مقام‌های وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان افغانستان می‌گویند که تا ده روز دیگر مدت اقامت ۱٫۶ میلیون مهاجر افغان در پاکستان به پایان می‌رسد.

زمان اقامت بیش از یک‌ونیم میلیون مهاجر در پاکستان به پایان می‌رسدبه گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران، سیدحسین عالمی بلخی، وزیر مهاجرین و عودت‌کنندگان، روز دوشنبه، ۳۱ جوزا، در یک کنفرانس خبری گفت که مساله تمدید کارت اقامت ۱٫۶ میلیون مهاجر افغان در پاکستان، تحت تاثیر تنش‌های سیاسی قرار گرفته است.

آقای بلخی افزود که این تنش‌ها، اجرای توافق میان افغانستان و پاکستان، در بخش‌های تمدید کارت‌ها و اعطای مدارک جدید شناسایی مهاجران افغان در آن کشور را، به حالت تعلیق در آورده است.

وی گفت: «برخلاف این‌که برای ثبت و راجسترشدن مهاجرین فاقد مدرک و تمدید کارت‌ها ما با پاکستان، تفاهم‌نامه هم امضا کرده‌ایم اما عملی‌شدن توافق‌نامه با پاکستان، در هر دو بخش، هم در بخش تمدید کارت‌ها و هم در بخش اعطای مدارک جدید شناسایی، تحت تاثیر مسایل سیاسی قرار گرفته و تاکنون {این موضوع} معلق مانده است. یعنی پاکستان نه جواب منفی قاطع داده و نه هم به صورت عملی {آن را} اجرا می‌کند.»

وزیر مهاجرن و عودت‌کنندگان، افزود که براساس توافق قبلی افغانستان و پاکستان، اسلام‌آباد تعهد کرده بود که مدت اقامت ۱٫۶ میلیون مهاجر افغان در آن کشور را تا پایان سال ۲۰۱۷ میلادی تمدید کند.

آقای بلخی تاکید کرد: «برداشت من این است که پاکستانی‌ها، یک تصمیمی را در این رابطه خواهند گرفت؛ چون افغان‌هایی که فعلا در پاکستان زندگی می‌کنند و آن‌هایی که دارای کارت هستند، پاکستانی‌ها {اقامت‌شان} فقط تا اخیر همین ماه جون که امروز بیست جون است، تمدید کرده‌اند. بعد از آن، این‌که چه کار می‌شود برداشت ما این است که پاکستان، در طول یک هفته‌ تا ده روز تصمیم خواهد گرفت و توقع ما هم این است که پاکستان براساس تفاهم‌نامه‌هایی که با ما دارد این کارت‌ها را تمدید بکند.»

وزیر مهاجرین و عودت‌کنندگان، هم‌چنان گفت که براساس اظهارات مقام‌های اروپایی، درخواست چهل درصد از پناهجویان افغان در اروپا رد خواهد شد. او گفت که در جریان سال ۲۰۱۵ میلادی، ۲۵۰ هزار تن از شهروندان افغان، در کشورهای اروپایی درخواست پناهندگی داده‌اند.

به‌گفته آقای بلخی، بیش از سی و نه هزار تن دیگر در سال جاری به کشورهای اروپایی رفته‌اند.

سیدحسین عالمی بلخی، می‌گوید که با سخت‌شدن شرایط پذیرش پناهجویان در کشورهای اروپایی، تعدادی از پناهجویان افغان، تلاش دارند تا دو باره به کشور برگردند.

آقای بلخی، هرچند تعداد پناهجویان افغان که از اروپا خواهان برگشت به کشور استند را مشخص نکرد، اما گفت که وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان، «فهرست طویلی» از داوطلبان دریافت کرده است.

