به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند؛ از گذشتههای نه چندان دور مردم بیرجند و روستاهای این شهرستان از فردای شبی که هلال ماه رمضان رؤیت میشود با مراسم و آیینهایی روزهداری را آغاز میکنند.
با آغاز نخستین روز رمضان در وضع زندگی مردم تغییراتی حاصل میشود چراکه مردم بیشتر از هر کاری به عبادت پرداخته و مساجد رونق مضاعف مییابند.
مردم خراسان جنوبی در ماه میهمانی خدا آئینهای سنتی دارند که امروز برخیها پابرجا و برخی دیگر دستخوش تغییرات شده است.
برگزاری دورههای قرآن در ماه مبارک رمضان
از جمله مهم ترین آداب و رسوم مردم خراسان جنوبی در ماه مبارک رمضان، برگزاری جلسات قرآن خوانی است که به این جلسات "دوره قرآن" میگویند.
این جلسات معمولا به دو شیوه خانگی و یا عمومی برگزار میشود. در شیوه خانگی محفل خانوادگی است و اعضاء فامیل گرد هم میآیند و به تلاوت قرآن میپردازند و در نوع عمومی، مردم از اقشار و گروههای مختلف، زن و مرد و پیر و جوان در اماکن مذهبی همچون مساجد، امامزادگان گرد هم آمده و به جزخوانی روزانه قران کریم میپردازند.
دورههای قرآن در شب برگزار میشود و در این دورهها یک نفر به نام "مُلّا" حضور دارد که در روخوانی قرآن کریم تبحر دارد. در زمانی که کسی کلمهای از قرآن را اشتباه بخواند فقط وی میتواند آن اشتباه را تصحیح کند.
در پایان ماه مبارک رمضان دوره قرآن هم تمام میشود و معمولا کسی که در این دوره سوره "الرحمن" یا "یس" به وی رسیده باشد مردم را با خرما یا شیرینی پذیرایی میکند و کسی که به او سوره "توحید" رسیده باشد روز عید فطر باید یک آش درست کند که به آن آش "قل هوالله" میگویند.
شوخوانی آوایی برای تدارک سحری در خراسان جنوبی
مناجات و شب خوانی "شوخانی" از نخستین شب رمضان آغاز میشود، بدینسان که هر شب برخی مردان خوش صدا پس از نیمه شب سه نوبت بر بالای بام خانه رفته و با صدای بلند به خواندن ادعیه و نیایش میپردازند که با این عمل مردم با شنیدن صدای آنان از خواب بیدار شده و تدارک سحری را میبینند و این آیین هنوز در روستاهای بیرجند رواج دارد.
روزهگیران برای به جا آوردن اعمال سحر و خوردن سحری معمولاً ساعت یا ساعاتی قبل از اذان و با شنیدن صدای مناجات، توپ سحر و یا زنگ ساعت بیدار میشوند و بعد از وضو گرفتن و خواندن دعاهای سحر نیت میكنند برای وضوگرفتن و خواندن دعاهای سحر و سپس شروع به خوردن سحری میكنند كه معمولاً غذاهای گرم و پختنی است كه در اغلب موارد همراه با برنج است.
هنگام سحر، خانوادهها بچههای پنج و شش ساله خود را نیز بیدار میكنند تا به بیدار شدن در سحرها و سحرخیزی و روزه گرفتن عادت كنند.
روزهگیران بعد از صرف سحری و چای نیت روزه میكنند تا چند دقیقه قبل از اذان صبح هر چه میخواهند تناول میكنند و پیش از اذان دهان و دست خود را پاك و تمیز میشویند، تا نماز صبح را به جای آورند.
"رمضان خوانی" از رسوم کهن خراسان جنوبی در ماه رمضان
رمضانیخوانی و یا به لهجه بیرجندی "رمِضوُنی" یکی از رسوم کهن خراسان جنوبی در ماه مبارک رمضان است که با فرا رسیدن این ماه عزیز کوچهها را با آوای خوش خود طنینانداز میکند.
در گویش بیرجندی کلمه رمضان "رمزا" تلفظ شده و 11 ماه دیگر سال "سالگان" گفته میشود و با این نامگذاری "رمضان" را از ماههای دیگر ممتاز میکنند.
این مراسم به این گونه است که در شبهای رمضان پس از نماز و افطار، جمعی از پسران و نوجوانان دردستههای چهار تا شش نفری به راه افتاده و به درخانههای همسایه به ویژه سرشناسان و توانگران میروند و به قصد گرفتن انعام برنامه ویژهای اجرا میکنند.
آنان با خواندن اشعاری معروف به "رمضانی" با لهجه بیرجندی از صاحب خانه طلب انعام میکنند.
خواندن اشعاری در مدح حضرت محمد(ص) و حضرت علی(ع) و رباعیهایی در مرثیه ائمه اطهار(ع) از دیگراشعار خوانده شده در مراسم رمضانی خوانی است.
افطاری دادن نمود بارز صله رحم در رمضان
مجالس پررونق افطاری بهویژه دعوت افراد مسکین، فامیل و همسایگان دور و نزدیک از نمودهای بارز احیای سنت زیبای "صله رحم" در ماه مبارک رمضان در استان است.
در این ماه زنان و دختران خانواده نیز برای پختن شیرینیهای محلی و آماده کردن مواد غذایی ماه رمضان به منزل یکدیگر میروند.
جمعآوری خیرات و کمک های نقدی مردم هر منطقه برای کمک به یتیمان و بیسرپرستان و تعمیر و توسعه مساجد از دیگر برنامههای ماه مبارک رمضان در مناطق مختلف بیرجند است.
افطاری معمولاً خوراكیهای حاضری مثل نان و پنیر و سبزی یا هندوانه و خربزه و امثال آن که پختنی نیست است و سحرها بیشتر پختنی و غذای گرم مثل چلو و خورش یا پلو و خورش است.
در گذشته زنان در هر عصر ماه رمضان، چند قرص نان میپختند و در تابستان نیز خوردن شربت، هندوانه و خربزه هنگام افطار در اغلب خانوادههای انجام میگرفت.
افطار بر سر مزار درگذشتگان از دیگر رسوم مردم خراسان جنوبی است
سر زدن به مزار رحلت کنندگان از دنیای فانی به جهان باقی در روزهای پنجشنبه هر هفته، در این ماه از رونق فزونتری برخوردار می شود و برخی نیز با حضور سر قبر عزیزان از دست رفته خود روزه را افطار میکنند.
انتهای پیام/غ