اهمیت وجود پروتئین بخصوص حیوانی در برنامه غذایی ورزشکاران باعث شده تا سوالات بسیاری در مورد بهترین نوع گوشت مطرح باشد.

به گزارش خبرنگار سایر حوزه های گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان همیشه برای طراحی یک برنامه غذایی برای تمامی افراد ابتدا باید دقت کرد که این رژیم غذایی با چه هدفی و برای فردی با چه میزان فعالیت بدنی تنظیم می شود. زیرا حتی در بین ورزشکاران حرفه ای نیز در زمان های مختلف ،اهداف شان تغییر می کند و باید براساس این تغییرات یک برنامه غذایی تهیه شود.
ورزشکاران در شرایط مختلف تمرینی هم به مصرف گوشت قرمز و هم به مصرف گوشت سفید نیازمندند و ورزشکاری که مشکل خاصی ندارد باید هر دو نوع این گوشت را در برنامه غذایی خود بگنجاند.

سینه بوقلمون بهترین انتخاب برای ورزشکاران

  اما  کارشناسان تغذیه ورزشی سینه مرغ بوقلمون را بهترین و مناسب ترین نوع گوشت برای انتخاب  یک ورزشکار می دانند. ضمن اینکه مصرف این گوشت به تمامی اقشار جامعه توصیه می شود و دارای خواص مفید بسیاری است.

نسیبه نیکروش دبیر کمیته تغذیه و بهداشت فدراسیون پزشکی ورزشی در گفتگو با خبرنگار سایر حوزه های گروه ورزش باشگاه خبرنگاران نیز ضمن توصیه به ورزشکارن برای استفاده از سینه بوقلمون در مورد خواص گوشت بوقلمون یادآور شد:

گوشت بوقلمون به دلیل بافت ویژه‌ای كه دارد هنگام طبخ حجم خود را از دست نمی‌دهد و به دلیل داشتن پروتئین بالا، حداقل چربی اشباع، كمترین سطح كلسترول و فقدان چربی میان بافتی در مقایسه با گوشت قرمز از اهمیت بسیاری برخوردار است و منبع خوبی از ویتامین‌های A، B1، B3، B6، B12 و املاحی چون سلنیوم، منیزیم، مس، آهن، روی، پتاسیم و اسید آمینه تریپتوفان به شمار می‌رود. یكی از ویژگی‌های منحصر بفرد گوشت بوقلمون نسبت به سایر گوشت‌های سفید، ویتامین A و نقش مهم تقویت سیستم ایمنی آن است كه بویژه در فصل سرما، مصرف آن به كودكان و سالمندان توصیه می‌شود.

چربی بوقلمون در پوست آن موجود است و گوشت تیره رنگ آن چربی بیشتری نسبت به گوشت سفید آن دارد. بنابراین افراد مبتلا به چربی خون بالا بهتر است از گوشت سفید سینه این پرنده استفاده كنند. بد نیست بدانید گوشت سفید بدون پوست بوقلمون چربی اشباع و كلسترول كمتری از گوشت مرغ و گاو دارد.این گوشت به دلیل دارا بودن اسید آمینه تریپتوفان به ترشح بیشتر سروتونین كمك كرده و باعث سرحالی و آرامش در افراد دچار علائم افسردگی موقت می‌شود.
فواید مصرف گوشت بوقلمون

 برخلاف مرغ گوشت بوقلمون هم دارای گوشت سفید و کم چربی در ناحیه سینه و هم دارای گوشت تیره و قرمز در قسمت‌های ران است.

همچنین املاحی مانند منیزیم، مس، آهن، روی، پتاسیم و سلونیوم در این ماده غذایی به وفور یافت می‌شود.

مصرف گوشت بوقلمون  به ویژه در فصل سرما برای کودکان و سالمندان بسیار مناسب است. به دلیل وجود ویتامین A در این نوع گوشت نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد .

مصرف 150 گرم گوشت بوقلمون در روز نیمی از اسیدفولیک بدن را تأمین می‌کند و مصرف متعادل آن برای مادران باردار بسیار مفید است. همچنین به دلیل وجود هموگلوبین زیاد در ران بوقلمون مصرف آن برای افرادی که کمبود آهن دارند بسیار مفید است و توصیه می‌شود.به دلیل اسید آمینه موجود در گوشت بوقلمون این ماده غذایی می‌تواند از تجمع سرب و جیوه در بدن جلوگیری کرده و به عملکرد کبد برای دفع سموم بدن کمک کند.مبتلایان به نوعی سنگ کلیه و نقرس باید در مصرف این نوع پروتئین محتاط باشند.

