بسم الله الرّحمن الرّحیم
شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران
جوان از کرمان ، رمضان ماه زیبای خدا است که نوای جانبخش زمزمه های
مناجات و تلاوتهای قرآن میهمانانش ، جانی تازه به دلهای زنگار گرفته می بخشد و چه
زیباتر است لحظات این ماه وقتی که می بینی مومنین در پرستش عاشقانه معبود از لحظه
لحظه این ماه برای عبادت ، تهجد ، و کمک به همنوعان بهره می برند. رمضان ماه در کنارهم
بودن است. در کنارهم و برای هم بودن. خوبی خواستن برای یکدیگر و خوبی کردن به یکدیگر.
دیار کریمان سالهاست که در ماههای رمضان شاهد گردهم امدن مومنین در جلسات پرشکوه مذهبی است. جلساتی که خروجی انها خلوص نیت و صفای باطن است . شستن دل از زنگارهای دنیوی و غوطه ور شدن در دریای بیکران رحمت الهی. مناجات های دسته جمعی ابوحمزه ثمالی در مساجد مختلف به خصوص مسجد قائم و تلاوت های جمعی قرآن به خصوص در حسینیه ثارالله کرمان از جمله گردهماییهای بزرگ مذهبی در ماه مبارک رمضان است که روح جمعی را درمردم کرمان تقویت میکند.
در ادامه گفتگو با قاریان مجلس جمع خوانی قرآن در حسینیه ثارالله کرمان ، امروز پای صحبت قاری نشسته ایم که در سال 1367 در یزد به دنیا آمد و از دانشگاه پیام نور مهریز در رشته حسابداری فارغ التحصیل شد. آقای مهدی شایق که متأهل است شغل معلّمی را برگزیده و در حوزه قرائت و ترتیل قرآن مهارت دارد.
جناب آقای شایق ممنون که در این گفتگو شرکت کردید، بفرمائید انس و آشنایی شما با قرآن از چه سالی شروع شد و آموزش قرآن را از چه سنّی و چگونه شروع کردید؟
به فضل خدا پدرم حافظ قرآن بودند. ازکودکی همراه پدرم به جلسات قرائت قرآن در محلّه میرفتم. یکی از راههایی که به قرآن تشویق شدم، همین جلسات محلّی بود وکم کم به سمت حرفه ای شدن رفتم و در سن 15 یا 16سالگی بود که حرفه ای قرائت قرآن را دنبال کردم .
مشوّق های شما برای فراگرفتن قرآن چه کسانی بودند؟
مشوّق اصلی اول پدر و مادرم بودند که مرا به آموزش قرآن تشویق کردند و بعداً اساتیدی چون: استاد علی اکبر کاظمی که بسیار زحمت مرا کشیدند و قرائت قرآن را به صورت حرفه ای زیر نظر ایشان شروع کردم و استاد ملک ثابت و استاد میرزازاده ، استاد شاه میوه ، استاد ابوالقاسمی و استاد عارف حسینی و اساتید دیگر.
ظرف چه مدّت مهارت کافی در زمینه قرائت قرآن را به دست آوردید؟
به دست آوردن مهارت کافی، در زمینه تلاوت به
استعداد و تلاش فرد بستگی دارد. من که حدود 15 یا 16 سالگی قرائت قرآن را به صورت
حرفه ای شروع کردم و تا الآن زحمت زیادی در زمینه تلاوت قرآن کشیدم، بحمدلله
بعد از حدود 7 یا 8 سال مهارت تلاوت قرآن را به دست آوردم.
برای تمرین قرائت از چه شیوه ای استفاده کردید؟
شیوه ای که کارکردم شیوۀ تقلیدی بود. از قرائت های مختلف استفاده کردم و تقلید کردم و بعد از اساتید حاضر اطّلاعاتی را می گرفتم و استفاده می کردم .
محل تمرین شما کجا بوده است؟
محلّ تمرین بنده بیشتر خانه بوده است.
