به گزارش خبرنگار
سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، "عبده تبریزی" و "جمشید پژویان" از اقتصاددانان امشب 4 اسفند به موضوع هدفمندی یارانه در گفتگوی ویژه خبری پرداختند
پژویان در پاسخ به سوال اول مجری برنامه پیرامون هدفمندی یارانه ها گفت: سیاست هدفمندی یارانه ها گام بلندی به سمت بهبود توزیع درآمد است.
هدف اصلی هدفمندی یارانه ها اصلاح نسبی قیمت ها است
وی با اشاره به این که هدف اصلی سیاست هدفمندی یارانه اصلاح قیمت ها به صورت نسبی است افزود: در ابتدا در زمان آغاز هدفمندی یارانه دولت تصور می کرد که از طرق مخفت و تحت تاثیر مرکزآمار می تواند اقدام به شناسایی افراد کند.
این اقتصاددان با بیان این که سابقه طولانی در دادن یارانه داریم خاطر نشان کرد: هدفمندی یارانه ها تاثیر مثبتی بر روی معیشت مردم داشته است لذا اثرات مثبت را در سبد مصرفی خانوارها و به خصوص قاچاق داشته است.
عبده تبریزی در ادامه برنامه با اشاره به این که قانون هدفمندی یارانه ها در سال اول اجرایی نشد گفت: قانون هدفمندی یارانه ها از ابتدا نسبتاً مفصل بود این در حالی است که هیچ جز آن به درستی اجرا نشد.
این اقتصاددان ادامه داد: قرار بود 18 هزار تومان یارانه به مردم تعلق بگیرد اما این در حالی است که با بررسی های به عمل آمده مشخص شد که این رقم بسیار ناچیز است و تاثیری در سبد مصرفی خانوارها ندارد.
پژویان اظهار داشت: کاری که باید در دولت قبل تکمیل می شد این است که آن هدف اصلی که اصلاح قیمت های نسبی است را انجام دهد که در نهایت اصلاح قیمت ها متکی به تغییر تکنولوژی در بحث تولید می شود و سبب خواهد شد که تولید به سمت صرفه جویی در مصرف انرژی برود و نهایتاً سهم هزینه های تولید کاهش پیدا کند ضمن این که با ورود تکنولوژی های جدید کیفیت تولیدات نیز بالاتر خواهد رفت.
وی اضافه کرد: مسئله مهم این است که اگر در اجرای قانون هدفمندی یارانه ها برخی اشکالات وجود داشته باشد دولت می تواند آن ها را رفع و رجوع کند و یکی از کارهایی که می تواند در این رابطه انجام دهد این است که به بخش تولید توجه کند که این امر از طریق سیستم مالیاتی و از طریق نرخ استهلاک نزولی می تواند دنبال شود.
در ادامه این بحث این اقتصاددان در رابطه با این که آیا اجرای قانون هدفمندی در دولت جدید در مسیر گذشته امتداد پیدا کرده یا این دولتدر جهت اصلاح این قانون قدم برداشته است گفت: به اعتقاد بنده تقریباً همان مسیر گذشته در اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در این دولت نیز ادامه پیدا کرده چرا که اگر دولت می خواست اصلاحی صورت گیرد می توانست بدون نیاز به مجلس نرخ استهلاک را تغییر دهد.
معمول ترین راه برای جمع آوری اطلاعات درآمدی افراد از طریق مالیات مجموع درآمدها است
وی خاطر نشان کرد: راهی که در تمام دنیا متداول است که بتوان از طریق آن اطلاعات درآمدی افراد را جمع آوری کرد از طریق مالیات مجموع درآمدی است.
عبده تبریزی نیز در همین رابطه اظهار داشت: دولت با تلاش در جهت ایجاد پایگاه های اطلاعاتی درآمدی افراد در مسیر اصلاح این قانون آرام آرام پیش می رود و جمع بندی دولت این است که افرادی که نیازمند دریافت یارانه نقدی نیستند را از دریافت یارانه نقدی حذف کند.
پژویان همچنین در خصوص این که چه میزان از افرادی که یارانه نقدی می گیرند باید از دریافت یارانه نقدی حذف شوند گفت: به اعتقاد بنده نزدیک به 50 درصد یارانه بگیران دولت می تواند حذف کند.
عبده تبریزی نیز با بیان این که پایگاه اطلاعاتی درآمدی افراد پایگاه اطلاعاتی روشنی نیستند نمی توان در این رابطه اظهارنظر کرد چرا که ممکن است در نهایت ممکن است حق افراد ضایع شود.
پژویان خاطر نشان ساخت: در همه جای دنیا نظام حمایتی از طریق تامین اجتماعی صورت می گیرد و اگر نظام تامین اجتماعی ما نیز تقویت شود که بتواند این وظایف را انجام دهد نیازی به پرداخت یارانه نقدی نداریم.
در بخش دیگری از این گفتگو عبده تبریزی در پاسخ به این سوال که آیا قانون هدفمندی یارانه باید در برنامه ششم اصلاح شود یا خیر گفت: باید این قانون تغییرات اساسی کند و محدودیت هایی برای پرداخت یارانه نقدی به افراد قائل شود ضمن این که می بایست راه های تبدیل یارانه نقدی به یارانه های کارآمدتر نیز مورد توجه قرار گیرد البته باید تلاش همه این باشد که کف آن چتر حمایتی کمر نشود
پژویان در همین رابطه اظهار داشت: اگر دولت مالیات مجموع درآمدی را به اجرا بگذارد پایگاه اطلاعاتی ظرف دو سال آماده خواهد شد و به اجرا گذاشتن آن هم کار سختی نخواهد بود.
انتهای پیام/