دیابت بیماری خطرناکی است که شیوع آن در سالهای اخیر در بسیاری از کشورها از جمله ایران افزایش یافته است . کم تحرکی و چاقی از عوامل اصلی ابتلا به دیابت است.

به گزارش خبرنگار کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، از زمانی که دیابتم پیشرفت کرده چشمانم روز به روز  کم‌سوتر می‌شود و هر چه عمل و مداوا می‌کنم انگار نه انگار.. مرام احساس خستگی میکنم حس میکنم افسرده گی درمن هرروز بیشتر میشود گاهی ازخودم به شدت بیزار میشوم و مدام نگران عوارض و علائم پیش‌بینی نشده هستم.، بدنم ،بخصوص پاهایم بی‌حس است.
 
ارمغان  قرص‌ها و انسولین‌هایی که تزریق می‌کنم ایجاد نارسایی کبدی،  و همچنین ناراحتی معده است. وقتی زخمی ساده به وجود می‌آید مدت زمان طولانی برای ترمیم نیازمند است که اگر متوجه زخم به دلیل کم حسی اعصاب نشویم عفونت کرده و  در صورت عدم رسیدگی به موقع پاهایم قطع شود در طول شبانه‌روز هر چه آب می‌نوشم عطشم برطرف نمی‌شود این پرنوشی باعث تکرر ادرار می‌شوداینها بخشی از صحبت های یک بیمارمبتلا به دیابت است.بیماری کهنه و بسیار گرانی  که هنوز ریشه کن نشده است اما امیدواریم بتوانیم با اموزش های لازم جهت پیشگیری از ابتلای افراد به ان حمله دیابت به سلامت  جامعه را مهارکنیم.

ازکجا بدانم؟
بیماری دیابت بر اثر قطع تولید انسولین یا عدم کارکرد مناسب آن در بدن به وجود می‌آید. انسولین، هورمونی است که مواد غذایی قندی و نشاسته و... را در بدن به انرژی تبدیل می‌کند. تاکنون علت بروز این بیماری کشف نشده ولی گمان می‌رود که زمینه مساعد ژنتیک و عوامل محیطی مانند چاقی و بی‌تحرکی در ابتلا به این بیماری نقش مؤثری داشته باشد.

پزشک متخصص می‌تواند با آزمایش قند خون ناشتا (FBS) یا قند خون 2 ساعته (OGTT که معیاری از عملکرد لوزالمعده و ترشح انسولین را به دست می‌دهند - تعیین کند که آیا شما در دوره دیابت پنهان قرار دارید یا دیگر به دیابت مبتلا شده‌اید. در صورتی که آزمایش قند خون ناشتای شما، عددی بین 100 تا 125 باشد، شما در دوره دیابت پنهان قرار دارید و اگر این رقم 126 یا بیشتر از آن باشد، نشانه ابتلای کامل شما به دیابت است.

در آزمایش قند خون 2 ساعته، ابتدا به صورت ناشتا و سپس 2 ساعت بعد از نوشیدن یک محلول نسبتا غلیظ قندی، میزان گلوکز موجود در خون شما اندازه‌گیری می‌شود؛ چنانچه نتیجه این آزمایش عددی بین 140 تا 199 باشد، نشانه دیابت پنهان است و اگر 200 یا بیشتر از آن باشد، ابتلا به دیابت را نشان می‌دهد.

با آگاهی از بیماری طول عمر بیشتری داشته باشید
دکترمقدم درگفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت ودرمان باشگاه خبرنگاران جوان گفت : دونوع دیابت وجود دارددیابت نوع 1که  بیماری سیستم دفاعی بدن است ، در این بیماری سلولهای انسولین ساز پانکراس تخریب می شوند . در نتیجه انسولین بسیار ناچیز است و یا اصلاً تولید نمی شود . این افراد باید انسولین تزریق کنند . این نوع دیابت را دیابت کودکان و نوجوانان نیز می نامند ،دیابت نوع 2 :که  علت بروز آن مقاومت به انسولین است . مبتلایان به این نوع نمی توانند از انسولین ساخته شده در بدن خود استفاده کنند . آنها غالباً می توانند با ورزش و رژیم مناسب غذایی دیابت خود را کنترل و مدیریت کنند .چیزی که  برای بیماران مبتلا به دیابت اهمیت دارد، افزایش آگاهی و مراقبت های خاص در مورد بیماری شان است.
 
این بیماران نیز می توانند سالیان سال و بدون درگیر شدن با عوارض این بیماری زندگی کنند؛به شرطی که ، نخست آگاه باشند و به سلامتی خودشان اهمیت ویژه ای بدهند.

دیابت تنبل ها را دوست دارد
دکتر مقدم  گفت: دليل شيوع ديابت كم‌تحركي، چاقي، افزايش مصرف مواد غذايي با كالري بالا مثل فست‌فودها است و تاكيد كرد: در رأس همه عوامل، چاقي نقش موثري در اين بيماري دارد و متأسفانه چاقي در كشور مابه خصوص در بین نوجوانان در حال رواج است؛ همچنين مصرف مواد دخاني باعث تشديد عوارض ديابت مي‌شود .

زخم پای دیابتی عارضه ای ترسناک
وی ادامه داد :اگر ديابت به موقع تشخيص داده نشود مي‌تواند منجر به عوارض مهمي از جمله بيماري‌هاي قلبي و عروقي كه ريسك سكته در بيماران ديابتي را  افزایش می دهد و بيماري‌هاي كليوي كه در بيماران ديابتي باعث دفع پروتئين يا آلبومين از كليه ‌شده و عامل كاهش عملكرد كليه‌ها و در نهايت نارسايي كليه‌ها مي‌شود و كار به دياليز يا به پيوند كليه مي‌رسد.
 
