خوردن سبزيجات غني از ويتامين به ويژه در فصل سرد سال مي‌تواند شما را از بسياري بيماري‌ها مصون نگه دارد.

به گزارش خبرنگار کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ اين ۶ سبزي را در برنامه غذايي روزانه خود بگنجانيد تا طعم سلامت را هر روز بچشيد.

1. كلم ‌پيچ
کلم‌پيچ سبزي‌اي بسيار غني حاوي مقاديري ويتامين A، C و K است. کلم پیچ حاوی مقادیر بالایی انرژي می باشد و داراي آب فراوان و فيبر بالايي است. ويتامين‌هاي گروه B مخصوصا ويتامين 1B و 3B که در متابوليسم انرژي و سيستم عصبي نقش مهمي ‌برعهده دارند به وفور در کلم پيچ يافت مي‌شوند. ليگمين موجود در کلم پيچ به عنوان يک استروژن گياهي عمل مي‌کند و به خصوص براي سلامت قلب زناني که در سنين يائسگي هستند، بسيار مفيد است.

ميزان اسيد فوليک کلم پيچ نيز بسيار زياد است. اسيد فوليک از توليد ماده‌اي به نام هموسيستئين جلوگيري مي‌کند و مانع بيماري‌هاي قلبي و عروقي مي‌شود. غير از موارد نامبرده، مصرف کلم‌پيچ باعث تقويت سيستم ايمني مي‌شود و از سرطان‌هاي تخمدان و رحم پيشگيري مي‌کند. در ضمن اين سبزي چون باعث آزادسازي تدريجي قند مي‌شود براي افراد ديابتي مفيد است.

2. شلغم
شغلم سبزي ارزان‌قيمت و در دسترسي است که سالم و راحت کشت مي‌شود و حاوي ۱۰ درصد مواد قندي، ويتامين و املاح مفيدي مانند كلسيم و منيزيم است. شلغم به دليل داشتن گلوكوزينوليت‌ها به سبزي ضدسرطان معروف است البته از اين خاصيت شلغم به شرطي بهره مي‌بريد که آن را به‌صورت خام بخوريد زيرا حرارت «گلوكوزينوليت» را از بين مي‌برد. شلغم پاك‌كننده و سازنده خون است و از ابتلا به بعضي سرطان‌ها نيز جلوگيري مي‌کند.

پتاسيم موجود در شلغم، فشارخون را پايين مي‌آورد و آرسنيك آن در تشكيل گلبول‌هاي سفيد و قرمز خون دخالت مستقيمي دارد. از طرفي فسفر موجود در شلغم باعث تقويت ياخته‌هاي عصبي مي‌شود. اين گياه حاوي مقدار زيادي آهن و مس است كه باعث ازدياد خون به‌ويژه هموگلوبين مي‌شود. همچنين وجود ويتامين‌هاي A ،B و C در برگ و ريشه آن به خوبي نشانگر نقش موثر آن در حفظ تعادل عصبي و به‌خصوص تعادل تغذيه‌اي آن است. عصاره شلغم به علت خاصيت حل‌كنندگي كه روي اسيداوريك دارد، دفع‌کننده سنگ‌هاي كليوي است.

3. نخودفرنگی
نخودفرنگي منبع پروتئين است اما نسبت به ساير منابع پروتئين، چربي کمتري دارد. در عين حال منبع خوب پکتين و ساير فيبرهاي غذايي است که مي‌تواند ميزان کلسترول خون را کاهش دهد. اين سبزي منبع بسيار خوبي از ويتامين‏هاي K ،C، 1B، 9B و همچنين منيزيم و آهن است و به تقويت سيستم ايمني بدن کمک مي‌کند و براي کم خوني فقرآهن مناسب است.

