مصطفی صفاری کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درخصوص موضوع تک نرخی شدن ارز اظهار داشت: واقعیت این است که اقتصاد ایران اقتصادی بسته است بنابراین شناور سازی نرخ ارز بهترین سیستمی است که می تواند انجام شود.
وی افزود: تک نرخی شدن ارز معمولا برای اقتصاد هایی که منابع ارزی بسیار بالایی دارند میتواند موجب عرضه و تقاضای بازار رابا بالانس کند که این خود نیز معایب و محاسنی را به دنبال دارد.
صفاری با اشاره به اینکه محاسن تک نرخی شدن ارز موجب کاهش نوسانات شود گفت: از معایب این طرح این است که که شوکهای برونزای بینالمللی به اقتصاد انتقال پیدا میکند.
کارشناس اقتصادی در همین راستا افزود: در شناورسازی معمولا عرضه و تقاضا تعیین کننده است، یعنی اگر زمانی ورود ارز در اقتصاد افزایش یابد ، طبیعی است که نرخ ارز کاهش مییابد و زمانی که میزان ورود ارزکم شود، نرخ ارز افزایش پیدا میکند.
وی با بیان اینکه در شناور سازی نرخ ارز دو مکانیزم پالوده و کنترلی (آلوده) وجود دارد، تصریح کرد: شناور پالوده یا بدون کنترل نظام صرفا عرضه و تقاضا است، اما در شناور کنترلی و یا آلوده اجازه نوسان وجود دارد، اما این نوسان با محدودیت همراه است.
این کارشناس گفت: در ایران نیز به صورت اسمی نرخ ارز شناور کنترلی است، اما اتفاقی که رخ میدهد زمانی که در ابتدای هرسال که پایه ارز سال تعیین می شود ، شوکی در بازار ایجاد می شود که اگر نرخ ارز به صورت شناور تعیین شود، مسلما این شوک به مرور کاهش مییابد.
ارز نخرید.