به گزارش خبرنگار
احزاب و تشکلهای گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،
در دهمین روز از آذرماه 94 به سراغ پنجمین شماره از بررسی جراید صبح کشور میرویم. امروز گزارشات روزنامه "جوان" از طیف اصولگرایان و روزنامههای "ابتکار" و "آرمان" از طیف اصلاحطلبان را مورد بررسی و ارزیابی خود قرار دادهایم.
جدایی اعتدال از اصلاحات
روزنامه جوان امروز طی گزارشی با عنوان "آغاز جدایی اعتدال از اصلاحات" درباره اقدام اخیر حزب اعتدال و توسعه (از احزاب نزدیک به دولت) مبنی بر جدایی از اصلاحطلبان و همچنین قرابت طیف نزدیک به جریان اعتدال به برخی اصولگرایان نظیر "علی لاریجانی" سخن گفت.
در این گزارش آمده است:" کمکم زمزمههایی از درون دولت و حزب نزدیک به آن یعنی حزب کارگزاران مطرح شد که لاریجانی میتواند متحدی معقول برای حضور در عرصه انتخابات باشد. "
گزارشنویس روزنامه جوان در ادامه با برشمردن دلایل محبوبیت امروز لاریجانی نزد کارگزاران مینویسد:" از نگاه این طیف لاریجانی به دلیل نزدیکی به نظام میتواند برای دولت بسیار نفع بیشتری داشته باشد تا اصلاحطلبانی که به دنبال سوءاستفاده از دولت هستند و تنها به اهداف جناحی خود فکر میکنند، البته در این میان شروطی هم برای لاریجانی تعیین شد که مهمترین آن حل مشکل فتنه 88 بخشی از بدنه اصلاحطلبان به خصوص کارگزاران با نظام بود، بدون آنکه هزینه سنگینی برای آن پرداخت شود. "
نگارنده در بخش دیگری از این گزارش ضمن اشاره به اظهارات اخیر "غلامحسین کرباسچی" دبیرکل حزب کارگزاران که گفته بود "باید از جناح رقیب یارکشی کرد" مینویسد:" تمام این اظهارنظرها نشان میدهد جدایی دولت و اعتدالیون از اصلاحطلبان به مرحلهای جدی رسیده است و به زودی شاهد از هم گسیختن این ائتلاف خواهیم بود. "
در بخش پایانی گزارش، نویسنده گریزی هم به وضعیت کنونی اردوگاه اصولگرایان سه ماه تا انتخابات مجلس میزند و میگوید: "در طرف مقابل هم اصولگرایان از وضعیت چندان مطلوبی برخوردار نیستند و باید برای حفظ توان وحدت خود با قاطعیت بیشتری عمل کنند. تشکیل گروه رایزنی چهارنفره بین لاریجانی، ولایتی، ناطق نوری و همچنین آیتالله مقتدایی نشان میدهد جزایر جداگانه قدرت در بین اصولگرایان نیز در حال شکلگیری است. "
گزارشنویس روزنامه جوان در ادامه با طرح این سوال که در سایه اختلافات میان برخی گروههای اصولگرایی پیرامون "برجام" میتوان انتظار وحدت داشت، تصریح مینماید:" شاید از هماکنون بحث ایجاد یک پیوند جدی بین دولت و لاریجانی مطرح باشد. "
اصولگرایان و این همه دغدغه!
روزنامه ابتکار امروز در گزارشی با عنوان "افتراق 92 و شکست 94 اصولگرایی" به وجود اختلاف میان اصولگرایان برای انتخابات اسفند 94 پرداخت.
در ابتدای این گزارش آمده است: "در حدود یک سال پیش و زمانی که "حجتالاسلام سید رضا تقوی" به عنوان مسئول پیگیری جلسات و همایشهای وحدت و همگرایی اصولگرایان کار خود را آغاز کرد، شاید نه تنها اصولگرایان – که به شدت در مورد نتیجهبخش بودن این جلسات امیدوار بودند – که حتی جناح مقابل آنها هم انتظار نداشتند که کار وحدت اصولگرایان برای انتخابات مجلس دهم تا این اندازه گره بخورد. شاید یک سال پیش و با بروز نشانههای اختلافهای عمیق در این جریان، میشد آن را به تازهپا بودن تلاشهای ایجاد وحدت، داغ نشدن فضای انتخاباتی و... ارتباط داد اما اکنون و در فاصله سه ماهه تا برگزاری انتخابات و کمتر از یک ماه تا زمان آغاز نامنویسی کاندیداها، هنوز هم اخبار ضد و نقیضی از این جریان به گوش میرسد که نشانی از وجود وحدت حتی حداقلی هم به دست نمیدهد."
