به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، آگهی فروش كلیه را پیش از این در اطراف بیمارستان های بزرگ شهر دیده بودم اما اینكه آگهی را مانند فروش یك كالا پشت شیشه خودرو بچسبانند برایم تازگی داشت.
اما واقعا مگر خرید و فروش كلیه به این آسانی ها هست كه با دادن یك آگهی بتوان آن را فروخت؟ آیا بیمارستان ها به راحتی پیوند كلیه دو فردی را كه خرید و فروش كلیه داشته اند، انجام می دهند؟
آیا فروختن یك كلیه برای بدن عوارضی ایجاد نمی كند و مگر یكی از كلیه ها در بدن اضافی است كه بتوانیم آن را برداریم و بفروشیم و آب از آب هم تكان نخورد و اگر یك كلیه كافی است پس چرا خدا دو كلیه به ما داده است.
راستی اگر همه این مشكلات یادشده به راحتی قابل حل باشد و اصلا حتی خرید و فروش كلیه، منع قانونی نداشته باشد و با پول آن تا مدت ها به زندگی ادامه دهیم با پیدا شدن سر و كله مشكل بعدی چكار كنیم.
خوب است كه یكی دیگر از اعضای بدن خود را بفروشیم اما ترس از این است كه با فروختن اعضای بدن به تدریج از صفحه روزگار محو شویم.
«نیكلای گوگول» نویسنده بنام روسی در یكی از داستان های كوتاهش بنام «دماغ»، داستان جدا شدن بینی، از بدن یك فرد را روایت می كند.
داستانی كه گویی این روزها مردم آن را باور كرده اند و فكر می كنند جدا شدن كلیه و كبد از بدن مانند «آقای دماغ» داستان گوگول، امری شدنی است.
اما نكته اینجاست كه مردم باید بدانند در صورت خرید یا فروش كلیه، هیچ بیمارستانی این پیوند را انجام نمی دهد و انجام پیوند كلیه روندی منظم و قانونی دارد كه باید طی شود كه مهمترین آن داشتن معرفی نامه از انجمن حمایت از بیماران كلیوی است.
خرید و فروش كلیه معنا ندارد
مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران كلیوی در این باره می گوید: كسانی كه كلیه خود را به بیماران می دهند در مجموع 15 میلیون تومان پول دریافت می كنند كه در مقایسه با پولی كه بیماران دیگر برای بستری شدن در بیمارستان می پردازند، چندان به چشم نمی آید و نمی توان اسم خرید و فروش را روی آن گذاشت.
هاشم قاسمی یادآور می شود: 14 میلیون تومان از این پول از سوی گیرنده كلیه و یك میلیون تومان از سوی دولت به دهنده كلیه پرداخت می شود.
وی تصریح می كند: دهنده كلیه دو ماه باید مریضی بكشد و در بیمارستان بخوابد پس خرید و فروش كلیه چه معنایی دارد؛ اینها حرف هایی است كه در می آورند. اینها صحت ندارد.
موانعی برای خرید و فروش كلیه
مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران كلیوی می گوید: تمام كلیه دهندگان و كلیه گیرندگان باید در انجمن حمایت از بیماران كلیوی ثبت نام كنند و بیماران هم بنا بر نوبت كلیه می گیرند و اینگونه نیست كه بتوان كلیه خود را به راحتی در خیابان فروخت و عمل پیوند نیز انجام شود.
قاسمی تاكید می كند: اصلا امكان ندارد هیچ بیمارستان دولتی بدون مجوز انجمن بیماران، اقدام به پیوند كلیه كند.
وی خاطرنشان می كند: خرید و فروش كلیه در بیمارستان های خصوصی ممنوع است و همچنین انجام پیوند از بیماران خارجی ممنوع است.
مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران كلیوی ادامه می دهد: خرید فروش صحت ندارد. مگر می شود؟ آیا 14 میلیون تومان برای فروش كلیه رقم زیادی است و آیا اصلا می توان نام خرید و فروش كلیه را روی آن گذاشت.
قاسمی می گوید: هزینه های بیمارستانی نیز از این 14 میلیون بیشتر می شود.
پرداخت پول بیشتر بصورت پنهانی
گرچه به گفته مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران كلیوی، كلیه دهنده در مجموع فقط 15 میلیون تومان دریافت می كند، اما برخی گزارش های رسیده حاكی از آن است كه برخی بیماران علاوه بر 14 میلیون یادشده، پول بیشتری به كلیه دهندگان، پشت در اتاق عمل یا بیرون بیمارستان می پردازند تا زودتر كلیه دریافت كنند.
موضوعی كه قاسمی آن را رد نمی كند و می گوید: اگر بیماری بخواهد مبلغی بیشتر یا پاداشی به كلیه دهنده خارج از بیمارستان بدهد، نمی توانیم آن را كنترل كنیم.
این معضل، موجب به وجود آمدن بازار خرید و فروش كلیه هرچند بصورت معدود و سوءاستفاده دلالان شده است، درحالیكه مردم باید بدانند خرید و فروش كلیه علاوه بر داشتن محدودیت های اخلاقی، انسانی و دینی جرم محسوب شده و غیرقانونی است و در صورت مشاهده، مسئولان امر با آن برخورد خواهند كرد.
