ابراهیم رحیمپور معاون آسیا اقیانوسیه وزیر خارجه کشورمان در گفتوگو با
خبرنگار اعزامیگروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان در حاشیه اجلاس نمایندگان پنج کشور ساحلی دریای خزر اظهار داشت: این نشست چهل و ششمین نشست نمایندگان ویژه همسایگان خزر در 20 سال گذشته است که از دوشنبه اغاز و تا امروز نیز ادامه دارد.
وی در ادامه افزود: این جلسه در سطح معاونین وزرای خارجه 5 کشور دریای خزر انجام شد و بعد از آن جلسه وزرای خارجه، آغاز به کار کرد. شب گذشته دو جلسه برگزار که مذاکرات خوب و صمیمانهای ارزیابی میشود. مواردی که طبعا هنوز در بیست سال مذاکرات باقی مانده است.
رحیم پور تصریح کرد: این موارد در 7 موضوع خلاصه میشود و نیازمند آن است درسطح بالایی در مورد آن صحبت شود، لذا این 7 مورد در جلسه دیشب مطرح شد. فکر میکنم در 3 یا 4 مورد به تفاهم کلی دست پیدا کردیم. از این رو جلسه امروز تا بعد از ظهر ادامه پیدا خواهد کرد تا ما بتوانیم تفاهم بین وزرا را برای جلسه شهریور ماه در تهران آمادهسازی کنیم.
معاون آسیا اقیانوسیه با اشاره به اینکه کار برای ما بسیار تسهیل شده است، گفت: این جلسه بسیار مهم براساس منافع متقابل 5 کشور و برد برای همه برگزار شد. ما مطمئنیم حقوق حقه خودمان را به اضافه عدم تضاد و تضارب با منافع دیگران در حال شکلدهی هستیم تا برای اجلاس سران قزاقستان در سال دیگر ، آماده شود، جز تصمیماتی است که باید گرفته شود.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه گفت: کنوانسیون حقوقی یک مجموعهای است از مواردی که جانشین موافقتهای ایران و روسیه (شوروی سابق) است که؛ بین سالهای 1921 و 1940 تدوین شده است. لذا طبعا این موافقتنامهها دیگر جاری نیست و قاعدتا میبایستی یک مجموعه حقوقی جدیدی را تدوین کنیم.
وی در ادامه افزود:در همه دریاها حتی دریای عمان و خلیج فارس ما این موضوع را مورد بررسی قرار دادیم. البته به صورت فردی با کشورهای مقابل و مجاور در این موضوع بحث و تبادل نظر صورت گرفته و این در همه دنیا مرسوم است.
رحیم پور با اشاره به اینکه برخی از مذاکرات حقوق دریاها حتی 50 سال به طول انجامیده و هنوز مسائل آن حل نشده است، ادامه داد: این کنوانسیون چارچوب تفاهمات حقوقی بهرهبرداری از سطح آب، بستر و زیر بستر کل مسائل مربوطه، حوادث غیرمترقبه، مسائل محیط زیست، حمل و نقل ترانزیت، موضوعات مرتبط با ماهیگیری، کشتیرانی و حتی امنیتی نظامی دریای خزر را مشخص میکند.
"رحیمپور" در پایان افزود: مجموع این موضوعات؛ تحت عنوان رژیم حقوقی دریای خزر نامگذاری شده است. این کنوانسیون رژیمی حقوقی دارای 23 ماده است و هر ماده محتوای 20 بند است. در کل میتوان گفت چیزی شبیه به 200 ماده مختلف داریم. یکسری بحثهای حقوقی و تکنیکی وجود دارد. آنچه که در این میان مهم است؛ ما این دریاچه را برای 5 کشوری که 4 کشور آن مسلمان هستند، دریاچه صلح میدانیم و البته حقوق حقه تمام ملتها نیز تأمین خواهد شد.
انتهای پیام/