به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ پایگاه اینترنتی "المانیتور" در گزارشی نوشت: با لغو تحریم های اقتصادی ایران -- که به دنبال آن کاهش بهای نفت خام را به دنبال داشت -- تهران دیگر قادر نخواهد بود روی درآمدهای نفتی اش حساب کند. بدتر از آن این است که کاهش بهای نفت بر صنعت انرژی داخلی کشور نیز تاثیر گذار خواهد بود. این بدان معناست که بخش انرژی داخلی ایران در حال از دست دادن مزیت رقابتی خود در بازار جهانی است؛ اما همه چیز آنقدرها هم تلخ نخواهد بود. ایران یک دارایی دارد که می تواند برای رشد اقتصادی کشور در دراز مدت بر آن تکیه کند: بخش فناوری بالاسطح.
به نوشته المانیتور، سالهاست ایران در حوزه صنعت "تحقیق و توسعه فشرده" سرمایه گذاری کرده است. "آیت الله خامنه ای،" رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران خواستار پیشرفت در زمینه اقتصادِ مبتنی بر دانش و همچنین حمایت از شرکت های مرتبط با فناوری بالاسطح شد. این شرکت ها از معافیت های مالیاتی خاص، مشوق های مالی و قوانینی برای اعمال ممنوعیت واردات محصولاتی که معادل داخلی آنها نیز در ایران تولید می شوند، بهره مند هستند.
پیش بینی شده است ایران در زمینه اقتصاد، علم و فناوری در منطقه غرب آسیای جنوبی ( از جمله آسیای میانه، مناطق قرقیزستان، خاورمیانه و کشورهای اطراف) به پیشرفت های شگرفی دست بیابد. روند صادرات غیرنفتی ایران در سالهای اخیر منجر به حرکت این کشور به سوی اهدافی دیگر شد. بر اساس گزارش صندوق بین المللی پول، درآمدهای غیرنفتی ایران در سالهای 2012 تا 2014 در مقایسه با همه کشورهای صادرکننده نفت در خاورمیانه و شمال آفریقا بیشتر و چیزی حدود 56 درصد بوده است. این ارقام در عربستان سعودی و امارات متحده عربی به ترتیب 20 و 31 درصد بوده است. به علاوه، از سال 2014، 36 پارک علم و فناوری با میزبانی بیش از 3650 شرکت، در ایران برگزار شده است. این کشور همچنین قصد دارد سهم خود را در تولید ناخالص داخلی از 0.5 درصد به 2.5 درصد افزایش دهد.
در ادامه این گزارش آمده است: تحریم های ایران به 2 دلیل مانعی در فعالیت بخش فناوری بالاسطح ایران بود. نخست، این تحریم ها خرید اجزای لازم را برای تولید کنندگان داخلی دشوار می کردند. بنابراین ، این افراد باید هزینه های بالاتری برای خرید تجهیزات لازم پرداخت می کردند که در نتیجه هزینه های تولید نیز بالاتر می رفت. در خصوص خرید و فروش نیز تحریم ها باعث کاهش صادرات و کمبود علاقه شرکت های خارجی برای خرید این کالاها شده بود. این درحالیست که تحریم ها نکات مثبتی نیز به دنبال داشت. در برخی موارد بهای محصولات وارداتی با فناوری بالاسطح به قدری زیاد بود که مصرف کنندگان ترجیح می دادند کالاهای داخلی را خریداری کنند.
بنابراین لغو تحریم ها بر صنعت فناوری بالاسطح ایران تاثیرگذار است. شرکت های ایرانی به راحتی به تجهیزات مورد نیاز خود دسترسی خواهند یافت و در نتیجه بهای کالاهای تولیدی ارزانتر از قبل خواهد بود. لغو تحریم ها همچنین به شرکت های ایرانی در استخدام افراد کارآمد و بامهارت کمک می کند. حتی ممکن است بسیاری از کارشناسانی که در خارج از کشور زندگی می کنند به بازگشت به ایران علاقه نشان دهند. لغو تحریم های ایران همچنین می تواند بازارهای مخصوص به شرکت های فناوری بالاسطح را گسترش دهد.
انتهای پیام/