به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان فایننشال تایمز در گزارشی نوشت: انتشار مقالات و گزارشهای مختلف علیه عربستان در رسانههای غربی بسیار متداول شده است. چندی پیش بی بی سی درباره تعداد بیسابقه اعدام در عربستان گزارشی منتشر کرد. چند ماه پیش نیز توماس فریدمن، برجستهترین ژورنالیست آمریکا، در گزارشی گروه تروریستی داعش را فرزند عربستان سعودی نامید.
در ماههای اخیر، این روند در میان سیاستمداران نیز بسیار رواج یافته است. «زیگمور گابریل،» معاون صدراعظم آلمان، عربستان را به حمایت مالی از تفکر افراط گرایی متهم کرد. در انگلیس نیز «لرد اشدون،» رهبر اسبق حزب لیبرال دموکرات، اتهامات مشابهی را علیه آل سعود مطرح کرده است.
در ادامه این گزارش آمده است: بخش اعظم بدبینی غرب به عربستان را میتوان با گروه تروریستی داعش مرتبط دانست. سیاستمداران غربی میدانند داعش یک ایدئولوژی است که نمیتوان با اسلحه آن را نابود کرد. زمانی که آنها به دنبال منشأ این ایدئولوژی میگردند، در نهایت به فرقه وهابیت و عربستان سعودی به عنوان بانی آن میرسند.
در این میان تحولات دیگری نیز بر نفوذ عربستان در کشورهای غربی تأثیرگذار بوده است. «انقلاب نفت شیل» در آمریکا باعث شده غرب مانند گذشته به نفت عربستان محتاج نباشد. از طرف دیگر، نقش عربستان در ناآرامیهای خاورمیانه مانند سرکوب قیام سال 2011 بحرین و تجاوز این کشور به یمن و کشتار غیرنظامیان، در بیاعتمادی غرب نسبت به آل سعود بیتأثیر نبوده است.
به باور نگارنده این گزارش، با این وجود تاکنون تغییری اساسی در سیاست غرب نسبت به عربستان دیده نشده است. اما از منظر آل سعود، مهمترین تغییر، عزم اوباما برای امضای توافق هستهای با ایران و تلاش برای اجرایی کردن آن به رغم مخالفت شدید مقامات عربستان بوده است. تصمیم انگلیس برای آموزش کادر زندانهای عربستان به دلایل بشردوستانه، از اقدامات نمادین در این زمینه محسوب میشوند.
در ادامه این گزارش آمده است: منتقدان اروپایی معتقدند دولتهای انگلیس و آمریکا برای حفظ منافع خود، از قانونشکنی عربستان چشمپوشی میکنند. عربستان، بزرگترین خریدار تسلیحات غرب است. فروش بیش از 24 میلیارد دلار اسلحه به عربستان در 18 ماه گذشته تأیید شده است.
فراتر از مسائل مالی، کشورهای غربی به دلایل دیگر نیز نمیتوانند روابطشان را با آل سعود قطع کنند. تجربه کشورهای عرب خاورمیانه ثابت کرده است هر زمان حکومتی در این منطقه برکنار میشود، مورد بدتری روی کار میآید. همین ترس موجب شده آمریکا با آل سعود مدارا کند.
بر طبق این گزارش، از طرف دیگر روابط عربستان با تروریستهای افراط گرا بسیار پیچیده است. همچنان که خاندان سلطنتی آل سعود از گروههای تروریستی حمایت میکند، چندین بار هدف حملات آنها قرار گرفته است.
در ادامه این گزارش ادعاهایی درباره ایران مطرح شده است: عدهای از کارشناسان مسائل استراتژیک امیدوارند غرب با کنار گذاشتن آل سعود به سمت ایران گرایش پیدا کند. اتحاد با ایران نیز بسیار بعید به نظر میرسد؛ زیرا این کشور نیز همچنان به تجهیز گروههای افراط گرا مانند حزبالله ادامه میدهد و باعث ناآرامی در خاورمیانه میشود. ایران همچنین به دلیل نقض حقوق بشر، با انتقادهای جهانی روبرو است. از طرف دیگر، همپیمان شدن با کشوری شیعه مذهب مانند ایران، به دشمنی اهل تسنن میانجامد. مسئلهای که در نهایت به نفع گروههای تروریستی مانند داعش خواهد شد.
اذعان به این مسئله که همچنان دلایل بسیاری برای ادامه ارتباط با عربستان وجود دارد، به این معنا نیست که آل سعود نباید رفتارش را تغییر دهد. در حال حاضر وارد کردن فشار مذهبی به عربستان، بهترین سلاح غرب برای تغییر رفتار حکومت آن است. آمریکا و غرب با در پیش گرفتن سیاستی دو پهلو در قبال آل سعود، به این خاندان اجازه دادهاند عقاید خود را در کشورهای غربی رواج دهد؛ اما مانع ترویج عقاید دیگر در داخل خاک خود شود.
در انتهای این گزارش آمده است: شاید اکنون زمان آن رسیده که عربستان را بر سر یک دو راهی قرار دهیم: یا مجوز تأسیس کلیسا، معابد و کنیسه را در خاک خود صادر کن، یا دیگر اجازه نخواهی داشت در غرب مسجد بسازی.
انتهای پیام/
برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.