به گزارش خبرنگار
دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درگیری شهرهای مرزی در شرق و جنوب شرق ترکیه به یک موضوع دنباله دار تبدیل شده که تاکنون "حزب عدالت و توسعه" برنامهای جدی برای آن نداشته است.
استانهای مختلف شرق و جنوب شرق ترکیه همچون "وان" ، "دیاربکر" ، "حکاری" و "شرناق" درگیری و شورشهای ضد دولتی بسیاری را تجربه کرده و این موضوع امنیت منطقه شرق این کشور را تهدید میکند.
با شروع سال جدید میلادی درگیری ها در شهر "بوتان" گسترش یافته و مخالفان ضد دولتی با نیروهای ارتش و پلیس ترکیه درگیر شده اند و خودروهای زرهی و تانک های نیروهای نظامی توسط مخالفان هدف قرار میگیرد. یکی از تحولات اخیر این بود که دانشجویان دانشگاه "آکدنیز " اخیرا برای قربانیانِ کُردِ حملات هوایی ارتش ترکیه به استان "شرناق" در سال 2011، مراسم یادبود گرفته بودند که نیروهای پلیس با حمله به آنها دست کم هشت نفر را دستگیر کردند.
** استان "شرناق" کجاست؟ "شرناق" نام یکی از استانهای ترکیه بوده که مرکز آن هم شهری با همین نام است . استان مذکور در جنوب خاوری آناتولی واقع شده و بیش از 350 هزار نفر جمعیت دارد و اکثریت مردم این استان کردتبارند.
**درخواست خودمختاری شرق و جنوب شرق ترکیه این تحولات در حالی رخ دادهاند که کنگرۀ دموکراتیک خلق متشکل از سازمانهای غیردولتی، اخیرا پس از نشستی دو روزه در "دیاربکر"، خواستار خودمختاری مناطق کردنشین شد. درخواست کنگره این است که استانهای همجوارِ "دیاربکر" به خاطر قرابت فرهنگی، اقتصادی و جغرافیایی خودمختار شوند.
"پکک" از دهه 1980 مبارزۀ خود را با دولت ترکیه برای تشکیل منطقۀ خودمختار در جنوب شرق این کشور آغاز کرده است. درگیری میان عوامل "پکک" و نیروهای امنیتی ترکیه از ماه ژوئیه از سرگرفته شده است.
آنکارا اخیرا عملیات سرکوب "پکک" را در مناطق مرزی جنوبی در مقیاس وسیع تشدید کرده و حکومت نظامی در استانهای شرقی و جنوب شرقی به صورت محدود اجرایی شده است و با این حال مخالفان در موضع شورش به مخالفت با دولت برخواستند.
ارتش ترکیه تدابیر امنیتی بین استانهای "شرناق و ماردین" را در جنوب شرق این کشور و در مرزهای مشترک با سوریه تقویت کرده است. همچنین ارتش این کشور تاکنون تانک های بسیاری در استان "ماردین" در طول مرزهای شهر کردنشین "قامشلی" سوریه مستقر کرده اند.
بنا بر گزارشها درگیریهای اخیر در شهر ناآرام "جیزره" در استان "شرناق" که به رغم برقراری مقررات منع آمد و شد صحنه تظاهرات بود، روی داد. البته مردم به دلایلی از دولت خشمگین هستند و یکی از این دلایل کمکهای گسترده "حزب عدالت و توسعه" به داعش از طریق مسیر استان های شرقی و جنوب شرقی ترکیه است.
**شرناق پل نفتی داعش؟!!
داعش نفت میدانهای "کونیکو" و "التیم" در استان "دیرالزور" سوریه و دو میدان "النجمه" و "القیاره" عراق را به داخل انبارهای زیرزمینی پمپاژ و با تانکر به شهری در همسایگی استان "شرناق" ترکیه قاچاق میکند. بنابر گزارش "روسیا الیوم"، مافیای قاچاق نفت که شامل تاجران ترکیه ای و اسرائیلی میشود روزانه ۷۰ تا ۱۰۰ تانکر را در شهر "سلوبی" ترکیه به واسطۀ یک اسرائیلی معروف به «دکتر فرید» یا «حاجی فرید»، دریافت میکند. این دلال اسرائیلی که دارای تابعیت یونانی است، نقش هماهنگی بین مافیای نفتی و سه شرکت اصلی خریدار نفت داعش را برعهده دارد.
پیش تر نیز "ولادیمیر پوتین"، رئیس جمهور و "سرگئی لاوروف"، وزیر خارجه روسیه گفته بودند اطلاعات کسب شده نشان می دهد داعش با خریداران نفت در ترکیه معامله نفتی دارد. رئیس جمهور فدراسیون روسیه تاکید کرد : "دلایلی کافی داریم که اعلام کنیم تصمیم برای سرنگونی هواپیمای نظامی روسی در سوریه برای دفاع از مسیرهای قاچاق نفت به ترکیه گرفته شد". به عبارت بهتر تلاش های ترکیه برای کمک به داعش با واکنش های بین المللی تاکنون موتاجه شده است.
به عبارت بهتر مسیر ترانزیت نفت داعش به نحوی مرتبط با داد و ستدهای "حزب عدالت و توسعه" با این گروه تروریستی است که نگرانی ها درباره ناآرامی های بیشتر در استان های "دیاربکر" ، "شرناق" و "حکاری" را افزایش میدهد که مسئولیت دولت در این زمینه جای سوال است.
درگیری های نگران کننده در شرق و جنوب شرق ترکیه ، گمانه زنی ها را درباره احتمال ایجاد خود مختاری در دولت مرکزی در استان های مرزی این کشور به خصوص "شرناق"، "حکاری" و "دیاربکر" افزایش داده است. اخیرا هم شهرهای "ماردین" و "بوتان" ، "دیاربکر" و ... آبستن چالش های امنیتی شدیدی شده اند که تحولات هفته ها و ماه های آینده قابل تامل و بررسی خواهد بود ؛ چرا که درخواست ایجاد خود مختاری مناطق مذکور را ملتهب تر خواهد کرد. گزارش از محمد زرچینی
انتهای پیام/
این نسخه اسرائیل براش پیچیده
بادشمن دوستی اینم نتیجه اش تجزیه
افکارتان رو بلند کنید، فراتر از مرزهای کشورها، مرز ما باید مرز انسانیت باشد...