عارضه ديگر اين بيماري كاهش ديد و نابينايي است، ديابت در عروق شبكيه چشم اثر مي‌گذارد و باعث تشكيل عروق جديد شده و موجب خونريزي در چشم مي‌شود. در موارد بسیارحاد نهايتاً باعث نابينايي مي‌شود ،زخم پاي ديابتي هم از ديگر عوارض ترسناک  اين بيماري است بنابراین همیشه به مبتلان به دیابت توصیه میشود که از پا هایشان مراقبت کنند چرا که زخم پا منجر به قطعی پا در اکثر موارد می شود ، ديابت باعث مي‌شود عروق پا دچار تنگي شده و از طرفي اينها اختلاف حس دارند و همين مسئله باعث زخم در پا مي‌شود و عدم تشخيص و درمان به موقع اين زخم موجب قطع عضو مي‌شود؛که دیابت همچنان رکورد داراین عمل است.

دکتر مقدم در پاسخ به این سوال که درمانی قطعی ای برای دیابت بوجو د امده است گفت
اگر منظور درمان‌شدن به معنی بی‌نیازشدن از مصرف داروست، باید بگویم خیر اما اگر منظور، کنترل بیماری و جلوگیری از آسیب‌های بعدی باشد، بله دیابت را می‌توان کنترل کرد. به خاطر همین، بیمار مبتلا به دیابت باید تا آخر عمر خود دارو مصرف کند یا یک سری توصیه‌های بهداشتی و رفتاری را به کار ببنددتا بتوانند به زندگی ادامه بدهند.

کنترل دیابت ،کنترل قندخون نیست
وی افزود: کنترل بیماری دیابت با کنترل قند خون بیمار، دو مساله متفاوت از یکدیگرند. در عصر حاضر دیگر برای کنترل بیماری دیابت، درکنترل‌بودن قند خون بیمار کافی نیست. اکثر بیماران و حتی بسیاری از پزشکان همکار فکر می‌کنند درمان دیابت یعنی فقط کنترل قند خون اما درمان دیابت و بهتر بگوییم کنترل بیماری دیابت، یک سیستم  به هم پیوسته  است که این سیستم عبارت است از: کنترل فشار خون، کنترل چربی‌های خون، ترک سیگار، ورزش و فعالیت فیزیکی مناسب، تغذیه درست و در نهایت، کنترل قند خون. یعنی در بیمار دیابتی، مجموعه‌ای از اهداف را مد نظر داریم که قصد داریم در درمان به آنها( نتایج)  برسیم. به عبارتی درمان و کنترل دیابت، اولا فقط کنترل قند خون نیست، ثانیا کنترل قند خون فقط تجویز دارو نیست.

در درمان دیابت، مهمترین عامل تعیین نوع درمان، نوع دیابت بیمار است. در دیابت نوع«1» که بیشتر در سنین جوانی و نوجوانی دیده می‌شود، درمان با کمک انسولین صورت می‌گیرد و در دیابت نوع«‌2» که بیشتر در سنین بالا دیده می‌شود، درمان می‌تواند با رژیم غذایی و ورزش و بعد هم داروهای خوراکی انجام شود.

تغذیه وورزش زیربنای درمان دیابت
تغذیه یکی از عوامل مهم درمان دیابت است. خیلی از بیماران دیابتی وقتی می‌فهمند که قرار است انسولین تزریق کنند، می‌پرسند: دیگر با تزریق انسولین می‌توانم هر چه خواستم بخورم؟ در حالی که باید گفت نه! این‌طور نیست که با درمان دارویی بتوان سایر اجزای درمان دیابت را نادیده گرفت چون درمان دیابت شامل رعایت رژیم غذایی، ورزش و فعالیت‌های بدنی کافی است، به اضافه درمان‌های دارویی.اصل مهم در مورد تغذیه بیماران دیابتی این است که بیمار دیابتی نسبت به آنچه می‌خورد، آگاهی کامل داشته باشد.
 
اگر این آگاهی وجود داشته باشد، بیمار می‌تواند خودش رژیم غذایی را تغییر داده و آنچه را دوست دارد، بخورداصولاً یکی از اصلی ترین مسایل در درمان دیابت، تغییرسبک  زندگی است؛ یعنی بیمار دیابتی که تا دیروز چربی زیاد مصرف می‌کرده و سیگار می‌کشیده باید تغذیه‌اش را مراعات و سیگارش راهم  ترک کند.  اثر ورزش در بیماران دیابتی، کمی‌ با بقیه فرق دارد. اگرچه ورزش چه در افراد دیابتی و چه در افراد سالم- باعث سلامت می‌شود اما فواید ورزش در افراد دیابتی، به مراتب بیشتر است.  در هفته 2 ساعت ورزش برای سلامت لازم و کافی است.

دیابت را بیچاره کنید
با کنترل شاخص های درمان دیابت میتوانید غول دیابت را شکست بدهید ویا اگر درمعرض ابتلا هستید با پیشگیری از چنگال دیابت درامان بمانیدچرا که بیماری هرچه باشد برهمه ابعاد زندگی تان تاثیرگذار خواهد بود پس برای اینکه هزینه های سنگین این بیماری را نپردازید پیشگیری از ان را جدی بگیرید چرا که همبشه پیشگیری اسان تر از درمان است .سالم زندگی کردن حق شماست.
 
گزارش از ژیلا تختی
انتهای پیام/
برچسب ها: دیابت ، بیماری ، حساسیت ، عضو
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار