به گزارش
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ دکتر حسینعلی خلیلی افزود: قشر مغز و ساقه مغز، دو قسمت اصلی مغز انسان را تشکیل می دهد.
او ادامه داد: قشر مغز از دو نیمکره راست و چپ تشکیل شده و کارکردهای اختصاصی مغز، مانند حواس پنجگانه، تکلم، تفکر، شناخت، محاسبه ها و درک فضایی را بر عهده دارد.
این متخصص و جراح مغز و اعصاب دانشگاه گفت: ساقه مغز شامل مغز میانی، پل مغزی و بصل النخاع است و فعالیت های حیاتی بدن، به ویژه تنفس و ضربان قلب را، کنترل می کند.
استادیار گروه نروسرجری دانشگاه، اضافه کرد: اگر به هر دلیلی قشر مغز و ساقه مغز، هر دو، دچار آسیب شدید و تخریب شوند و تمام فعالیت های آنها، همزمان و به صورت غیر قابل برگشت از بین برود؛ فرد دچار مرگ مغزی می شود.
دکتر خلیلی گفت: در حالت مرگ مغزی، خون رسانی و اکسیژن رسانی به مغز مختل و در نتیجه بهبودی بیمار غیر ممکن و مرگ او، حتمی است.
او شایع ترین دلیل مرگ مغزی را، تصادف وسایل نقلیه، سقوط از ارتفاع، خونریزی مغزی، سکته مغزی و مسمومیت های شدید عنوان کرد.
این متخصص و جراح مغز و اعصاب دانشگاه افزود: کاهش شدید سطح هوشیاری به دنبال توقف فعالیت های قشر مغز را، کما می گویند که در این حالت، سلول های مغزی تخریب نمی شوند و ساقه مغز، همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد؛ در نتیجه برگشت هوشیاری و بهبودی بیمار، امکان پذیر است.
دکتر خلیلی ادامه داد: تمام مراحل تشخیص و تایید مرگ مغزی، با نظارت تیمی متشکل از متخصصان جراحی مغز و اعصاب، بیهوشی، داخلی مغز و اعصاب و نماینده سازمان پزشکی قانونی، انجام می شود.
او اضافه کرد: با انجام معاینه های بالینی بسیار، آزمایش ها و اقدام های تشخیصی دقیق، از جمله نوار مغز، اطمینان حاصل می شود که هیچ نشانه ای از کارکرد مغز، مشاهده نشده و هیچ امیدی به برگشت عملکرد مغز بیمار وجود ندارد.
استادیار گروه نروسرجری دانشگاه، گفت: پس از مرگ مغزی، اعضای دیگر بدن بیمار، مانند قلب، برای مدت محدودی دارای عملکرد هستند؛ هر چند این روند، زیاد طول نمی کشد و در نتیجه قلب بیمار، می ایستد.
دکتر خلیلی افزود: بخش های مراقبت ویژه، با برخورداری از تجهیزات پیشرفته، از جمله دستگاه های تنفس مصنوعی، امکان زنده نگهداشتن بیمار دچار مرگ مغزی را، فراهم کرده است.
او ادامه داد: به دنبال مرگ مغزی، سایر اعضای بدن بیمار، مانند قلب، ریه ها، کبد، کلیه ها، لوزالمعده و قرنیه قابل پیوند هستند و در صورت اقدام به موقع، با اهدای اعضای هر بیمار دچار مرگ مغزی، نجات زندگی حداقل هشت بیمار نیازمند پیوند، امکان پذیر است.
این متخصص و جراح مغز و اعصاب دانشگاه، اضافه کرد: به فاصله کمی پس از مرگ مغزی، سایر اعضای بدن بیمار هم، دچار آسیب می شوند، پس فرصت اهدای اعضای بیمار دچار مرگ مغزی، بسیار محدود است و فرآیند پیوند، باید در نخستین فرصت ممکن، انجام شود.
انتهای پیام/ن