به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه،ریبوار علیزاده کارشناس مسئول واحد تغذیه مرکز بهداشت سردشت در خصوص توصیه های تغذیه ای در ماه رمضان گفت:ماه مبارك رمضان، ماه ميهماني خدا و پرهيز از گناهان است. فلسفه و تشريع روزه داري، تمرين ومراقبت نفس براي رسيدن به مراتب بالاي تقوا و خويشتن سازي است ، كه خود لازمه رسيدن به كمال است. ظاهر اين تمرين ويژه، خودداري از خوردن و آشاميدن از سپيده صبح تا شامگاه و پرهيز ازديگر ممنوعات است ولي در حقيقت پايش گوش، چشم و همه اندام ها از حرام و ناشايستگيهاست.
اهميت و نقش تغذيه صحيح در اين ايام مبارك بر كسي پوشيده نيست و مطالعات متعدد نشان دادهاست كه روزه داري در كنار اجراي برنامه غذايي صحيح در اين دوران در پيشگيري و كنترل بيماري هايغيرواگير بسيار مفيد است.
طولاني بودن روزها،گرما و آلودگي هوا همه و همه دست به دست هم داده اند تا روزهاي بلند و طاقت فرسايي را پيش روي ما بگذارند، اما كارشناسان تغذيه، راهكارهايي را در اين خصوص توصيه مي كنند تا با به كارگيري آنها، باعث هرچه بهترسپري شدن روزهاي ماه مبارك رمضان شده و در مقابل نيز برخورداري از بركات جسماني و روحاني آن شامل حال روزه داران شود.
غذاى ماه رمضان حتماً دو وعده افطار و سحرى بايد داشته باشد و البته افطار و شام نيز با هم در يك وعده غذايى قرار نگيرد. چون در اين شرايط موقعافطار شما خيلى گرسنه ايد پس بهتر است حجم غذايى كه مى خوريد كاهش دهيد و شام را نيز با فاصله و جداى از افطار بخوريد.
توصيه مي شود وعده ي شام با يك فاصله زماني 30 تا 45 دقیقه بعد از افطار صرف گردد.
خوردن آهسته و جویدن کامل غذا، لذت بردن از غذا و دست کشیدن از صرف غذا هنگامی که کاملا سیر نشده ایم، همگی از توصیه هاي قابل توجه دینمبین اسلام و علم تغذیه است که درماه مبارك رمضان نیز باید رعایت گردد.
یکي از عادات غذايي غلط روزه داران اين است كه به دليل تشنگي زياد، افطار را با آب سرد و یا نوشیدنی های سرد شروع ميكنند. توصيه مي شودافطار را با نوشیدنی های گرم مانند آب ولرم ، چاي کمرنگ و شیر گرم آغاز نمایند و پس از آن مي توان ازخرما يا كشمكش استفاده كرد زيرا اين دو سببكنترل اشتها مي شود.
مصرف خرما در ماه مبارك رمضان در تنظيم قند خون بسيار مفيد است، از این رو توصيه مي شود كه در وعده ی افطار 3 تا 5 عدد خرما مصرف گردد )خرمامنبع خوبي از مواد مغذي، قند، فيبر و پتاسيم است.
بجای مصرف انواع شيريني ها مثل زولبيا و باميه که فقط حاوي انرژي و فاقد مواد مغذي (ويتامين ها و املاح) هستند، از مواد غذايي طبيعي شيرين مثلخرما، كشمش و انواع ميوه استفاده شود.
مصرف آب زياد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذايي مي شود. همچنين مصرف مقدار زياد آب بعد از صرف سحري نيز توصيه نميشود.
براي تامين آب مورد نياز ميتوان پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدريج انواع ميوه، چاي كم ر نگ و ساير مايعات به ويژه آب را براي جبران كم آبيبدن استفاده نمود .
مصرف شير گرم و فرني يا شيربرنج در هنگام افطار مناسب است، همچنين استفاده از مواد غذايي آبكي مثل سوپ، آش، حليم بدون روغن، شله زرد و مايعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح شخص روزه دار مي شود.
خوردن نان ، پنیر و سبزی (ضدعفونی شده) یا نان و پنیر و مغز گردو، انواع آش ، حلوا، حلیم، شله زرد ، فرنی و... نیز به هنگام افطار مناسب است.
استفاده از سبزيها و ميوه ها در زمان افطار و در فاصله زماني بين افطار تا سحر به دليل اينكه منبع خوبي از موا د فيبر ي هستند، براي دستگاه گوارشبسيار مفيد است و مانع بروز يبوست مي شود.
مصرف مواد غذايي سنگين، دير هضم، پر چرب و سرخ شده به هنگام افطار، مناسب نيست. به طور كلي بهتر است به جاي غذاهاي چرب و سرخ کرده،از غذاهاي آب پز و بخارپز استفاده شود.
از نوشيدن بيش از اندازه چاي در وعده سحري اجتناب شود زيرا چاي باعث افزايش ادرار و از دست رفتن نمكهاي معدني بدن مي شود.
نوشیدن نوشابه هاي گازدار نیز منجر به سوء تغذیه، افزایش احتمال چاقی و افزایش بیماري هاي گوارشی می شود. آبمیوه طبیعی ، دوغ بدون گاز وکمنمک ، شیر وچاي کم رنگ مایعات مناسبی درفاصله افطارتا سحر می باشند.
از مصرف تنقلات زياد در فاصله افطار تا سحر پرهيز شود چون اين مواد موجب مي شود هنگام سحر به دليل پر بودن معده، ميل به غذا كاهش پيدا كند .
وعده ی سحري بهتر است مثل وعده ی ناهار باشد و غذاي اصلي در اين وعده صرف شود.
به هنگام سحرغذاهاي داراي کربوهیدرات پیچیده وغیرسرخ کرده عموما"حاوي غلات ، حبوبات ولبنیات و مقادیر اندکی مرغ ، ماهی و یا گوشت توصیه میشود و البته استفاده از سبزي خوردن، سالادکاهو و میوجات آب دار مثل هندوانه یا خربزه نیز براي پیشگیري از تشنگی وتامین آب بدن دروعده سحرمناسب است.
مصرف مواد غذايي شيرين در وعده ی سحري توصيه نمي شود. مصرف مواد غذايي شيرين و حاوي قندهاي ساده مثل شيرينی، بامیه و زولبیا، شکلات و ... در وعده ی سحري، موجب مي گردد شخص زودتر گرسنه شود.
انتهای پیام/س