به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ پایگاه خبری القدس العربی نوشت: انتظار می رود اسرائیل و ترکیه در آینده نزدیک توافقنامه ای برای عادی سازی روابط امضاء کنند. روابط ترکیه و اسرائیل از زمان حمله اسرائیل به کشتی ماوی مرمره، کشتی امدادرسان ترکیه به غزه و کشته شدن ده تن از اتباع ترکیه، قطع شد.
ترکیه می کوشد با عادی سازی مناسبات با اسرائیل نسبت به بهبود روابط با دیگر کشورها اقدام کند؛ هدفی که "یلدریم ،" نخست وزیر جدید ترکیه آن را دنبال می کند. وی در صدد رفع اختلافات ترکیه با تمامی کشورهای همسایه و دیگر کشورها است.
"مولود چاوش اوغلو،" وزیر امور خارجه ترکیه روز سه شنبه در گفتگو با تلویزیون ترکیه گفت: ترکیه از عادی سازی مناسبات با اسرائیل استقبال می کند، به شرط آنکه اسرائیل موانع موجود در مسیر امدادرسانی به فلسطین و غزه را حذف کند.
وی خاطرنشان کرد : ما دو دیدار دیگر با طرف اسرائیلی خواهیم داشت. موضوعاتی در خصوص رفع محاصره غزه و جبران خسارات قربانیان کشتی مرمره باقی مانده که باید حل و فصل شود.
ترکیه چند شرط برای عادی سازی روابط مطرح کرده است. در وهله نخست اسرائیل بابت حادثه کشتی مرمره از ترکیه عذرخواهی کند.
در مرحله دوم اسرائیل باید به خانواده های قربانیان خسارت دهد. هم اکنون ترکیه به دنبال ملزم ساختن اسرائیل بر ارائه تسهیلات به غزه، رفع بحران برق و نوسازی ساختمان های این منطقه است.
پیش از این رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه از پیشرفت گفتگوها با ترکیه خبر داده بود. وی با اشاره به اینکه آنکارا هنوز با تل آویو به توافق نهایی نرسیده گفت: اسرائیل با رفع مشکل برق غزه و رساندن مصالح به این منطقه از طریق ترکیه توافق کرده است. نوار غزه به برق، آب، مصالح ساختمانی برای بازسازی خانه ها ، بیمارستان ها و مدارس نیاز دارد. اسرائیل توافق کرده این ملزومات از راه ترکیه به غزه فرستاده شود. اسرائیل به تازگی با این موضوعات توافق کرده است. این توافق با توجه به انتخاب اویگدور لیبرمن به عنوان وزیر جنگ اسرائیل حاصل شده است.
ترکیه می کوشد در گفتگوها در خصوص رفع محاصره غزه گشایشی حاصل شود. مقامات ترکیه در ماه ها و هفته های اخیر گفتگوهایی در خصوص تامین برق مورد نیاز غزه داشته ان . این گفتگوها پس از آن صورت گرفت که اسرائیل پیشنهادات ترکیه در خصوص احداث بندر در غزه و ارسال مستقیم کشتی های تجاری و امدادرسان ترکیه به غزه را نپذیرفت.
اسرائیل اعزام مستقیم کشتی های ترکیه به غزه را نپذیرفت و پیشنهاد کرد ترکیه مواد مورد نظر خود به بندر اسدود اسرائیل بفرستد. اسرائیل پس از تفتیش این مواد، آنها را به شکل زمینی به غزه خواهد فرستاد.
اردوغان گفت : ترکیه پیشنهاد کرد یک کشتی که بتواند همانند نیروگاه برق عمل کرده و برق مورد نیاز غزه را تامین کند به این منطقه بفرستد. ولی اسرائیل این موضوع را به دلائل فنی نپذیرفت. در نهایت اسرائیل توافق کرد طرحی جایگزین برای تامین برق غزه را بپذیرد. این موضوع با موافقت ترکیه مواجه شد.
چندی پیش رسانه ها مدعی شدند ، اردوغان هاکان فیدان، رئیس سازمان اطلاعات ترکیه را به دلیل نپذیرفتن طرح عادی سازی مناسبات با اسرائیل، از سمت خود عزل و او را به عنوان سفیر ترکیه در ژاپن انتخاب کرده است. چند ساعت بعد، دولت ترکیه رسما این موضوع را تکذیب کرد. هاکان فیدان نیز گفت: من سرکارم هستم و مواد غذایی ژاپنی را دوست ندارم.
انتهای پیام/