مسجددومناره اثری ملی ازدوره ی افشاریه که درشهرستان سقزواقع شده است.

به گزارش خبرنگارگروه استان های باشگاه جوان ازسنندج، مسجد دو مناره واقع درمحلهٔ میان قلعه سقز و در دامنه یگانه تپه تاریخی داخل شهر، یعنی نارین قلعه، ودر واقع در بافت قدیم شهر قرار دارد .

مسجد دومناره سقزبا شماره ثبتی ۲۶۰۰، به عنوان آثار ملی کشور به ثبت رسید .

هنگام عزیمت نادر شاه افشار به بغداد، وی از منطقه سقز عبور کرد وطبق در خواست شیخ حسن مولان آباد برای ساخت مسجدی برای اهالی شهر سقز، نادر شاه دستو ساخت این مسجد را در بافت قدیم شهر سقز داد . در حال حاضر نیز برخی از اهالی منطقه به این مسجد، مسجد شیخ حسن مولان آباد می گویند.

دو عصای مرصع ویک سفرهٔ منقوش زیبای چرمی که هدیه ای از نادرشاه به شیخ حسن بوده و یک جلد کلام ا… مجید خطی که تاریخ آن به اواخر دوره افشاریه دلالت دارد در حال حاضر در قریهٔ مولان آباد، که آرام گاه این عارف عالی مرتبه در آن قرار دارد، نگهداری می‌شوند .

همچنین با توجه به کاشی کاری‌های این مسجد که بیشتر به اواخر افشاریه واوایل زندیه است وخصوصیات آن دوران را دارد، می توان به طور قطع مطمئن شد که بنا مربوط به دوره افشاریه است، ودر دوران‌های بعدی مرمت شده وتعمیرات جزیی در آن صورت گرفته است .

مـسـجـد دو مـناره سـقـز نـقـشه ای تـقـريـبا مـربـع شکـل دارد و در سـاخـت ايـن مـسـجـد از مـصالحـي مانـنـد خـشـت خام ، ملات گـل ،سـنگـهای لاشـه ، آجـر و چـوب اسـتـفاده شـده اسـت.

ورودی اصـلـي ايـن مـسـجـد در ضـلع غـربـي قـرار گـرفـته کـه معـرف دوره زنـديـه اسـت.

بعـد از در ورودی يک دالان ارتـبـاطـي بـرای رسـيـدن به شـبـسـتـان مـسـجـد قـراردارد ابعاد ايـن دالان ارتـباطـي حـدود 3 در 5/3 مـتـر اسـت

شـبـسـتـان مـسـجـد دقـيـقا در ضـلع شـرقـي ايـن دالان قـرار دارد کـه از طـرق درگاه جـداگانه مي تـوان به آن راه يافـت ابعاد ايـن شـبـسـتـان حـدود 10 در 12 مـتـر وسـقـف ايـن شـبـسـتـان با ارتـفاع 2 مـتـر و 80 سـانـتـيـمـتـر اسـت

قـطـر سـتـونهای ايـن بـنـا در حـدود 35 سـانـتـيـمـتـر اسـت کـه بـر روی پـايـه سـتـونهايـي سـنگي با هـمـيـن قـطـر قـرار دارنـد.

در ضـلع جـنـوبـي ايـن شـبـسـتـان و قـبل از هـر چـيـزی مـحـراب مـسـجـد جـلـب تـوجه مي کـنـد ايـن مـحـراب بافـت قـديـم خود را کـه هـمان طاق هـلالـي باشـد حـفظ کـرده اسـت و مـحـرابـي هـلالـي مـشـاهـده مي شـود کـه بـر بالای آن بـسـم الـرحـمـن الـرحـيـم با گـچ قـالـب گـيـری شـده اسـت

در ضـلع شـرقـي شـبـسـتـان شـش تـاقـچـه با انـدازه های مـتـفاوت قـرار گـرفـته اسـت کـه از آن بـرای نگـهـداری مـصحـفها و وسـايـل ديگـر مـربوط به مـسـجـد اسـتـفاده مي شـود

در ضـلع شـمالي شـبـسـتـان و در زمانهای قـبـل سکـويـي وجـود داشـته کـه احـتـمالا کاربـرد آن بـرای ايـن بود کـه بچـه هايـي کـه در نماز يـومـيـه شـرکـت مي کـردنـد بالای آن نمازشـان را به جا مي آوردنـد و مي تـوانـسـتـنـد امام جـماعـت مـسـجـد را بـبـيـنـنـد .

حـوضخانه ايـن مـسـجـد در مـنـتهـي الـيـه ضـلع جـنـوبـي مـسـجـد و مجـزا از آن سـاخـته شـده اسـت از طـريـق 14 پـلـه مـرمـريـن سـفـيـد کـه در غـرب مـسـجـد سـاخـته شـده انـد مي تـوان به آن راه يافـت ايـن حـوضخانه از نـظـر معـماری اهـميـت فـراوانـي دارد و هـمـزمان با بـنـای اصـلـي مـسـجـد سـاخـته شـده اسـت.

در سـاخـت ايـن بـنـا نـيـز هـمانـنـد مـسـجـد در پـي از سـنگ و بـرای بـدنـه از آجـر اسـتـفاده شـده اسـت کـف ايـن حـوضخانه سـنگ فـرش زيـبايـي دارد در چـهار طـرف حـوض نـيـز چـنـد عـدد سـنگ خارای مـيان تـهـي بـرای نـشـسـتـن کـسـانـي کـه وضـو مي گـيـرنـد گـذاشـته شـده اسـت و حـوضـخانه از آب بـسـيار گـوارا و روشـن کاريـز تـغـذيـه مي کـنـد و در آبـريـزگاهـها از آب شهـری اسـتـفاده مي شـود .

بـنـابـر اظـهارات معـتـمـدان مـحـل در کـنار ايـن حـوض در اتـاق مجـزا حـوض ديگـری نـيـز وجـود داشـت کـه بـرای غـسـل کـردن نمازگـزاران و تـطـهـيـر امـوات از آن اسـتـفاده مي شـد.

در ضلع غربی مسجد علاوه بر دالان ارتباطی به شبستان اصلی مسجد، دو اتاق دیگر نیز وجود دارد، که در ادوار پیشین، محل سکونت طلبه‌های دینی ومحل درس خواندن آنان بود .

ايـن مـسـجـد در ادوار مخـتـلـف مـرمت شـده اسـت کـهـنـتـريـن تـاريـخـي کـه در باره مـرمت ايـن مـسـجـد در دسـت اسـت تـاريـخ 1329 هـجـری قـمـری را نـشـان مي دهـد ايـن تـاريـخ روی يک سـنگ نـبـشـته کـوچک در داخـل مـقـبـره سـيـد حکـيـم ذکـر شـده اسـت و با تـوجه به ايـن سـنگ نـبـشـته مي تـوان گـفـت کـه احـيانا در تـاريـخ ذکـر شـده سـقـف مـسـجـد را بـرگـردانـده انـد

همه ساله درایام نوروز گردشگران ومسافران زیادی از مسجد دومناره سقز دیدن می کنند وجاذبه های تاریخی این مکان باشکوه رابه نظاره می نشینندواز فضای معنوی آن بهره مندمی شوند.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۴ ۲۷ اسفند ۱۳۹۴
سلام ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۴ ۲۷ اسفند ۱۳۹۴
سلام میتونید لطفا آدرس دقیقشو بدید