برای تقلید قرائت از کدام اساتید استفاده کردید؟
اوایل استاد منشاوی و بعد استاد مصطفی و استاد شحات و استاد محمّدعمران و استاد عبدالفتّاح شعشاعی.
اکنون چه مدّت از روز را تمرین می کنید؟
الآن بستگی به آن روز دارد که چه مدّت فراغت داشته باشم؛ ولی، سعی می کنم در روز یک مدّت را صرف گوش کردن قرائت های مختلف کنم و از قاریان مختلف استفاده کنم.
حائز چه مقام ها و افتخاراتی در سطوح مختلف شدید؟
رتبه های مختلفی را درسطح استان وکشور کسب کردم از مهمّ ترین آ نها: رتبه اوّل مسابقات کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور/ رتبه پنجم مسابقات سراسری اوقاف و امور خیریه کشور/ رتبه سوم مسابقات ابتهال کانون های فرهنگی و هنری مساجد/ رتبه چهارم مسابقات ابتهال سراسری اوقاف و امور خیریه/ رتبه اوّل مسابقات بین المللی مسابقات کشور تونس.
از شما به عنوان قاری بین المللی یاد می کنند، چگونه قاری می تواند به عنوان قاری بین المللی شناخته شود؟
هر سال سازمان اوقاف و امور خیریه مسابقاتی را برگزار می کند که از معتبرترین مسابقات کشور محسوب می شود و از مرحلۀ شهرستانی شروع می شود وسن شرکت کنندگان از بالای 18 سال شروع می شود و سقفی ندارد و در مرحلۀ کشوری 5 تا 10 نفر برگزیده می شوند و از میان انها افرادی به مسابقات بین المللی در کشوهای مختلف اعزام می شوند . به این دسته از افراد برتر قاری بین المللی میگوئیم .
شما قرار است به تونس اعزام شوید دربارۀ اعزامتان به کشور تونس بفرمایید؟ واصلاً هدف از اعزام قاریان به کشورهای جهان چیست؟
هرسال در ماه مبارک رمضان دعوت نامه هایی از کشورهای مختلف به شورای عالی قرآن می آید و این شورا تصمیم می گیرد که چه کسانی را به این کشورها اعزام کند، کسانی که قرار است آن جا برنامه اجرا کنند، بیشتر شیعه هستند و برای اهل تسنن برنامه اجرا می کنند. یکی از دوستان روحانی که در یکی از کشورهای آمریکای جنوبی مشغول فعالیت تبلیغی بود می گفت: تلاوتی که شما انجام می دهید؛ از سخنرانی یک روحانی خیلی تأثیرش بیشتر است. چون اهل تسنن هم قرآن را قبول دارند و قرآن وجه مشترک بین اهل تسنّن و تشیّع است. از طرفی برخی مردم تصوّر می کنند که تشیّع قرآن را قبول ندارند و یا بلد نیستند قرآن بخوانند وقتی می بینند قاری شیعه آن جا قرآن تلاوت می کند، برای مردم آن جا خیلی تعجّب دارد و باعث میشود بسیاری ازتبلیعات دشمنان خنثی شود.به خصوص در جاهایی که وهابیّت وجود دارند و اینکه شیعه بیاد و قرآن تلاوت کند، به نظرم تبلیغ خوبی است برای تشیّع؛ زیرا، اینها مخالف این هستند که یک فرد شیعه قرآن تلاوت کنند. جالبه قضیه ای که خودم دیدم ، دو سال پیش که به حج تمتّع رفته بودیم، وقتی می خواستیم در طبقه ی فوقانی مسجدالحرام، جلسه قرآنی داشته باشیم، وقتی می دیدند، ما نشستیم برای تلاوت قرآن ، سریعا مامورانشان را میفرستادند مانع کار ما میشدند. اصلاً خوششان نمی آید که شیعیان قرآن تلاوت کنند ؛ زیرا، آن جا از همه ی کشورها هستند و این تبلیغات منفی انها را برضد شیعیان که در اکثر مناطق دنیا به راه انداخته اند خنثی میکند.
