کردوانی گفت: وقتی بدون توجه به اینکه روزی آب تمام می شود، فقط بهره برداری کردیم، امروز به شرایط وخیم افت منابع آبی در ایران رسیده ایم.

بدون توجه آب برداشتیم حالا به شرایط وخیم افت منابع رسیدیم به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، پروفسور پرویز کردوانی در گردهمایی "بحران آب و چالش مدیریت منابع آب در ایران" در مشهد افزود: در برخی از مناطق برای رسیدن به آب باید 570 متر زمین را حفر کرد، این در حالی است که طی پنج دهه گذشته تنها با حفر کمتر از 40 مترزمین در کشور، می شد به آب رسید.

وی اظهار داشت: چاره اندیشی برای مدیریت بحران آب در ایران خیلی دیر شده، اما اگر به همین وضعیت بی توجه باشیم تبعات بدتری خواهد داشت.

کردوانی افزود: با این وضعیت بیشتر قنات ها در ایران خشک شده و باید قنات های موجود را حفظ کرد، چرا که دیگر امکان حفر قنات در ایران فراهم نیست.

پدر کویرشناسی ایران ادامه داد: در ایران حدود 50 هزار رشته قنات وجود دارد که این قنات ها در آینده فقط به عنوان جاذبه های گردشگری و مناطق دیدنی مطرح خواهند بود.

وی با بیان اینکه سدها در شرایط کنونی بهترین منابع آبی هستند، افزود: با توجه به وضعیت خشک شدن چاهها و قنات ها، سدها نقش مهمی در تامین آب دارند و این موضوع که گفته می شود دوران سدسازی تمام شده، رویکرد سیاسی دارد.

کردوانی گفت: جایی که سد است، خطر سیلاب کاهش می یابد، چون بخش زیادی از آب را در خود ذخیره می کند.

کویر شناس ایران تصریح کرد: برخی می گویند که در آمریکا دیگر سدی ساخته نمی شود و تمام سدهایشان را خراب کرده اند، در حالی که این موضوع صحت ندارد.

وی با اشاره به اهمیت مدیریت سدها گفت: هم اکنون بسیاری از سدها رسوب گرفته و قادر نیست آب مورد نیاز را ذخیره کند و در این بخش با کاستی هایی مواجه هستیم.

کردوانی استفاده از آب های غیرمتعارف، تصفیه فاضلاب، آب های مجازی، شیرین کردن آب های شور و هم چنین استفاده از رطوبت هوا به جای آبیاری را از راهکارهای مقابله و کنترل بحران آب در ایران عنوان کرد.

به گفته وی، در برخی از مناطق دنیا که رطوبت بالا دارند، هزاران هکتار باغ را بدون آبیاری و با استفاده از رطوبت هوا کشت و کار می کنند.

کردوانی با اشاره به بستن چاههای غیرمجاز کشاورزی گفت: فقط با این توجیه که بخش زیادی از آب در بخش کشاورزی مصرف می شود، اقدام به مسدود کردن چاهها می کنند، در حالی که متوجه تبعات بسیار آن نیستند.

کویر شناس ایران افزود: نمی دانند که با بستن یک چاه ارتزاق یک خانواده بزرگ روستایی فلج می شود و این موضوع مهاجرت بیشتر از روستاها به شهرها را به دنبال دارد.

انتهای پیام


اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.