گزارشنویس جریده ابتکار در ادامه با اشاره به اظهارات روز گذشته "محمدرضا باهنر" دبیرکل جبهه پیروان خط امام(ره) و رهبری مبنی بر امکانناپذیربودن وحدت صددرصدی میان اصولگرایان، وجود اختلاف در میان راستنشینان سیاسی ایران را نتیجهگیری میکند و مینویسد: "اصولگرایان در حال حاضر در چند محور مشغول تلاش برای ایجاد سازوکار وحدت هستند تا تجربه تلخ شکست در انتخابات 92 را دوباره تجربه نکنند. از یک سو به نظر میرسد علیرغم اینکه هنوز برخی شعار پیروی از زعامت جامعتین را میدهند، گذر از این سازوکار جدی شده و یکی از نشانههای آن نیز پذیرش آیتالله مصباح یزدی به عنوان ضلع سوم آن – در کنار آیات یزدی و موحدی کرمانی – است. "
نگارنده در ادامه سلسله ادعاهای خود میآورد:" تشکیل این زعامت سهگانه به طور موازی با تلاشهای سه گروه حزب موتلفه اسلامی، جبهه پیروان خط امام و رهبری و جبهه پایداری همراه بوده است. در عین حال اخباری نیز از تلاشهای طیف معتدل اصولگرایی با چهرههای شاخصی همچون علی لاریجانی، علیاکبر ولایتی و حجتالاسلام ناطق نوری به گوش میرسد. برخی احزاب، گروه و شخصیتها نیز فارغ از این قضایا همچنان بر سازوکار سنتی جامعتین تاکید دارند و در تناقضی جالب توجه، رای و نظر آنها در مورد پیوستن به طیف تندرو اصولگرا را نمیپذیرند."
گزارشنویس روزنامه ابتکار در پایان، این چنین از اظهارات خود نتیجهگیری میکند: "جدا از این ضد و نقیضها و نیز توجه به خروجی عملی جریان اصولگرایی فارغ از مصاحبهها و اظهارنظرها، وضعیت جریان اصولگرایی در رسیدن به وحدت و همگرایی بسیار مشوش و در هم ریخته به نظر میآید و بسیار بعید است که در روزهای باقیمانده تا ثبتنام از آن نتیجهای حاصل شود. "
...و باز هم اصولگرایان
در پایان این شماره از بررسی جراید صبح کشور به سراغ روزنامه "آرمان" میرویم. گزارشنویس روزنامه آرمان هم امروز مانند همتای خود در روزنامه ابتکار درباره ادعاهایی مبنی بر وجود اختلاف میان اصولگرایان قلمفرسایی کرد.
در ابتدای این گزارش آمده است:" گمانهزنيها درباره آرايش سياسي اصولگرايان بسيار متفاوت و متنوع است؛ از كساني كه قائل به رسيدن اجماع اين جريان و ارائه ليست واحد هستند گرفته تا تحليلگراني كه بر اين باورند كار برای دستيابی به وحدت براي اصولگرايان دشوار است و احتمالا با عطف توجه به اختلافات جدی اصولگرايان ميانهرو با تندروهای اين جريان، شاهد تشكيل دست كم دو ليست در بين اصولگرايان خواهيم بود."
نگارنده در ادامه ضمن اشاره به استراتژی انتخاباتی حزب موتلفه اسلامی در وحدت نیروهای اصولگرایی با محوریت حضرات آیات "موحدی کرمانی"، "مصباح" و "یزدی" مینویسد: "در طرف ديگر طيفي از اصولگرايان ميانهرو كه به گفته خودشان ديگر حاضر به تحمل تندروهای اصولگرا نيستند، در پی آنند كه با محوريت لاريجاني و با معاضدت ولايتی و ناطقنوری و آيتالله مقتدايي، راه خود را در انتخابات آتي از ديگران جدا كنند و حتي جريان سومي در دل اصولگرايي با نام حزب رهروان ولايت تشكيل دهند. حزبي كه عمده اعضاي موسس آن از اعضاي فراكسيون رهروان ولايت مجلس نهم هستند."
گزارشنویس روزنامه آرمان در بخش دیگری از نوشته خود با علمکردن اظهارات "ایرج عبدی" از اعضای فراکسیون رهروان ولایت که گفته بود"شخصيت لاريجاني يک شخصيت اعتدالی است و گروههای اعتدالی بايد با يک استراتژی مشخص از وی حمايت كنند"، ائتلاف رئیس مجلس با "سعید جلیلی" را غیرقابل دستیابی توصیف میکند.
نویسنده در پارت پایانی گزارش خود به اظهارات هشدارگونه "حسین شریعتمداری" مدیر مسئول روزنامه کیهان خطاب به اصولگرایان اشاره میکند که گفته بود:" اصولگرایان نباید به مدعيان اصلاحات اجازه دهند که با اعلام نزديكی به اصولگرايان، بدنامی بارها تجربه شده خود را به آنها نسبت بدهند."
انتهای پیام/