جدیت این موضوع تا آنجاست كه برخی بر این باورند كه خرید و فروش كلیه باید در حوزه قاچاق انسان قرار گیرد.
به روز بودن عمل پیوند كلیه برخی گروه های خونی
انتظار، یكی از دلایل اصلی سوق دادن بیماران به سمت خرید كلیه است.
مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران كلیوی دراین باره می گوید: اكنون حدود 200 تا 300 بیمار كلیوی در نوبت دریافت كلیه هستند.
قاسمی می افزاید: انجام عمل برخی گروه های خونی به روز است و ظرف یك ماه عمل پیوند آنان انجام می شود اما برخی دیگر از بیماران گروه های خونی باید تا سه ماه و حتی بیشتر هم منتظر بمانند.
وی خاطرنشان می كند: برخی بیماران كلیوی مبتلا به هپاتیت بوده و ممكن است تا زمانی كه پزشك آنان اجازه عمل بدهد، دو سال طول بكشد.
14 میلیون به جای 100 میلیون
مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران كلیوی می گوید: چرا بیماران در شرایطی كه می توانند با پرداخت 14 میلیون تومان كلیه دریافت كنند، بدنبال خرید غیرقانونی كلیه با قیمت های نجومی و حتی تا 100 میلیون تومان هستند.
قاسمی یادآور می شود: برخی كلیه دهندگان بصورت كاملا خیرخواهانه، كلیه خود را اهدا می كنند و نه تنها 14 میلیون تومان را دریافت نمی كنند بلكه هزینه های بیمارستانی بیماران را نیز می پردازند.
كلیه یكی یكدانه و دردسرهای خاص آن
بسیاری از افراد كه با بروز مشكلات متعدد زندگی به فكر فروش كلیه می افتند كمتر به پیامدهای داشتن كلیه منفرد پس از عمل فكر می كنند.
وجود پروتئین در ادرار و بروز فشارخون خفیف یكی از پیامدهای كلیه منفرد است اما افراد دارای یك كلیه بصورت منظم باید به پزشك مراجعه كنند.
چرا كلیه از فرد زنده باید گرفته شود؟
امروزه پیوند اعضا از جسد در دنیا رو به توسعه است تا نیازی نباشد كه یك فرد سالم یكی از اعضای خود را اهدا كند.
مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران كلیوی در این باره می گوید: اكنون پیوند كلیه از جسد زیاد است اما برخی پزشكان اجازه نمی دهند كه برخی بیماران از جسد، پیوند شوند، بویژه اگر بار دوم و سوم پیوند كلیه باشد.
قاسمی می افزاید: اكنون تقریبا 50 درصد پیوندهای كلیه كشور از فرد زنده است و 50 درصد بقیه از جسد است.
وی تصریح می كند: اخیرا پیوند كلیه از جسد خیلی خوب شده و امیدواریم روزی برسد كه اصلا كلیه از فرد زنده گرفته نشود.
مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران كلیوی ادامه می دهد: اكنون در دانشگاه های علوم پزشكی شیراز و مشهد با هماهنگی انجمن حمایت از بیماران كلیوی، پیوند كلیه فقط از جسد انجام می شود.
چه كسانی كلیه خود را می فروشند؟
فكر بیماری برای هر فردی هراس آور بوده و موجبات رنجش او را فراهم می كند حال چه برسد به جراحی و برداشتن یك عضو از بدن.
هرچقدر هم كه فرد نترس باشد به هرحال جراحی، میزانی از اضطراب و استرس را در فرد ایجاد می كند اما چه می شود كه فردی تصمیم به فروش كلیه خود می گیرد، یعنی عضوی از بدن خود را با پول معامله می كند.
بیشتر كسانی كه اقدام به فروش كلیه خود می كنند، فقر مالی را دلیل اصلی آن عنوان می كنند؛ آنان حاضرند به خاطر مبلغی پولی با مشكلات احتمالی جراحی و نداشتن یك عضو، دست و پنجه نرم كنند.
مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران كلیوی نیز این مساله را تایید كرده و می گوید: افرادی كه كلیه خود را می فروشند از اقشار فقیر جامعه هستند.
قاسمی در عین حال تصریح می كند: البته اهدایی نیز داریم. كسی بوده كه حتی هزینه بیمارستانی بیمار كلیوی را پرداخت كرده است.
به هر حال در كشوری كه حتی تبلیغ فروش كلیه از فرد زنده ممنوع است، زیبنده نیست كه آگهی های مختلف فروش كلیه به روش های گوناگون در معرض دید قرار گیرد.
چه بسا با این كار، بسیاری از افراد بویژه جوانان با بروز اولین مشكل مادی به فكر فروختن كلیه خود بیافتند كه هرچند اهدای كلیه كار بسیار خداپسندانه و دارای ثواب اخروی است اما به همان اندازه فروش آن كاری غیراخلاقی و غیرانسانی و غیرقانونی و غیرشرعی است و با این كار بیماران نیازمند پیوند را با هزینه های سرسام آور و گرفتاری های بیشتر روبرو می كنند.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/