رییس‌جمهور پیشین کشور گفت که ایالات متحده باید ماموریت نظامی‌اش در افغانستان را به حمایت از نیروهای محلی محدود ساخته و فشار بر پاکستان جهت آغاز گفت‌وگوهای صلح با طالبان را بیشتر سازد.

حامد کرزی: اقدام نظامی امریکا نمی‌تواند مناقشات افغانستان را حل کند

به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران، حامد کرزی، که از سال ۲۰۰۱ تا سال ۲۰۱۴ با پشتیبانی غربی‌ها در افغانستان حکومت کرد، در مورد تغییرات اخیر در ماموریت نظامی امریکا در افغانستان که بازتاب‌دهنده‌ی ناامنی جاری و تداوم قدرت طالبان است، ابراز شک و تردید کرد.

کرزی در مصاحبه‌یی با واشنگتن پست گفت: «فکر نمی‌کنم ابزارهای نظامی برای ما [صلح] بیاورد.» «ما در ۱۴ سال گذشته این کار را انجام دادیم و این کار برای ما [صلح] نیاورد، پس از کجا می‌دانیم … اقدام نظامی حالا برای ما [صلح] به ارمغان می‌آورد؟».

کرزی، در جریان دیداری از ایالات متحده به هدف شرکت در مراسم دفن محمد علی، چند روز بعد از آن‌که مقام‌های امریکایی تصدیق کردند که رییس‌جمهور اوباما گسترش نقش نظامی امریکا در افغانستان را تایید کرده است، صحبت کرد.

تصمیم اجازه دادن به اقدام تهاجمی هوایی و زمینی علیه طالبان، آخرین نشانه‌یی است از این‌که جنگی که اوباما با امید پایان دادن به آن به قدرت رسید هیچ پایان واضح و روشنی ندارد.

رییس‌جمهور اشرف‌غنی، جانشین کرزی، از افزایش کمک به نیروهای امنیتی افغانستان استقبال کرده است، نیروهایی که فاقد نیروی هوایی و توانایی‌های استخباراتی است و به سختی تهاجم دوامدار جنگجویان طالبان را مهار می‌کنند.

اما کرزی، که به‌خاطر انتقادش از جنبه‌های حضور امریکا و ناتو در افغانستان در سال‌های اخیر ریاست‌جمهوری‌اش شهرت دارد، هشدار داد که تلاش نظامی ایالات متحده به نتیجه‌ی مطلوب نخواهد رسید.

در حالی که قرار است ایالات متحده تعداد ۹۸۰۰ سربازش را در اوایل سال آینده به ۵۵۰۰ سرباز کاهش بدهد، مقام‌های ارشد گفته‌اند که آن‌ها تاخیر بیشتری را مطابق به اوضاع امنیتی در برنامه‌های خروج در نظر خواهند گرفت.

رییس‌جمهور پیشین افغانستان مستقیما در مورد اندازه‌ی حضور نظامی امریکا اظهار نظر نکرد، اما گفت که ماموریت باقی‌مانده‌ی نظامی باید، به‌جای ماموریت جنگی، به مشاوریت و حمایت از نیروهای محلی محدود باشد. در حالی که این در راستای سیاست حکومت اوباما است، پرسنل ……………

اکنون، اوباما به فرماندهان صلاحیت داده است تا در شرایط خاص به نیروهای امریکایی اجازه بدهند نیروهای عادی افغانستان را در میدان نبرد همراهی کنند و از قوای هوایی ایالات متحده در حمایت از عملیات‌های تهاجمی علیه طالبان استفاده کنند.

کرزی که پیوسته با رهبران ایالات متحده بر سر تلفات ملکی درگیر بود، خواستار احتیاط شد. وی گفت: «ما در این‌جا در یک جنگ متعارف و معمولی نیستیم، این‌جا خطوط مقدم وجود ندارند. وقتی خطوط مقدم وجود ندارد، مردم به خط مقدم تبدیل می‌شوند».

مقام‌های امریکایی می‌گویند که آن‌ها اقدامات احتیاطی و پیش‌گیرانه گسترده‌یی را برای جلوگیری از تلفات غیرنظامیان روی دست می‌گیرند. با این‌حال، رکورد اخیر ایالات متحده با یک حمله‌ی اشتباه بر شفاخانه‌ی بین‌المللی که حداقل ۲۲ تن را کشت، خدشه‌دار شده است.

زمانی که کرزی در سال ۲۰۱۴ از قدرت کنار رفت، اکثریت مقام‌های امریکایی راحت شدند، مقام‌هایی که باور داشتند دیدگاه‌های رییس‌جمهور پیشین پیشبرد اهداف ایالات متحده در افغانستان را برای آن‌ها دشوار می‌ساخت.

