به گزارش
گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از نیویورک تایمز: یکی از کارگزاران ارشد دولت روسیه روز سه شنبه ادعای این کشور را درباره بستر دریای اقیانوس منجمد شمالی که در برگیرنده بخش هایی از زیر شمالگان است رسما در سازمان ملل پیش کشید.
این دولتمرد که وزیر منابع طبیعی روسیه، سرگئی دونسکوی، نام دارد معتقد است روسیه در کوششی دیرپا به دنبال دست یافتن به این بخش و حق حفاری معدن زیر سرزمین پوشیده از برف قطب است.
پس از آنکه کمیته ای از سازمان ملل که در زمینه مرزهای دریایی داوری می کند درخواست سال 2002 روسیه را نپذیرفت، این کشور در ماه اوت درخواست کتبی خود را در این خصوص تقدیم کرد. دونسکوی در بیانیه ای گفت استدلال های روسیه را بر پایه مدارک علمی مبنی بر این ترسیم خواهد کرد که پوسته قاره از توده سرزمینیِ اوراسیا به سوی شمال کشیده شده است. به گفته او، روسیه مدعی مالکیت «بستر دریا فراتر از ناحیه 200 مایلی در راستای سرتاسر بخش قطبی روسیه از جمله بخش هایی از زیر قطب شمال» است.
بر پایه پیمان 1982 سازمان ملل به نام «قانون دریاها»، هر کشوری می تواند مالکیت یک ناحیه اقتصادی انحصاری را روی پوسته قاره ای از سواحل خود ادعا کند. اگر پوسته زمین تا دل دریا پیش رفته باشد، آن کشور می تواند ادعای مالکیت منابع معدنی را در بستر دریا فراتر از آن ناحیه داشته باشد؛ هرچند که افت بهای نفت از دلبستگی شرکت ها برای رفتن به سراغ این ماجراجویی ها کاسته است.
اگر کمیته سازمان ملل ادعای روسیه را بپذیرد، بستر دریا زیر قطب شمال تابع نظارت مسکو بر فعالیتهایی همچون حفاری خواهد شد؛ هرچند که روسیه بر سر آب یا یخ، حق حاکمیت نخواهد داشت.
کانادا و نروژ و دانمارک نیز ادعاهایی دارند و همگی، فعالیت های نظامی خود را در جایی که زمانی آب های یخ زده بر فراز جهان به شمار می رفت و تنها کاوشگران و خرس های قطبی از آنجا دیدن می کردند گسترش داده اند.
هفته گذشته و قبل از آنکه نماینده روسیه ادعای خود را در زمینه قطب شمال پیش بکشد، وزارت دفاع آمریکا در نیویورک ویدئویی را منتشر کرد که سربازان روسی را سوار بر سورتمه نشان می داد. آنها قیافه ای درهم داشتند و لباس سفید با استتار زمستانی به تن کرده و تفنگهای کلاشنیکف در دست گرفته بودند. در یک نما نشان داده شد که سربازان، یک تیربار نواری نیز سوار سورتمه کرده اند.
دیپلمات ها و طرفداران محیط زیست که در زمینه قطب شمال فعالیت می کنند، اقدامات ارتش روسیه در منتهی الیه شمال و ادعای «قانون دریاها» را جدا از هم می دانند. به گفته آنها این ادعا فرایندی حقوقی است که دیگر کشورها نیز می توانند ان را دنبال کنند.
انتهای خبر/