب بخوريد.
يك ليوان آب را با يك قاشق بادرنجبويه و يك قاشق بابونه به مدت 5 دقيقه بجوشانيد. بگذاريد بماند و هر شب بعد از شام ميل نماييد.
انتهای پیام/