کرزی که در همان روزی صحبت می‌کرد که یک مرد مسلح تعداد زیادی را در یک کلوپ شبانه در اورلاندو کشت، گفت نمی‌خواهد حکومت اوباما را روزی مورد انتقاد قرار بدهد که در آن روز ایالات متحده حمله‌ی تروریستی تکان‌دهنده‌یی را متحمل شده است.

اما او همچنین گفت که وقتی نقش خطرناک پاکستان در جنگ کشورش را توضیح داد، تعداد زیادی از مقام‌های امریکایی، حداقل در ابتدا، از آن قدردانی نکردند. کرزی گفت: «جنگ با دهشت‌افگنی در قریه‌های افغانستان نیست، در خانه‌های افغانستان نیست.

نمی‌توانید با راه‌اندازی عملیات‌های نظامی بر خانه‌های افغان‌ها، [تروریستان] را شکست بدهید.» «در عوض، [تروریستان] باید در پناهگاه‌ها یافت شوند، در اردوگاه‌های آموزشی، در عوامل تشویق‌کننده و در آن قدرت‌ها یا نهادها در خارج از افغانستان که از آن‌ها حمایت می‌کنند».

بسیاری از افغان‌ها پاکستان را به‌خاطر اجازه دادن به رهبران طالبان در توطئه‌چینی حملات بر کشور همسایه از جاهای نسبتا امن در مناطق قبایلی آن کشور، مورد انتقاد و سرزنش قرار می‌دهند.

در حالی‌که پاکستان عملیات نظامی کلانی را علیه سنگرهای شورشیان در بخش‌هایی از مناطق مرزی راه‌اندازی کرده است و خود نیز متحمل حملات مداوم شورشیان بر مردم ملکی‌اش شده است، مقام‌های امریکایی از دیروقت بدین‌سو شکایت کرده‌اند که پاکستان به تهدیدات تروریستی [مانند زخم] اجازه‌ی گندیده شدن داده است.

غنی نیز از پاکستان خواست تا رهبران طالبان را دستگیر کرده و [به افغانستان] تسلیم کند اما، در یک تفاوت اشکار با کرزی، غنی با وعده‌ی شدت بخشیدن به فشار نظامی بیشتر علیه این گروه، به حملات تروریستی اخیر پاسخ داده است.

کرزی از ایالات متحده خواست تا همراه با چین، روسیه، هند و ایران یک سیاست پایدار فشار بر حکومت پاکستان را هماهنگ کند و رهبران طالبان را به پیوستن به گفت‌وگوهای صلح مطلوب وادار کند. او گفت: «ایالات متحده باید یک موقف واضح داشته باشد … باید قوی‌تر و ثابت‌قدم باشد».

در حالی‌که حکومت پاکستان تلاش کرده است تا طالبان و رهبران حکومت افغانستان را در یک سلسله‌نشست‌ها دور هم بیاورد، این روند هنوز آغاز نشده است. هنوز روشن نیست حمله‌ی هواپیمای بدون سرنشین امریکایی که ماه گذشته محمد منصور را در پاکستان کشت چگونه بر چشم‌اندازهای درازمدت صلح تاثیر خواهد گذاشت.

ندیم هوشیانا، سخن‌گوی سفارت پاکستان در واشنگتن، گفت که حکومت پاکستان معتقد است توافق صلح از طریق گفت‌وگوها تنها راه آوردن صلح پایدار در افغانستان است.

هوشیانا در بیانیه‌یی گفت: «باوجود تلاش‌های پاکستان، روند صلح در افغانستان به مسایل سیاسی داخلی، نبود یک اجماع ملی در حمایت از روند صلح در افغانستان و دیگر مشکلات داخلی به جلو حرکت نکرده است.» «وضعیت به‌دلیل سیگنال‌های مختلطی که از افغانستان در مورد روند صلح، بدترشدن اوضاع امنیتی، فساد و دیگر مشکلات اداری داده می‌شود، پیچیده‌تر شده است».

هوشیانا گفت که هماهنگی نزدیک میان افغانستان، پاکستان، چین و ایالات متحده نیاز است تا گفت‌وگوهای متوقف‌شده به جلو حرکت کند. او گفت: «پاکستان نسبت به هر روند صلحی که فراگیر باشد و حمایت همه‌ی جناح‌های افغانستان را باخود داشته باشد، متعهد باقی می‌ماند».

انتهای پیام/

برچسب ها: افغانستان ، کرزی ، امریکا
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار