به‌اعتقاد کارشناسان بازار کار، رونق بازار دست‌فروشان نشان‌دهنده رکود بنگاه‌های تولیدی است. هرساله با فرا رسیدن روزهای پایانی سال بیکاری پنهان ناشی از نبود شغل مطلوب و عدم‌استفاده از ظرفیت بنگاه‌های اقتصادی بروز می‌کند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ماه‌های آخر سال همیشه برای همه افراد جامعه یکرنگ نیست. برخی نگران عدم‌تمدید قرار‌دادهای سال بعد، برخی نگران نداشتن عیدی مناسب، برخی نگران حقوق‌‌های معوق خود، و برخی دیگر نگران‌تر از همه هستند، آنهایی که بیکارند. البته ناگفته نماند تمام این افراد یک نگرانی مشترک  برای میزان افزایش دستمزد سال آینده خود دارند.
 
در این گزارش به این موضوع می‌پردازیم که بیکاران پایان هر سال چه‌کاره می‌شوند؟
 
پاسخ این سؤال نیاز به فکر کردن زیادی ندارد، تنها کافی است نگاهی به اطراف داشته باشیم به‌راحتی مشاهده می‌کنیم که تعداد دست‌فروشان در ماه‌های پایانی سال افزایش می‌یابد.
 
هرچه به روزهای پایانی سال نزدیک می‌شویم، حال و هوای خرید از یک سو و شلوغی خیابان‌ها به‌خصوص در مراکز اصلی شهر و مغازه‌ها از سوی دیگر بیشتر به چشم می‌خورد، مغازه‌هایی که سعی دارند با قیمت‌های مقطوع، حراج‌های بهاری و انواع تخفیف‌های رنگارنگ مشتریان را راضی نگه دارند.
 
شاید در بعضی مناطق تهران، مردم تصوری جز خرید از مراکز خرید و پاساژها نداشته باشند، اما در بسیاری از خیابان‌های پایتخت، دست‌فروشان بسیاری دیده می‌شوند که در طول سال به فروش اجناس خود در خیابان می‌پردازند که تعدادشان با نزدیک شدن به عید بیشتر هم می‌‍‌شود.
 
بازار شلوغ شب عید تهران حکایت از آشکار شدن بیکاری‌های پنهان با نمایان شدن دست‌فروشان دارد. دست‌فروشی، نمونه‌ای از مشاغل کاذب جامعه است که روز به روز افراد بیشتری به آن گرایش پیدا می‌کنند. اشتغال کاذب یا بیکاری پنهان پدیده‌ای است که هر ساله با فرا رسیدن عید نمایان می‌شود.
 
* دست‌فروشی و نابودی اقتصاد
 
هرچند به‌اعتقاد حمید حاج‌اسماعیلی دست‌فروشان هم بیکار هستند، اما وضعیت فعلی و رواج نرخ بیکاری در کشور حاکی از این است که دست‌فروشی هم بیکاری محسوب می‌شود، اما حاج‌اسماعیلی علت اصلی نابسامانی در بازار کار را علت اصلی گسترش بی‌سابقه دست‌فروشی در بازار کار می‌داند و می‌گوید: هرچقدر بازار کار رسمی کشور تحت فشار قرار دارد، بازار غیررسمی و واسطه‌گری در ایران رونق دارد و افراد از فعالیت در این بخش‌ها سود می‌برند.
 
این کارشناس بازار کار معتقد است که مشکلات موجود در سیستم توزیع از دیگر مسائلی است که باید مد نظر قرار گیرد و ادامه می‌دهد: ازآنجایی که دست‌فروشان معمولاً کالاها و اجناس را با قیمت مناسب‌تری نسبت به بازار رسمی به دست مردم می‌رسانند و این مسئله باعث گرایش مردم به آنها و در نتیجه سودآور شدن دست‌فروشی شده است.
 
حاج‌اسماعیلی می‌گوید: دولت باید برای هدایت کردن کارجویان به‌سمت بازارهای کار رسمی کشور برنامه ریزی داشته باشد. دست‌فروشی برای افراد درآمدهایی را به‌همراه دارد اما به‌دلیل نبود هیچ‌گونه حمایت اجتماعی، باید دست‌فروشان را جزو بیکاران و افراد فاقد شغل تلقی کرد.
 
 این کارشناس بازار کار در بیان راه‌کارهای لازم برای ساماندهی دست‌فروشان می‌افزاید: دولت با راه‌اندازی بازارچه‌هایی تحت نظارت باید دست‌فروشی را سر و سامان دهد و کاری کند که فعالیت‌های غیررسمی اقتصاد به‌سمت بازار کار رسمی پیش رود.
 
 وی با اعتقاد بر اینکه گسترش دست‌فروشی به‌معنی نابودی بنگاه‌های اقتصادی است، گفت: دست‌فروشان بنگاه‌ها را نابود نمی‌کنند بلکه فضای اقتصادی کشور اگر به‌سمت دلالی، واسطه‌گری و استفاده از رانت و مسائلی از این دست بروند نشان دهنده عدم فعالیت بنگاه‌های اقتصادی است.
منبع:تسنیم
 انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.