-سلنیوم پیشگیرنده سرطان

بوقلمون منبع بسیارخوبی از یک نوع املاح معدنی به نام سلنیوم است. سلنیوم اهمیت عمده‌ای در سلامت انسان دارد. یکی از عناصر اساسی چندین روش عمده متابولیکی شامل متابولیسم هورمون تیروئید، سیستم دفاعی آنتی اکسیدان و عملکرد ایمنی است. شواهد جمع‌آوری شده از مطالعات احتمالی و آزمایشات مربوط به آن، مطالعات سرطانی که روی مدل های حیوانی انجام شده حاکی از ارتباط معکوس محکمی‌بین سلنیوم مصرفی و میزان شیوع سرطان است. همچنین تحقیقات در مورد فعالیتهای سلنیوم در رابطه با سرطان  نشان می‌دهد که سلنیوم موجب تعمیر دی ان ای و سنتز در سلولهای تخریب شده میشود. همچنین از تکثیر سلولهای سرطانی و سکته مغزی، ترتیب خود تخریبی که بدن برای حذف سلول‌های پوسیده یا غیر عادی استفاده می‌کند، جلوگیری می‌کند. بعلاوه، به ثبت رسیده که سلنیوم در محل فعال بسیاری از پروتئین‌ها شامل گلوتاسیون پروکسیداس که می‌تواند اهمیت زیادی در پیشگیری از سرطان داشته باشد، حضور دارد. گلوتاسین پروکسیداس، یکی از قوی‌ترین آنزیم‌های آنتی اکسیدان است که برای زهرزدایی بسیاری از مولکول‌های خطرناک در جگر به کار می‌رود. زمانی که سطح گلوتاسیون پروکسیداس خیلی پایین باشد جلوی این مولکول‌‌های سمی ‌گرفته نمی‌شود و با هر سلولی که برخورد کنند، آن را از بین می‌برند، موجب تخریب دی ان ای یاخته‌ای خود و افزایش پیشرفت سلول‌های سرطانی می‌شوند. تنها چهار مثقال بوقلمون 1/47 درصد سلنیوم روزانه ما را تامین می‌کند. همچنین بوقلمون منبع خوبی برای دریافت ماده غذایی ضد سرطانی دیگری همچون ویتامین ب و نیوسین است. سازنده‌های دی‌ان‌ای به نیوسین نیاز دارند و نارسایی نیوسین(علاوه بر دیگر ویتامین های ب- کمپلکس) مستقیما با تخریب ژنتیکی(دی ان ای) در ارتباط است.

 -ویتامین های ب برای انرژی و محافظ قلب و عروق

بوقلمون، نه تنها منبع خوبی برای دریافت نیوسین بلکه برای ویتامین ب6 نیز هست. این دو ویتامین ب اهمیت زیادی در تولید انرژی دارند. نیوسین علاوه بر فعالیت‌های دی‌ان‌ای خود در تبدیل پروتئین‌های بدن، چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها در انرژی که مصرف می‌کنیم، مورد نیاز است. نیوسین در بهینه کردن تنظیم قند خون به وسیله عملکرد‌های خود به عنوان عنصری از مولکولی به نام گلوکز که فعالیت انسولین را بهینه می‌سازد، کمک می‌کند. ویتامین ب6، در بعمل آوردن کربوهیدرات‌ها(قند و نشاسته) به خصوص در تجزیه گلیکوژن یعنی شکلی که در آن قند در سلول‌های ماهیچه ای و بخش کمتری از آن در جگر ذخیره می‌شود، ضروری است. همراه با ویتامین ب12، ویتامین ب6، نقش اساسی به عنوان متیل دنور در اساس عملکرد سلولی متیلاسیون دارد که طی آن گروه‌های متیل از یک مولکول به مولکول دیگر منتقل می‌شوند و در نتیجه بسیاری از مولکول های مهم و فعال در آن شکل می‌گیرند. زمانی که سطح ویتامین‌های ب6 و ب12 به حد کافی نرسند دسترسی به گروه‌های متیل هم کاهش می‌یابد. یکی از نتایج کمبود گروه‌های متیل این است که مولکول‌هایی که به طور عادی باید سریع به انواع دیگری از مولکول‌ها تبدیل شوند، نه تنها تبدیل نمی‌شوند بلکه در یک جا انباشته می‌شوند. هموسایستین یکی از این مولکول‌ها است که در دیواره‌های رگ‌های خونی بسیار مخرب است و در سطوح بالا به عنوان عامل خطر مهمی ‌برای بیماری‌های قلبی ـ عروقی محسوب می‌شود. چهار مثقال بوقلمون 27 درصد نیاز روزانه شما به ویتامین ب6 را تولید می‌کند.

انتخاب بهترین نوع گوشت برای ورزشکاران باعث شده که اختلاف نظراتی بین برخی کارشناسان تغذیه و علم تمرین پیش بیاید. همانطور که اینروزها بسیار باب شده که کارشناسان علم تمرین و مربیان ورزشی مصرف گوشت شترمرغ را به ورزشکاران توصیه می کنند. برای آشنایی با خواص گوشت شترمرغ و تفاوت آن با گوشت سینه بوقلمون در گزارش فردا شب با ما همراه باشید.

(طیبه خزاعلی)

 *برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۵ ۲۶ آذر ۱۳۹۴
عالی بود...
آخرین اخبار