تحقيقات ثابت کرده، لوتئين موجود در نخودفرنگي به کاهش خطر ابتلا به بيماري‌هاي چشمي ‌مانند کاتاراکت (آب مرواريد) کمک مي‌‏کند و فوليک اسيد و ويتامين 6B موجود در نخودفرنگي براي ارتقاي سلامت قلب و عروق افراد بسيار مفيد است. البته نخودفرنگي‏ها به طور طبيعي حاوي موادي به نام پورين است و از آنجايي که پورين مي‏تواند به اسيداوريک تبديل شود، تجمع زياد پورين در بدن مي‏تواند به انباشته شدن زياد اسيداوريک منجر شود. به همين دليل اشخاص مبتلا به مشکلات کليوي و نقرس بايد از غذاهايي که حاوي مقدار زيادي پورين هستند مانند نخودفرنگي، پرهيز کنند.

4. کدوحلوايی
کدوحلوايي منبع خوب آنتي‌اکسيدان‌هاست. اين گياه حاوي پيش‌ساز ويتامين A يعني بتاکاروتن است که به توليد سلول‌هاي پوستي جديد و نرم‌تر و جوان‌ترشدن اين بافت کمک مي‌کند. بتاکاروتن موجود در کدو در بدن به ويتامين A تبديل مي‌شود و اين ويتامين براي بينايي و رشد استخواني ضروري است. کدوحلوايي با داشتن غني‌ترين ريزمغذي‌ها مجهز به سلاح‌هايي موثر براي مقابله با بيماري‌هاست؛ به‌عنوان مثال، غني از پتاسيم است و مي‌تواند فشارخون بالا را کاهش دهد يا به دليل داشتن مقادير بالاي کاروتنوييد تا ۳۰ درصد از بروز انواع سرطان‌ها پيشگيري ‌کند. تخمه‌هاي کدوحلوايي منابع سرشار از روي و اسيدهاي چرب امگا3 هستند و مهارت و توان مغز را بالا مي‌برد و به فکرکردن بهتر و سريع‌تر کمک مي‌کنند. در عين حال باعث تقويت تراکم استخوان‌هاي سالم مي‌شود.

5. گل‌کلم
گل کلم منبع عالي ويتامين C است که سيستم ايمني را تقويت مي‌کند و باعث بهبود زخم مي‌شود. پتاسيم و منيزيم موجود در آن به حفظ فشار خون کمک مي‌کند و فيبر غذايي موجود در آن براي هضم غذا مفيد است. اين سبزي حاوي ترکيبي به نام «گلوکورافين» است که معده و روده را از زخم معده و سرطان محافظت مي‌کند. اسيد چرب امگا? و ويتامين K موجود در آن نيز از التهاب مزمن که عامل ابتلا به بيماري‌هايي مانند آرتريت، درد مزمن و برخي بيماري‌هاي روده‌اي است، پيشگيري مي‌کند. آليسين موجود در آن نيز احتمال خطر سکته و بروز بيماري قلبي را کاهش مي‌دهد.

6. کلم‌قمری
اين سبزي شايد سبزي مورد علاقه شما در بچگي نبوده باشد اما منبع ترکيب‌هاي سولفيدي و آلدييدي است و همچنين سرشار از ويتامين C و همين‌طور کلسيم، فسفر، پتاسيم و مقاديري کمي‌ نيز ويتامين‌هاي گروه A و B است. مصرف کلم‌قمري در کمک به پيشگيري از سرطان، بيماري‌هاي التهابي و کمک به درمان سوء‌هاضمه موثر است. همچنين تحقيقات نشان داده‌اند کلم‌قمري حاوي ترکيبات مفيد لوتون و زيگزانتين است که در محافظت از چشم و پيشگيري از ضعف بينايي تاثير دارد.

انتهای پیام/
برچسب ها: سبزی ، بیماری ، آرتریت ، سرطان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۱ ۲۹ مهر ۱۳۹۴
حالا من که هبچ کدونو دوست ندارم چیکار باید بکنم؟
آخرین اخبار