به گزارش خبرنگار
سیاست خارجی گروه
سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، به لطف دلارهای عربستان و ایدئولوژی وهابیت، "کوزوو" زمین حاصلخیز داعش شده است.
نیویورک تایمز با اشاره به گذشت 17 سال از زمان مداخله نظامی آمریکا در صربستان و پاپس کشیدن این کشور از این منطقه نوشت؛ پولهای عربستان و افزایش نفوذ این کشور، کوزوو را به یک جامعه حاصلخیز برای رشد اسلام گرایی افراطی و یک خط لوله برای پمپاژ تکفیریها به مناطق دیگر تبدیل کرده است.
طی 2 سال گذشته پلیس 314 کوزوویی، از جمله 2 بمبگذار انتحاری، 44 زن و 28 کودک، را شناسایی کرده است که برای پیوستن به داعش به خارج رفتهاند. این میزان بیشترین تعداد در میان همه کشورهای اروپایی محسوب میشود.
محققان در کوزوو میگویند که یک انجمن مخفی مذهبی که توسط عربستان سعودی و بعضی دیگر از کشورهای حاشیه خلیج فارس حمایت مالی میشود این افراد را افراطی کرده و سپس به خدمت در میآورند.
کوزوو در حال حاضر بیش از 800 مسجد دارد که 240 تا از این مساجد بعد از جنگ ساخته شده و بر اساس گزارشها عمدتا برای ترویج وهابیسم ساخته شدهاند.
اما راجع به کوزوو بیشتر بدانیدجمهوری کوزوو کشوری است واقع در جنوب شرق اروپا ، جنوب صربستان ،شمال آلبانی و مقدونیه و شرق مونته نگرو . پایتخت کوزوو ، شهر پریشتینا با 630 هزار نفر جمعیت می باشد ، مساحت کوزوو 10.887 کیلومتر مربع و جمعیت آن 2 میلیون و 127 هزار نفر است . از مهمترین شهرهای کوزوو می توان به ژاکووه 403 هزار نفر ، پودژوه 319 هزار نفر و پریزرن 168 هزار نفر اشاره کرد .
کوزوو از نظر اقلیمی دارای آب و هوایی قاره ای است به طوری که دارای زمستان هایی سرد و پر برف و تابستان هایی نسبتا گرم است . جریان های هوای سرد آلپ و هوای گرم و مرطوب مدیترانه ای باعث ایجاد تنوع آب و هوایی در این منطقه شده است . کوزوو کشوری بلند و مرتفع است همچنان که پست ترین نقطه ی این کشور رود درینی بارده کنار مرز با آلبانی با 297 متر ارتفاع و بلندترین نقطه ، قله ی دراویکا با 2565 متر ارتفاع در غرب این کشور قرار دارد .
حکومت این کشور جمهوری پارلمانی است. رئیسجمهور رئیس کشور است و نماد اتحاد مردم بازوی اجرایی کوزوو یا همان قوه مجریه تشکیل میشود. کوزوو پس از اعلام استقلال یکجانبه نام خود را از اقلیم کوزوو به جمهوری کوزوو تغییر داد. سیستم حکومتی کوزوو جمهوری چند حزبی با یک مجلس قانونگذاری است.
در سال 2001 شورای موقت منطقه خودمختار کوزوو آغاز به کار کرد و حکومت موقت تحت نظارت سازمان ملل اختیارات و مسئولیت های خود را به این شورای موقت تفویض کرد . در سال های 2006 و 2007 جلسات متناوبی به منظور عدم تمرکز دینی و مذهبی به منظور حفظ حقوق اقلیت های مذهبی در کوزوو برگزار شد . در 17 فوریه 2008 مجمع ملی کوزوو رسما استقلال خود را از صربستان اعلام کرد ، آمریکا و بسیاری دیگر از کشورهای اروپای غربی و جهان بلافاصله استقلال کوزوو را به رسمیت شناختند ولی صربستان و روسیه از به رسمیت شناختن استقلال کوزوو خودداری کرد .
آمریکا اولین کشور جهان بود که یک هیئت دیپلماتیک به کوزوو اعزام کرد و یکی از دیپلمات های ارشد آمریکایی ، خانم تینا کایدانو به عنوان سفیر آمریکا در کوزوو از سوی وزارت خارجه آمریکا انتخاب شد . در انتخابات کوزوو نیز ، فاتمیر سجدیو در 10 فوریه 2006 با کسب اکثریت آرای مجمع ملی به عنوان رئیس جمهور کوزوو انتخاب شد . هاشم تاچی نیز در 9 ژانویه 2008 با صلاحدید مجمع ملی به سمت نخست وزیر کوزوو برگزیده شد . قانون اساسی کوزوو در 9 آوریل 2008 تصویب و در 15 ژوئن قابلیت اجرایی پیدا کرد . نژاد 88 % مردم کوزوو آلبانیایی ، 7 % صرب ، و 5 % نیز بوسنیایی ، گورانی و ترک هستند .
ممنوعيت تدريس علوم ديني در کوزووکوزوو کشوری که كمتر از يك دهه از استقلال آن می گذرد ولي نمایندگان پارلمانی کوزوو ( 64 نفر از 120 نفر ) با طرح تدریس دین در مدارس و لغو ممنوعیت پوشش حجاب در کلاس های درس مخالفت کرده و اعتراض های بخشی از جامعه مسلمانان این کشور را که خواهان برچیده شدن قانون منع حجاب در مدارس هستند را وارد ندانستند. هر دو این طرح ها از سوی نمایندگان احزاب دینی در پارلمان ارائه شده بود.
اغلب مسلمانان کوزوو اسلام مورد علاقه خود را اسلامی معتدل و میانه رو می دانند ولي دولت و پارلمان این کشور ویژگی های سکولار را در قانون اساسی خود اعمال کرده است.
برخی روحانیون نیز در این کشور تلاش می کنند کانون هایی برای تدریس دین و راهیابی این موضوع درسی به مدارس تشکیل دهند که البته با مقاومت نهادهای رسمی مواجه می شوند. دولت می گوید این نوع تلاش ها و فعالیت ها بار دیگر به اختلافات مذهبی و قومی در این منطقه دامن می زند و شکاف هایی را که پس از سال ها جنگ و خونریزی ترميم شده و از میان رفته مجددا به وجود می آيد.
کوزوو تاكنون چندين بار شاهد تظاهرات اعتراضي از سوی برخی مسلمانان بود که به دلیل ممنوع شدن حجاب در مدارس دست به اعتراض مي زدند.
در حالی که قوانین کوزوو آزادی دینی را تضمین کرده است، مقام های آموزشی این کشور به پیروی از الگوی بدون منطق فرانسوي معتقدند که اشاعه نمادهای اسلامی نظیر حجاب در جامعه، محجبه ها را از سایر اقشار و گروه های اجتماعی متمایز می کند. از این رو نمادهای دینی چون روسری را در مدارس ممنوع کردهاند.
عربستان کوزوو را با تفکر وهابی به خاستگاه داعش تبدیل کرد پولهای سعودی کوزوو را فاسد کرده و آن را به کشوری تبدیل کرده است که بیشتر شبیه به خاستگاه داعش میباشد، این درحالی است که این کشور نماد تسامح و خوشرویی بوده است.
پژوهشگران تأکید میکنند مسئولان افراطگرایی در کوزوو گروهی از شیوخ (وهابی) تندرو و سازمانهای سرّی هستند که عربستان آنها را از طریق یک شبکه بسیار پیچیده از جمعیتهای خیریه و افراد و هیئتهای دولتی حمایت مالی میکند.
باتوس ماکولی فرمانده پلیس ضدتروریسم در کوزوو می گوید: این پولها تروریسم را تشویق کرده است و باعث رشد آن از طریق هزینه مقادیر زیادی پول برای گسترش تفکر افراطگرایی شده است. پلیس بهعلت تنفرافکنی و جذب عناصر برای گروههای تروریستی 67 کیفرخواست مطرح و 14 شیخ (وهابی) را بازداشت کرده و 19 سازمان اسلامگرا را بسته است.
این همان تغییر محسوس در کشور 1.8 میلیون نفری کوزوو است که تا چندی پیش یکی از بیشترین کشورهای برخوردار از تسامح بود اما با دخالت عربستان در کنار ارایه میلیونها دلار بهعنوان کمک، وضعیت بهطور کامل در کوزوو تغییر کرده است.
تلگرافهای منتشر شده از سوی دیپلماتها و ویکیلیکس درباره عربستان در سال 2015 فاش کرد که این مساجد و مراکز و شیوخ (وهابی) هستند که در عربستان آموزش دیدهاند و برای گسترش تفکر وهابیت در آسیا و آفریقا و اروپا مستقر شدهاند، شیوخی که در عربستان درس خواندهاند، استقرار خود در کشورهای جهان را برای اجرای اهداف وهابیت نظیر گسترش خشونت و بهاصطلاح جهاد و تفکر تکفیری آغاز کردهاند.
گزارش از هدیه آقاپور
انتهای پیام/