به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، يك سالی است كه مساله ازدواج ايرانی ها با اتباع خارجی تبديل به يكی از خبرسازترين حوزهها شده است. اين مساله به ويژه در سالهای اخير كه توجه به حقوق اين افراد و به ويژه فرزندانشان اهميت بيشتري يافته است بيش از گذشته مورد توجه است.
آمارها ميگويد روزانه پنج ازدواج ميان اتباع خارجی با ايرانی ثبت قانونی می شود اما آمارهای غيررسمی عددی بيش از اين را نشان می دهد كه متاسفانه فرزندان حاصل از اين ازدواج قربانيان اين اتفاق هستند.
سال ۱۳۸۹ بود كه سيد تقي قائمی مديركل وقت اتباع خارجه وزارت كشور اعلام كرد حدود سه ميليون افغان در ايران زندگی ميكنند. اظهارات اين مسئول در وزارت كشور در حالي بود كه سال بعد سردار محمود صادقي رئيس پليس وقت گذرنامه ايران از تردد سالانه ۲۲ ميليون اتباع ايرانی و خارجی در كشور خبر داده و گفته بود كه از اين تعداد بيش از ۱۵ ميليون تردد اتباع كشور و بيش از شش ميليون نيز مربوط به تردد افراد خارجی بوده است.
۳۲ هزار كودك بی شناسنامه
هرچند كه حضور افغانها در ايران با مشكلاتي همراه بوده است كه ازدواج با بانوان ايراني تنها يكي از صدها مشكلي است كه نه تنها با بازگرداندن اتباع بيگانه حل نشده بلكه با گذشت هر سال بر اين كلاف سردرگمی و بيهويتی كودكان متولدشده گرهای كورتر ميزند، با اين وجود ايران حق ميزبانی را در حق مهمانان ناخوانده تمام كرده و به عنوان كشوری منتخب در برخورد با اتباع در سطح بينالمللی شناخته شده است. چند سال قبل بود كه اعلام شد ۳۲ هزار كودك بدون هويت و شناسنامه حاصل ازدواج زنان و دختران ايرانی با اتباع بيگانه است. خبری كه اداره كل اتباع خارجی استانداری تهران منتشر و وضعيت اين كودكان را نامعلوم اعلام كرد.
اين كودكان كه اغلب از پدران افغان هستند نه شناسنامه دارند و نه ميتوانند تابعيت ايراني داشته باشند و از هيچ حقوق قانوني برخوردار نيستند. پدران بسياري از اين كودكان در افغانستان بهسرميبرند و هيچ تعهدي نسبت به آنها ندارند. طبق آمار رسمي فقط ۳۰ هزار زن ايراني با مردان افغان ازدواج كردهاند كه اگر به آمارهاي غيررسمي استناد كنيم اين تعداد ازدواجها بيشتر است. از سال ۸۵ ازدواج اتباع خارجي با دختران و زنان ايراني بايد با اجازه وزارت امور خارجه ايران انجام شود اما هنوز وزارت كشور به عنوان متولي ثبت احوال و اتباع خارجه آمارهاي ازدواج اتباع را منتشر نكرده است.
افزايش آمار افراد بی هويت
نماينده مردم شهرستانهاي چابهار، نيكشهر، كنارك و قصرقند در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه تعداد چهار هزار و ۵۰۰ نفر در استان فاقد شناسنامه هستند اظهار داشت: پدران بدون شناسنامه و عدم ثبت ازدواجها هر دو مانع ثبت بهموقع ولادت نوزاد ميشود و همه روزه به آمار افراد بدون هويت ميافزايد. يعقوب جدگال بيان داشت: همجواري با دو كشور افغانستان و پاكستان و تردد و سكونت افراد بيگانه در اين استان از جمله عواملی است كه از گذشته تاكنون باعث كم ثبتی و ديرثبتی وقايع مرگ و مير، ازدواج و ولادت شده است.
او افزود: تعداد زيادی از افراد با گذشت بيش از چندين سال هنوز موفق به دريافت استعلام نيروي انتظامي نشدهاند و لذا بايد در پاسخ دادن به استعلامات فاقدين شناسنامه مربوط به پليس اطلاعات و امنيت نيروی انتظامی سرعت بيشتری بخشيده شود. او با اشاره به اينكه بيشتر افراد فاقد شناسنامه در شهرستان نيكشهر ساكن هستند، افزود: يكی از مشكلات استان دير ثبتی و ياعدم ثبت اطلاعات فوت، طلاق و ازدواج است و سيستان و بلوچستان از جمله استانهاي كشور است كه نسبت به ساير استانها در ثبت وقايع حياتي با مشكلات جدي مواجه است. در همين راستا مديركل اتباع خارجه وزارت كشور گفت: «براساس قانون، فرزندان حاصل از ازدواج غيرقانونی اتباع خارجی با ايرانی تا سن ۱۸ سالگی از دريافت تابعيت ايرانی محروم هستند.»
منبع: روزنامه آرمان
انتهای پیام/