به مناسبت روز جهانی لاک پشت؛

لاک‌پشت‌ها در چند قدمی انقراض هستند/ ساخت و ساز در خط ساحلی بزرگترین خطر لاک‌پشت‌ها

مدیرکل دفتر سواحل و تالاب‌های ساحلی گفت: لاک پشت‌ها در لیست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت قرار دارند که تحت فشار تهدیدات دریایی و خشکی به این شرایط دچار شده‌اند.

لاک‌پشت‌ها در چند قدمی انقراض هستند/ ساخت و ساز در خط ساحلی بزرگترین خطر لاک‌پشت‌ها
شهرام فداکار مدیر کل دفتر سواحل و تالاب‌های ساحلی سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص روز جهانی لاک پشت‌ها، اظهار داشت: از 8 گونه لاک پشت دریایی موجود در دنیا، 5 گونه با نام‌های لاک پشت پوزه عقابی، سبز، زیتونی، سرخ و پشت چرمی در ایران وجود دارند که تحت حمایت قانون صید و شکار حفاظت و سازمان محیط زیست هستند.

وی با بیان اینکه شکار، صید و تردد در زیستگاه‌های این گونه طبق مقررات سازمان حفاظت محیط زیست ممنوع و مشمول جریمه است، افزود: لاک پشت‌ها در لیست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت IUCN قرار دارند و وضعیت آنها نیز در کشور مناسب نیست.

مدیر کل دفتر سواحل و تالاب‌های ساحلی در خصوص دلایل کاهش جمعیت این گونه، تصریح کرد: از آنجایی که این گونه در دریا زندگی کرده و برای تخم گذاری به خط ساحلی مراجعه می‌کند، پس باید مجموعه زیستگاه دریا و خشکی برای زیست آن مناسب باشد در غیر اینصورت مطمئناً حضور آن با مشکل مواجه شده و مانند این روزها با کاهش جمعیت آن مواجه خواهیم شد.

فداکار ادامه داد: به دلیل اینکه محل تخم گذاری این گونه در سواحل شنی و ماسه‌ای انجام می‌شود، برداشت‌های بی رویه شن و ماسه، ساخت و ساز در خط ساحلی، آلودگی نوری و گرفتار شدن در تور صیادی و دام‌های انتزاعی، استفاده برخی جوامع محلی از گوشت لاک پشت‌ها و حتی تخم‌ آنها از جمله عوامل تهدید آن در خشکی است.

وی درباره تهدیدات دریایی این گونه افزود: آلودگی‌ آبهای دریایی، تور کشی‌های مختلف و تخریب زیستگاه‌ها، از بین رفتن و محدود شدن منابع غذایی از عوامل تحت فشار گذاشتن این گونه است.

مدیرکل دفتر سواحل و تالاب‌های ساحلی با اشاره به اینکه لاک پشت‌ پوزه عقابی رتبه اول و لاک پشت سبز رتبه دوم پراکنش جمعیت را در کشور به خود اختصاص داده‌اند، تصریح کرد: لاک پشت‌های زیتونی، سرخ پشت چرمی به ندرت مشاهده می‌شوند و به طور کلی آمار دقیقی از جمعیت این گونه در کشور وجود ندارد.

وی با بیان اینکه در سال 85 تا 86 یک کار تحقیقاتی در خط ساحلی جنوب در جهت مطالعه مکان‌های تخم گذاری، نرخ زادآوری و عوامل تهدید و نابودی انجام شده بود، تصریح کرد: بر اساس نتیجه این کار تحقیقاتی در سواحل جنوبی کشورمان از جمله قشم، کیش، هرمز و سیستان و بلوچستان سایت حفاظت شده از لاک پشت‌ها راه اندازی شده است.

مدیرکل دفتر سواحل و تالاب‌های ساحلی در خصوص احیای این گونه در حال انقراض، گفت: اقدامات مدیریتی چون سایت‌های حفاظتی لاک پشت‌ها، علامت گذاری و فنس کشی های خط ساحلی، محدودیت صید در نواحی چراگاهی موجود، تعریف مناطق حفاظت شده صرف این گونه نظارت، آموزش و آگاهی مردم و صیادان در خصوص حفظ این گونه، پیوستگی محل تغذیه و زادآوری تأمین اعتبارات و بودجه، از مجموعه عواملی است که با رعایت آن می‌تواند از تهدیدات خشکی و دریایی این گونه کاست.

**جرایم صید و شکار لاک پشت‌ها

بر اساس بند (چ) قانون شکار و صید مصوبه1346/3/16 و با اصلاحات مصوبه 1353/10/30 و 1375/9/25 تعیین بهای جانوران وحشی لحاظ و مطالبه ضرر و زیان از وظایف و اختیارات شورا عالی حفاظت محیط زیست است و بر اساس ماده 18 همین قانون در مورد جرایم مذکور، سازمان محیط زیست از حیثت مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم به عنوان شاکی خصوصی شناخته می‌شود که در مورد لاک پشت‌ها به شرح ذیل است؛

لاک پشت‌ های پوزه عقابی، سبز، زیتونی سرخ، پشت چرمی 60میلیون ریال، لاک پشت فراتی 50 میلیون ریال و لاک پشت آسیایی، لاک پشت مهمیز دار 10 میلیون ریال برآورده شده است.

**لاک پشت‌های ساکن ایران

لاک پشت‌های ساکن ایران شامل سه گونه لاک پشت‌های آبزی (آب شور) لاک پشت‌های نیمه آبزی (آب شیرین) و لاک پشت‌های خاکی می‌شوند که لاک پشت‌های آبزی در جنوب ایران در خلیج فارس و دریای عمان زندگی می‌کنند.

لاک پشت‌های نیمه آبزی ایران شامل 2 گونه نیمه آبزی در شمال ایران و گونه لاک نرم در جنوب غرب ایران می‌شود و ایران دارای 2 نوع از لاک پشت‌های خاکی نیز هست که این نوع لاک پشت‌ها تقریباً در همه جای ایران یافت می‌شوند.

در سواحل جنوبی ایران بیش از 50 زیستگاه اصلی برای لاک پشت‌های دریایی وجود دارد که محل چرا، جفت گیری و تخم ریزی آن‌هاست.

شایان ذکر است؛ نتایج حاصل از بررسی پراکنش لاک پشت‌های دریایی نشان داده که این موجودات در تمامی مناطق خلیج فارس و دریای عمان گسترده‌اند و 52 منطقه زیستگاهی مناسب برای آنها گزارش شده که از این مناطق حدود 11 زیستگاه در دریا عمان، 26 زیستگاه در خلیج فارس و 15 زیستگاه نیز در جزایر اطراف قرار دارد و روز 23 می مصادف با 3 خرداد از سال 2000 تاکنون به عنوان روز جهانی لاک پشت‌ها نام گذاری و اعلام شده است.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار