وی بابیان اینکه باغوحش کاسیت خرمآباد زیر نظر دامپزشکی لرستان فعالیت دارد گفت: بعدازاینکه ما از این اداره کل توضیح خواستیم آنها علت تلف شدن این گوزن زرد ایرانی را ازدحام بازدیدکنندگان و وارد شدن استرس به اینگونه اعلام کردند.
فتحی بیرانوند افزود: بر اساس اعلام دامپزشکی لرستان این گوزن زرد ایرانی به دلیل استرس خود را به فنس هایی که در داخل آنها نگهداری میشده کوبیده و این امر موجب شکستگی گردن و تلف شدن آن شده است.
وی گفت: دامپزشکی لرستان عکسها و فیلمهای این گوزن زد ایرانی در هنگام ماساژ قلبی و همچنین تنفس مصنوعی برای جلوگیری از مرگ آن را برای محیط زیست ارسال کرده است.
مدیرکل محیطزیست لرستان بابیان اینکه این گوزن زرد ایرانی روزهای پایانی بارداری خود را طی میکرده و یک ماه دیگر فارغ میشده است افزود: متأسفانه با این اتفاق ما دو رأس گوزن زرد را در استان از دست دادیم.
گوزن زرد ایرانی بانام علمی « Persian Fallow Deer» یکی از گونههای منحصربهفرد خانواده گوزنهاست و جثهاش از مرال کوچکتر است. گوزنهای زرد نر شاخهای بلند و نسبتاً پهنی دارند و رشد شاخها از یکسالگی به بعد شروع میشود.
در اینگونه زیبا در فصل تابستان رنگ پشت و پهلوها زرد متمایل به قرمز و زیر بدن، کفلها و دمسفید است. در قسمت پشت و پهلوها خالهای سفید مشخصی دارد و وزن اینگونه بین ۵۰ تا ۱۳۰ کیلوگرم است.
زیستگاه کنونی اینگونه منحصربهفرد جنگلهای متراکم زاگرس و بیشهزارهای خوزستان است درحالیکه به گفته کارشناسان گوزن زرد ایرانی حدود ۱۵۰ سال پیش در جنگلهای انبوه و متراکم لرستان میزیسته و بهمرورزمان نسل اینگونه در این منطقه ازمیانرفته است که در قدیم نام دو محل در خرم آباد لرستان بنام گا زرده و گاو رو از وجود این گونه ارزشمند در لرستان خبر می داده.
در این راستا سال ۸۹ پس از سالها با ورود سه رأس گوزن زرد به لرستان، امید به احیای اینگونه در طبیعت لرستان رنگ گرفت، این موضوع از سوی مسئولان وقت با عنوان ایجاد سایت گوزن زرد در منطقه «کلدر» رسانهای شد، پروژهای که مصوبه دور سوم سفر هیئت دولت دهم را نیز داشت.
اما از آن سالها نزدیک به ۶ سال میگذرد و در این مدت دو رأس از این گوزنهای زرد جان خود را در باغوحش خرمآباد ازدستدادهاند که اولین گوزن سال گذشته براثر مارگزیدگی و دومین رأس نیز امسال به همراه فرزندش تلف شد.
انتهای پیام/م-پ