قرآن چه تأثیری در زندگی فردی و اجتماعی شما داشته و دارد؟
بنده هر چه در زندگیم دارم به برکت قرآن دارم و
چیزی نیست که شعار بدهم و خدا را شاکرم که مرا در این راه قرار داد که بتوانم قرآن
بخوانم و با آن انس بگیرم.
برای زکات علم خود چه کرده اید؟
جلسات قرآنی در شهرستان های یزد برگزار می کنم مثل: جلسه قرآن جمعه شب ها در شهرستان تفت یزد و جلسه ای درشهرستان خاتم.
خاطره انگیزترین هدیه ای که از قبل قرآن گرفتید چه بود؟
هدیه های زیادی به برکت قرآن گرفتم از جمله: سفری که به حج تمتّع و عتبات عالیات رفتم، و یا دیدار مقام معظّم رهبری همه اش به برکت قرآن بوده است و من به شخصه هرچه دارم، از وجود قرآن دارم.
فرزندانمان را ازچه سنی به خواندن قرآن دعوت کنیم ؟
به نظر من فرزند از کودکی باید در محیط خانه با قرآن انس داشته باشد و همین که پدر و مادر ، قرآن را در فضای خانه قرآن تلاوت کنند، تأثیر خودش را می گذارد. پخش صدای قرآن در محیط خانه، تأثیر گذار است. راه دیگراین که کودک همراه پدر و مادر، به جلسه قرآن برود و حداقل ده دقیقه قرآن را بشنود، همین ده دقیقه کفایت می کند، طوری نباشد که کودک از فضای قرآنی زده شود.
چه روشی را برای جذّابیّت قرآن توصیه می کنید؟
به نظر من همین که قرآن با صوت زیبا خوانده می شود، همین جذّابیّت بسیار بالایی را دارد و انسان به سمتی برود که بتواند قرآن را زیبا بخواند. اوّل با تجوید، کلمات را زیبا بخواند و بعد اگر نمی خواهد حرفه ای کار کند کافی است صوت و لحن را در حد معمولی یاد بگیرد و قرآن را زیبا بخواند، همان تأثیر گذار است.
برای جذب جوانان به محافل قرآنی چه کنیم ؟
یکی از چیزهایی که رهبر معظم انقلاب در روز اول ماه رمضان فرمودند: محافلی تشکیل شود که قرآن تلاوت شود ومردم اجتماع کنند. یکی از بهترین راههایش همین است که چند تا از قاریان خوب که هر استان یا شهرستان چند قاری خوب دارد جلسات تلاوت داشته باشند و مردم بشینند و به آن تلاوت گوش دهند. صدای خوش، جذب به قرآن را افزایش می دهد .
شیوه های امروزی از جمله شیوه اشاره یا بالشت های قرآنی را توصیه می کنید؟
به نظر من شیوه بالشت قرآنی برای بچّه کوچک وقتی کودک است خیلی تأثیر مثبتی دارد و در ناخودآگاه کودک تأثیر می گذارد.
چگونه به عنوان قاری جمع خوانی قرآن در حسینیه ثارالله کرمان معرفی شدید؟
مثل این که در مشورتی که دوستان کرمان با شورای عالی قرآن داشتند، بنده را به عنوان قاری جمع خوانی معرّفی کردند.
اجرای زنده قرائت قرآن با توجّه به حضور جمعیّت فراوان و پخش مستقیم
رادیویی و تلویزیونی برای شما مشکل ساز نیست؟
اوایل که قرائت قرآن را به صورت حرفه ای شروع کرده بودم، جمعیّت زیاد و پخش مستقیم، خیلی استرس زا بود امّا، به مرور زمان، چون محافل و جلسات پرجمعیّت زیادی تلاوت داشتم، الآن زیاد آن چنان استرسی ندارم.
