به گزارش
حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران، منازعه میان کوچیها و مردم ده نشین، برای مراتع و چراگاههای احشام و گوسفندان، سالهاست که ادامه دارد و عدهای از مردم خانه بدوش افغانستان، در فصل بهار، برای کشت و زراعت به مردم مناطق مرکزی بهسود دایمرداد، غزنی و برخی از مکانهای دیگر، با احشام و گوسفندان خود یورش برده افزون بر تخریب زراعتها و سوزاندن خانهها، دست به قتل و کشتار مردم نیز می زنند.
حاجی اصغر یکی از نمایندگان مردم بهسود در حل منازعات میان کوچیها و مردم ده نشین، در گفتگو با آوا، گفت: اگر کوچیها ادعای مراتع و چراگاه دارند باید از راه قانونی دعوا باز کرده و حق خود را به حکم قانون بگیرند نه با وحشیگری و خشونت.
حاجی اصغر تاکید کرد: درحالیکه کوچیها هیچ حقی در مناطق بهسود ندارند، اما هر سال قربانی خشونت و وحشیگری یک مشت افراد مسلح مجهول الحال تحت عنوان کوچیها می شوند.
قابل ذکر است که گفته های حاجی اصغر درحالی ابراز می شود که چند روز پیش به سبب حمله کوچیهای مسلح در بهسود ولایت میدان وردک و همچنان غزنی، دو تن کشته و چندین تن دیگر زخمی شدند.
با این حال اما حاجی اصغر از رهبران حکومت وحدت ملی می خواهد که طبق وعده های خود در زمان کمپاین انتخاباتی، نزاع و معضل میان کوچیها و مردم ده نشین را به صورت اساسی حل و فصل نمایند.
به عقیده این فعال فرهنگی و اجتماعی، اگر دولت بیش از این سهل انگاری کند و مشکل میان کوچیها و مردم ده نشین را حل نکند، مظنون به دخالت در ناامنی مناطق مرکزی خواهد بود.
وی در توضیح مطلب فوق علاوه کرد: مناطق مرکزی، از امن ترین مناطق افغانستان می باشد و هیچ گروه تروریستی و دهشت افگن در آنجا فعالیت ندارند، تنها بی نظمی هیای که همه ساله در این مناطق بوجود می آید از ناحیه تجاوز کوچیهای مسلح است.
به باور او، اگر برخی از کارگزاران و مقامات دولتی در قضیه کوچیها دست نمی داشتند تاکنون این مشکل حل گردیده بود، اما گمان اغلب این است که حکومت عمداَ نمی خواهد این مشکل بزرگ اجتماعی که همه ساله منجر به قتل و کشتار انسانها می شود حل گردد.
در همین حال مبلغ ناهوری کارشناس سیاسی و اجتماعی، در گفتگو با آوا نیز تصریح: مشکل میان کوچیها و مردم ده نشین قابل حل است اما اراده ای در این زمینه از سوی دولت وجود ندارد.
به گفته ناهوری، دستهایی در درون حکومت وجود دارد که به صورت مغرضانه عمل می کنند و عمداَ می خواهند این جنجال همچنان ادامه داشته باشد.
به گفته این فعال اجتماعی، از آنجایی که اکثر ناهنجاریهای اجتماعی و به خصوص مسایل امنیتی در افغانستان به قوم خاص و مناطق خاصی نسبت داده می شود، لذا تلاش براین است که اقوام دیگر بلکه تمام مردم افغانستان را در مناطق مختلف، درگیر مشکلات و ناامنی ها بسازد.
درحالیکه به گفته مبلغ، گمان اینها باطل و اقدامات شان نادرست می باشد، زیرا افراطیت و خشونت به هر نوع آن به ضرر تمام مردم افغانستان است و تر و خشک را سوزانده به هیچ کسی رحم نمی کند.
او همچنان تاکید کرد که ادامه نزاع میان کوچیها و مردم ده نشین نه به نفع دولت است و نه به نفع مردم بلکه این مشکل اجتماعی، سبب می شود که دشمن از این فرصت استفاده کرده و از آب گل آلود ماهی بگیرد، چنانچه در سالهای گذشته طالبان مسلح به بهانه کوچیگری در مناطق مرکزی ( بهسود و دایمرداد) حمله کردند و خسارات هنگفت مالی و جانی را به بار آوردند.