وی هم‌چنان ابراز داشت که در جریان سال گذشته، بیشتر از سه‌هزار و شش‌صد نفر از کشورهای اروپایی به صورت داوطلبانه عودت کرده‌اند. به گفته او، ۱۹۶۲ تن تنها از آلمان برگشته‌اند. هجوم پناهجویان به کشورهای اروپایی از آنان قربانی‌های زیادی نیز گرفته است.

وزیر مهاجرین و عودت‌کنندگان، می‌گوید که در جریان سال گذشته حدود سی هزار تن از پناهجویان در مسیر کشورهای اروپایی، جان‌های خود را از دست داده‌اند که نزدیک به دوازده درصد این پناهجویان، افغان‌اند.

سیدحسین عالمی بلخی، می‌گوید هرچند از سال ۲۰۰۱ به این سو نزدیک به شش میلیون نفر از مهاجرین افغان به کشور بازگشته‌اند، اما باوجود آن، هم‌اکنون نزدیک به هفت میلیون افغان در بیرون از کشور به سر می‌برند.

به گفته آقای بلخی، بخش اعظم این مهاجران در پاکستان به سر می‌برند.

وی ابراز داشت که نزدیک به سه میلیون مهاجر افغان در پاکستان، ۲٫۴ میلیون در ایران، بیشتر از ۶۵۸ هزار نفر در سایر کشورهای منطقه و هم‌چنین نزدیک به ۳۵۴ هزار پناهجوی افغان در کشورهای اروپایی و استرالیا به سر می‌برند.

آقای بلخی گفت که از سال ۲۰۰۱ به این سو، ۳۵۱ هزار تن از پناهجویان افغان توانسته‌اند سند پناهندگی به‌دست آورند. هم‌چنین بیشتر از شصت‌‌ و دو هزار تن دیگر اقامت دایمی کسب کرده و بیشتر از ۵۷ هزار تن هم تابعیت کشورهای دیگر را به‌دست آورده‌اند.

در همین‌حال، کمیسریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، می‌گوید که هرچند محدودیت‌ها برای پذیرش پناهجویان، بیشتر در کشورهای مهاجرپذیر بیشتر شده، اما با آن‌هم مهاجرت‌ها در حال افزایش است.

فلیپو گرندی، کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، در سفری به افغانستان، روز گذشته در یک کنفرانس خبری در کابل، اعلام کرد که هم‌اکنون نزدیک به شصت و پنج میلیون نفر در سطح جهان در مهاجرت به سر می‌برند. آقای گرندی گفت که آمارهای سازمان ملل متحد، نشان می‌دهد که در هر یک دقیقه، بیست و چهار نفر در سطح جهان، مهاجر و یا هم از مناطق خود بی‌جا می‌شوند.

فلیپو گرندی که قبل از سفر به افغانستان، به ایران رفته بود، نسبت به وضعیت پناهجویان افغان در بیرون از کشور، ابراز نگرانی کرد و از جامعه جهانی خواست تا برای بهبود وضعیت پناهجویان، بهتر است در داخل افغانستان کار کند.

وی گفت: «امروز افغانستان، شاهد رقم بالای تلفات غیرنظامیان، رقم بی‌سابقه‌ای از بی‌جاشدگان داخلی و نیاز روبه افزایش به کمک‌های بشری است.

کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، نگران خطرات روبه ازدیادی است که افغان‌ها، در مهاجرت با آن روبه‌رو اند. این خطرات متوجه افغان‌هایی است که یا در داخل کشور در حال بی‌جاشدگی‌اند و یا در مسیر اروپا و سایر کشورهای امن با آن مواجه‌ می‌شوند.»

هشت صبح نوشت: فلیپو گرندی که قرار است فردا برای گفتگو با مقام‌های پاکستانی، در مورد وضعیت پناهجویان افغان در آن کشور به اسلام‌آباد سفر کند، قبل از آغاز این سفر از مقام‌های پاکستانی خواست تا با مهاجران افغان در آن کشور، برخورد منطقی داشته باشند و آن‌ها را مجبور به خروج اجباری نسازند.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.