به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، گیاه کتان به شکل گسترده ای در اتیوپی ومصر باستان کشت میگردید. درکشورگرجستان،درغارهایی که متعلق به دوران ما قبل تاریخ است، کتان های خشک شده ای کشف شده است که مربوط به ۳۰ هزارسال پیش ازمیلاد است. کانادا، چین، روسیه، هند، انگلستان، آمریکا، اتیوپی، قزاقستان، اوکراین وآرژانتین به ترتیب ده کشوربرترتولید کننده کتان درجهان هستند.
این بذر،ازدرخت کتان گرفته میشود، درختی قدیمی که درمصرباستان وچین بارمیآید. بذرکتان که گهگاه به آن تخم بزرک هم میگویند منبعی سرشار ازمواد مغذی همچون فیبر،منگنز،ویتامینB1، اسیدچرب آلفالینولنیک،وامگا ۳ و آنتی اکسیدان می باشد.
تحقیقات اخیرحاکی از آن است که این تخم میتواند درکاهش خطرابتلا به دیابت، سرطان وبیماریهای قلبی نیزموثر باشد.
برای این که ازحداکثر فواید بذرکتان بهره مند شوید، باید آن را بصورت آسیاب شده بخرید، و یا حداقل قبل از مصرف، آسیابش کنید. چرا که بذر کامل، ممکن است بدون اینکه هضم شود، ازطریق دستگاه گوارش دفع شود.
افزودن دانه های تخم کتان به رژیم غذایی روزانه سبب افزایش سلامت سیستم گوارش میشود، ازطرفی این دانهها سبب کنترل وزن شده و از افزایش وزن جلوگیری می کند.
الیاف کتان ازساقه ی گیاهی به همین نام استخراج میشوند. کیفیت الیاف به مرغوبیت زمین وشرایط جوّی بستگی دارد. این گیاه درهوای نسبتاً سرد ورطوبی و نیز وجود باران نسبتاً زیاد بهتر به عمل میآید. تخم کتان درماه های اردیبهشت وخرداد کاشته میشود، ساختمان شیمیایی الیاف کتان مانند پنبه، سلولزی است. یکی ازمصرف الیاف کتان تهیه پارچه کتانی است. ازالیاف کتان به همراه رزین های مختلف در تهیه کامپوزیتها استفاده می شود که کاربرد آنها از لوازم ورزشی مانند بدنه دوچرخه های حرفه ای، راکت های تنیس، تخته های موجسواری واسکی، تا کاربردهای صنعتی مانندصنعت خوردوسازی ویاهواپیماهای بوئینگ است.
مشخصات تغذیه ای بذرکتان :
دو نوع اصلی بذرکتان وجود دارد، بذرکتان طلایی وبذرکتان قهوهای. مشخصات تغذیه ای شان خیلی شبیه هم است، وهر دوشان هم به اندازه ی هم حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ هستند.
انجمن تغذیه ی آمریکا براهمیت این ماده ی غذایی موردغفلت واقع شده تاکید دارد. این انجمن بیان کرده که بذرکتان نه تنها منبعی عالی برای ۲ اسید چرب مورد نیازسلامت بدن است (یعنی اسید لینولئیک واسید آلفالینولنیک)، بلکه منبعی سرشار از فیبر ومواد مغذی وویتامینها نیزبه شمارمیرود.
بذرکتان کلسترول وسدیم بسیارکمی هم دارد. فیبر بذرکتان سرشارازفیبرمحلول (قابل حل درآب) وفیبرغیرمحلول (غیرقابل حل درآب) است. به گفته ی مایو کلینیک، فیبرمحلول، درآب حل شده ومادهی ژله مانندی میسازد که به کاهش کلسترول وقند خون کمک خواهد کرد..
اسیدهای چرب امگا-۳
این چربی،جزوچربیهای خوب بوده وبسیار هم برای قلب مفید است. این اسیدهای ضروری برای بدن، قابل تولید برای بدن نیست وتنها ازطریق مواد غذایی برای بدن تامین خواهد شد.
حفاظت دربرابر سرطان:
مصرف بذر کتان، ممکن است ازشما دربرابرسرطان سینه، پروستات وروده محافظت کند. تصور میشود که بذر کتان، بخاطر اینکه حاوی امگا-۳ است، مانع چسبیدن سلولهای بدخیم به دیگرسلولها شده، وبدین ترتیب از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری میکند وهمچنین در کاهش کلسترول ، پیش گیری ازگرگرفتگی، بهبود سطح قندخون و حفاظت بدن دربرابراشعهها حائز اهمیت می باشد.
تخم کتان چگونه موجب کاهش چربی شکم می شود؟
تخم کتان ازجمله موادی است که به طورچشمگیری برای کاهش چربی شکم مورد استفاده قرارمی گیرد. این دانه با اثرمعجزه گربه شما کمک می کند تا شکم صاف داشته باشید وکاهش وزن خوبی راتجربه کنید.
دم کرده تخم کتان بهتراست یا پودرتخم کتان یاروغن کتان؟
ازآنجا که پودرکرده ی تخم کتان داری ۵۰ کیلوکالری است وتخم کتان پودرنکرده دارای ۳۶ کیلوکالری است بهتر است که تا می توانید ازپودر کردن آن جلوگیری کنید وبه طوردمکرده آنرا مصرف کنید اما اگر فعالیت بدنی خوبی دارید می توانید ازپودرکرده ی تخم کتان استفاده کنید.
ازروغن کتان فقط برای استفاده بر روی غذا وبه دور ازاوجاق استفاده کنید چراکه روغن کتان یکی ازروغن هایی است که سریع اکسایش می شود واگربسوزد موجب ضررهایی برای بدن می شود که کارسلولها را مختل می کند..
احتیاط درمصرف تخم کتان
محققان معتقدند علیرغم فواید بسیار زیادی که درتخم کتان مشاهده واثبات شده،اما درمصرف آن نباید زیاده روی کرد. افرادی که دارای روده التهابی وتحریک پذیرمیباشند، باید ازخوردن تخم کتان اجتناب کنند.
همچنین زنان باردار ومادران شیرده نباید تخم کتان مصرف کنند. ازطرفی افرادی که دچار بیماریهایی مانند اندومتریوز، تخمدان پلیکیستیک وفیبرویید میباشند، نیزباید ازمصرف تخم کتان اجتناب نمایند. محققان اظهار میدارند مردانی که درمعرض خطر ابتلا به سرطان پروستات میباشند، باید ازمصرف تخم کتان اجتناب نمایند. اگرتخم کتان رابه عنوان یک دارومصرف میکنید، حتماً با پزشک خود مشورت نمایید.
انتهای پیام/ا