به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ روزنامه «داون» در مطلبی مینویسد: بیش از یک ماه از لغو تحریمهای جمهوری اسلامی ایران میگذرد و بسیاری از کشورها با این تغییر در رویکرد اقتصادی در قبال ایران همراه شدهاند. در این میان، کشور پاکستان، علیرغم نقاط مشترک و مناسبات نزدیکی که با ایران داشته است، به نظر میرسد که کمی «دیر جُنبیده است» و بالاخره تصمیم گرفته که در این تغییر رَویه در قبال ایران، از سایر کشورها عقب نمانَد. انتظار میرفت که با توجه به کمبود منابع نفت و گاز در پاکستان، این کشور در تجدید و از سر گیری مناسبات با ایران تمایل بیشتری داشته باشد. به هر حال، با برداشته شدن تحریمها، راه برای بازگشت دو کشور به روابط عادی اقتصادی هموارتر شده است.
اما مسیری که کشورها برای کنار گذاشتن تحریمهای ایران در پیش گرفتهاند، هم بسیار طولانی است و هم بسیار پر فراز و نشیب و پُر پیچ و خم؛ بر خلاف آنچه در ابتدا تصور میشد. البته فرآیند تأیید و لغو تحریمها میتوانست بسیار پیش از این تحقق پذیرد، البته با در نظر گرفتن اینکه در تاریخ دوم دسامبر 2015، آژانس بینالمللی انرژی اتمی، هماهنگیِ کامل عملکرد ایران را با شرایط و قوانین آژانس اعلام کرده بود.
البته پس از اعلام وزارت امور خارجه انگلیس مبنی بر لغو تحریمها علیه ایران، دیگر هیچ مانع قانونی برای از سرگیری مناسبات ایران با سایر کشورها وجود ندارد. به ویژه در سطح تعاملات بخش خصوصیِ کشورهای منطقه، این هموار شدنِ مسیر بیش از پیش محسوس به نظر میرسد. با این حال، هنوز موانع لوجستیک چشمگیری بر سرِ راهِ از سر گیریِ پیوندهای اقتصادی ایران با کشورهای علاقمند به همکاری با این کشور مشاهده میشود.
باید میان ایران و کشور طرف قرارداد هماهنگیهایی برقرار شود تا بانکها با گشایش اعتبارات اسنادی موافقت کنند. حمل و نقل جادهای بین ایران و کشورهای منطقه باید تسهیل شود و توسعه یابد. نظام منسجم و مستحکمی بر مبنای روادید بین طرفهای اقتصادی برقرار شود تا بدون موانع مرزی، امکان تبادل پول و کالا به آسانترین و روانترین شکل ممکن صورت پذیرد. در هر صورت، این وظیفه حکومتها و دولتهاست تا با وضع قوانین پساتحریمی، به روانسازی تعاملات میان کشورهایی که از تحریمها علیه ایران متضرر شدهاند کمک کنند.
انتهای پیام/