چرا برنامه جمع خوانی قرآن بر قرائت انفرادی یا محافل کوچک قرآن خوانی ارجحیّت دارد ؟
بالأخره وقتی جمع زیادی باشند و بتوانند از یک صدای
زیبایی استفاده کنند، قطعاً بهتر از این
است که جمع کوچکی باشد، این نیست که قاری نباید در جمع کوچک بخواند، نه باید در
جمع کوچک تلاوت باشد؛ ولی، این که محافل بزرگی ایجاد شود و تلاوت کند، برافراد
بیشتری تاثیر میگذارد .
برنامه جمع خوانی کرمان را چگونه ارزیابی می کنید؟
بنده به نوبۀ خودم خیلی لذّت بردم از اینکه جمع خوانی کرمان را دیدم و ماشاءالله همّت مردم کرمان را می رساند که خیلی همّت دارند و جمعیّت زیادی در این گرمای هوا و نزدیک به افطار با این جمعیّت و باآن شوق و ذوق می آیند و همچنین فضای زیبای حسینیه ثارالله خیلی برای بنده جالب بود و واقعاً این حرکت تحسین دارد.
برای ترویج فرهنگ قرآنی و رسیدن به جامعه قرآنی چه توصیه هایی دارید؟
به نظر بنده مردم باید اولویّت اولیشان را تلاوت و یادگیری قرآن قرار بدهند و این نباشد که بگویند اگر رسیدیم قرآن بخوانیم. باید قرآن را در اولویت اوّل قرار بدهند و کارهای بعدی پشت سرش حل و آسان می شود.
نقاط ضعف و قوّت آموزش قرآن در جامعه را چگونه می بینید؟
جلسات قرآن باید جذّابیتشان بیشتر شود و استادی که در جلسه قرار می گیرد، سعی کند برای آن شاگردان و جلسات با شیوه های مختلف جذابیّت خاصی ایجاد کند و مخصوصاً نوجوانان بیشتری به سمت این جلسات بیاورد.
یزد در زمینه قرآن چه پیشرفت هایی داشته است؟
یزد در این چند سال، پیشرفت های خیلی خوبی داشته است. هم از لحاظ دانش آموزی و هم بزرگسالان در مسابقات اوقاف.
یکی از دلایلی که توانست یزد پیشرفت کند، زحمات و تلا شهای شهید حسن دانش بود. فردی که پارسال، به عنوان رتبه اوّل مسابقات بین المللی به مکه اعزام شد و در فاجعه منا آسمانی شد. وی در یزد تحوّلی هم از لحاظ اخلاق و هم تلاوت ایجاد کرد و به نظر من توانست یزد را به جامعه قرآنی معرّفی کند. یکی از خصوصیّات ایشان این بود که سعی می کرد دست بچّه های دیگر را بگیرد و زمینه پیشرفت آن ها را فراهم کند. خداوند او را در جوار رحمت واسعه اش قرار دهد.
سخنی درباره ماه نزول قرآن ( ماه رمضان ) بفرمایید؟
ماه میهمانی خداست تا می توانیم از این ماه بهره ببریم؛ چون، یک ماه بیشتر در سال نیست که این همه برکت و فیوضات در آن جمع باشد.
در پایان اگر نکته ای دارید بفرمایید؟
انشاء الله همۀ ما بتوانیم هم با قرآن و هم با اهل بیت انس داشته باشیم و انشاءالله مصداق حدیث ثقلین باشیم و کتاب الله و عترت پیامبر را با هم داشته باشیم و انشاء الله که عاقبت همۀ ما ختم به خیر شود. ان شاءالله.
ان شاءالله. باسپاس از شما. توفیق روز افزون شما را
از خداوند متعال خواستاریم.
گفتگو از معصومه یحیی زاده
انتهای پیام/ی