به گزارش خبرنگار اخبار داغ گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ کریسمس یکی از روزهای مقدس سال است که به سالروز میلاد حضرت عیسی بن مریم(ع) اشاره دارد، اما به طور کلی جشن کریسمس تولد مسیح(ع) تحت تأثیر سنتها و رسوم سکولار جشنهای زمستانی چون ساتورنالیا قرار گرفته است.
سنتهای کریسمس دربرگیرنده نصب تصویر سنتی تولد مسیح، تزئین درخت کریسمس و تبادل هدیه و کارت تبریک و حضور بابانوئل در شب عید کریسمس است و محورهای این عید بر ترویج حسن نیت، بخشندگی، مهربانی و گردهمایی های خانوادگی استوار است.
کریسمس به صورت سنتی روز ۲۵ دسامبر برگزار میشود، اما برخی کلیساهای ارتدکس شرقی روز ۷ ژانویه را به عنوان کریسمس جشن میگیرند که با ۲۵ دسامبر در تقویم جولیان یکسان است. این تاریخها تنها سنتی بوده و به نظر نمیرسد تاریخ حقیقی تولد مسیح چنین روزی بوده باشد. کریسمس در بسیاری از کشورهای سراسر جهان جشن گرفته میشود و این امر به چگونگی پراکندگی مسیحیان و فرهنگ غربی و ترکیب آن با جشنهای زمستانی ارتباط دارد. علی رغم نفوذ شایع سنتهای کریسمس آمریکایی و بریتانیایی که در فیلمها، ادبیات، تلویزیون و سایر رسانه ها مشاهده میشود، سنتهای متعددی به منظور جشن کریسمس هنوز هم در مناطق و محلهای مختلف برگزار میشوند.
خاستگاه های جشن کریسمس
به درستی مشخص نیست که چه زمان و چرا ۲۵ دسامبر را به تاریخ تولد مسیح نسبت دادند، چرا که عهد جدید هیچ تاریخی را در اینباره ذکره نکرده است. توس جولیوس آفریکانوس نخستین مورخ مسیحی بود که شرح وقایع جهانی را آغاز کرد در رایج کردن این ایده که مسیح روز ۲۵ دسامبر متولد شد نقش محوری داشت. این تاریخ نه ماه پس از تاریخ آبستن شدن حضرت مریم(س) (۲۵ مارس) محسوب میشود. از سوی دیگر ۲۵ مارس تاریخ اعتدال بهاری بوده و خلق حضرت آدم (ع) تلقی میشود.مسیحیان در دوران اولیه ظهور مسیح بر این باور بودند که ۲۵ مارس تاریخ مصلوب شدن مسیح است.
تعیین تاریخ میلاد مسیح(ع) در ابتدا الهام بخش برگزاری جشن و سرور نبود. ترتولیان از متألهان اولیه مسیحیت میلاد مسیح را به عنوان جشن مهمی در کلیسای رومیآفریقا تلقی نکرده است. در سال ۲۴۵، اوریگن فیلسوف و متأله مسیحی یونانی جشن گرفتن میلاد مسیح را تقبیح کرد و اظهار داشت که تنها گناهکاران روز تولد خود را جشن میگرفتند. نخستین اشاره به جشن کریسمس (میلاد مسیح) در تقویم فیلوکالوس مشاهده میشود که در سال ۳۵۴ در روم گردآوری شد. در شرق نیز مسیحیان تولد مسیح را به عنوان بخشی از عید تعمید مسیح و دیدار سه مرد حکیم ستاره شنان ایرانی از عیسی جشن گرفته میشود؛ اگرچه این جشن بر تعمید مسیح تمرکز دارد. پس از مرگ والنس امپراطور طرفدار عقاید اریوس در نبرد ادیرنه سال ۳۷۸ جشن کریسمس در شرق رنگ بیشتری به خود گرفت، اما این روند در قرن چهارم بیش از پیش مجادله برانگیز بود و پس از آنکه گریگوری نازیانزوس در سال ۳۸۱ به عنوان اسقف منصوب شد این جشن از میان رفت و در سال ۴۰۰ با انتصاب جان کریستوستوم بار دیگر به قوت خود باز گشت.
همچنین روزهای 24 و 25 دسامبر و اغلب بیست و پنجم، پیروان مسیحیت کریسمس را جشن می گیرند و بابانوئل نیز در این روز هدیه خود را در کفش های پشت پنجره قرار می دهد.
در ادامه به چند نوع از آداب و رسوم کشور های مختلف در روز 25دسامبرمصادف با روز کریسمس می پردازیم.
آداب و رسوم کشور فرانسه
سال نو فرانسه اول ژانویه اس. جشن ظهور عیسی (ع) که بهش روز پادشاهان (Le Jour des Rois) میگن 6 ژانویه است. در این روز مراسمی به اسم کیک پادشاهان (galette des rois) برگذار میشود که در آن علامت و سمبلی را در کیک پنهان کرده اند.
اروپا
درکشورهای اروپای مرکزی (شامل جمهوری چک، آلمان، لهستان، اسلوواکی، اتریش، مجارستان، سوئیس، و دیگر مناطق مرکزی اروپا)، تاریخ مهم ترین مراسم سال نو یا همان کریسمس، شامگاه بیست و چهارم دسامبر است. معمولا مردم اروپا این روز را "روزه" می گیرند و در برخی مناطق به کودکان گفته می شود که اگر تا زمان شام روزه بگیرند "خوکی طلایی" را خواهند دید. از عصر بیست و چهارم دسامبر، مقدمات تهیه شام کریسمس آغاز میشود و غذاهای سنتی کریسمس در اروپا معمولا منطقه به منطقه فرق می کند. اما برای مثال در کشورهایی مانند لهستان، جمهوری چک، و اسلوواکی غذای مخصوص این روز معمولا ماهی کپور با سالاد گوجه و یا سوپ ماهی است. اما در برخی مناطق دیگر از اروپا غذای سنتی کریسمس مخلوطی از قارچ و دیگر مواد غذایی است.
در این روز کودکان هدایای خود را در زیر درخت کریسمس و در جوراب هایی که به نام خود در آن محل قرار داده اند، پیدا می کنند.
آمریکا
کریسمس بطور گسترده در آمریکا جشن گرفته می شود بطوریکه تعطیلات مربوط به این ایام در ایالت های مختلف آمریکا از انتهای نوامبر تا پایان دسامبر ادامه دارد. در آمریکا مردم در ایام کریسمس داخل و بیرون منازل خود را در یک هفته منتهی به عصر کریسمس تزئین می کنند. در کانادا و آمریکا مزارعی وجود دارد که اقدام به توزیع درخت های ویژه کریسمس به خانواده ها می کنند البته اغلب خانواده ها از درختان مصنوعی استفاده می کنند.
در آمریکا بر اساس یک شعر روایتی وجود دارد که می گوید سنت نیکلاس(بابا نوئل) شب هنگام و بعد از خواب کودکان و پیش از صبح کریسمس به منازل مردم سر می زند.
روسیه
برخی از مسیحیان ارتدوکس در روسیه و اوکراین، به سبب پیروی از گاهشماری جولیانی، این رسم را در روز هفتم ژانویه برپا می دارند. در روسیه، فقط کاتولیک ها، 25 دسامبر را جشن می گیرند و تعطیلات ارتدوکس ها از 31 دسامبر تا 10 ژانویه است. کریسمس در روسیه همیشه با درجه حرارت زیر صفر و آب و هوای سرد رو به رو می شود.
برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.
انتهای پیام/