به گزارش
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد،معاون میراث فرهنگی ، صنایع دستی وگردشگری خراسان شمالی افزود:این استان از جمله استان هایی است که به لحاظ فرهنگی از تنوع و غنای خاصی برخوردار است که دلیل عمده آن هم زندگی اقوام مختلفی همچون ترکمن ها، کردها، تات ها، بلوچ ها و فارس ها در کنار یکدیگر می باشد.
علی عابدی گفت:فرش ابریشم دورو خاص ترکمن های شهرستان راز و جرگلان است و با وجود ناشناخته بودن یا کمتر شناخته شدنش، از جمله هنرهای ظریف و منحصر به فردی است که قابلیت معرفی به جامعه جهانی را دارد.
وی با اشاره به اینکه نحوه بافت این نوع فرش حاصل دست رنج دو نفرپشت دار قالی بطور همزمان با هم است گفت: بیشتر طرحها در این قالیچهها ذهنی است که دانش آن نسل به نسل به دختران و زنان هنرمند انتقال یافته و مشتریانی از داخل و خارج کشور دارد.
عابدی افزود: ویژگیهای این فرش سبب سفر تجار خارجی به این منطقه شده است و به دلیل مرغوبیت و کیفیت بالای آن، سفارش بافت این محصول را به بافندگان میدهند، در حالی که این هنر شاخص در ایران به علت ناشناخته بودن در بازارهای داخلی طرفدار زیادی ندارد.
وی با بیان این که 50 نفر در روستای دویدوخ در این حرفه فعالیت میکنند، اظهار داشت: این نوع فرش در ابعاد 2 در 1.40 متر بافته میشود که اگر توسط 2 بافنده انجام شود حدود یک سال و توسط 4 بافنده بیش از چهار ماه طول خواهد کشید.
علی عابدی با اشاره به اینکه این نوع فرش معمولا در سایز بزرگ بافت نمی شود افزود: یموت، چهارفصل، قرقچاق، قاپ قاپی و ترنج از جمله طرح های فرش دورو است.
وی گفت:نخ ابریشم خام مورد نیاز برای بافت این فرش ازتولیدات استان و در صورت نیاز از مشهد و گنبد تهیه و با استفاده از رنگهای طبیعی و نقشههای زاده ذهن خود بافنده یا سفارشدهندهها بافته میشود.
وی با اشاره به اینکه بافت این فرش فقط در میان ترکمن های خراسان شمالی ساکن در شهرستان راز و جرگلان مرسوم است و هیچ سندی درخصوص بافت آن در میان سایر اقوام نقاط کشور تاکنون یافت نشده است اظهار داشت: خاستگاه اصلی فرش دو رو، روستای دویدوخ علیای راز و جرگلان است.
عابدی گفت:قیمت هر قالیچه دورو بین ده تا 15 میلیون تومان است که هفت تا هشت میلیون تومان دستمزد بافت، سه تا چهار میلیون هم بهای مواد اولیه است و شاید یکی از دلایلی که عده بسیار قلیلی به بافت آن مشغولند، سختی و ظرافت کار، زمانبر بودن و بهای کم آن است و به نوعی این کار، دلی انجام می گیرد.
طبق آمارها سالانه حدود 100 تا 120 قطعه فرش دورو در این روستا بافته میشود که هیچگاه روی دست بافندگان هم نمیماند و توسط بازرگانان و تجار تهرانی و اصفاهنی خریداری می شود.
انتهای پیام/ع