به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، از یزد؛ شرافت، مدیر کل میراث فرهنگی استان یزد گفت: خشت از کهن ترین مصالح ساختمانی بشر در فلات مرکزی ایران است، که در ادوار مختلف به اشکال مختلف تولید و مصرف می شده است.
شرافت در خصوص روش تولید این عنصرسازنده بافت تاریخی شهر یزد افزود: روش ساخت خشت بسیار آسان بوده و با ترکیب آب و خاک و ساختن گل و ریختن آن در قالب و خشک کردن آن در مجاورت نور خورشید خشت خام ساخته می شود. بنابر این تولید خشت خام یکی از ساده ترین و کم هزینه ترین روش های تولید مصالح ساختمانی در ایران بویژه شهر تاریخی یزد بوده است.
وی در ادامه افود: هرچند خشت ها ظاهری ساده و شبیه به هم دارند اما ویژگیهای خشت های هر دوره تاریخی با دوره دیگرمتفاوت است و باستان شناسان گاها از روی ابعاد و مواد سازنده و شیوه ساخت خشت ها قدمت بناهای تاریخی را تعیین می کنند.
مدیرکل میراث فرهنگی استان یزد در خصوص محاسن بناهای خشتی افزود: یکی از محاسن این مصالح ساختمانی کهن در مناطق کویری ایران بوِژه شهر تاریخی یزد، پایداری و ماندگاری آن است. تا حدی که بعضی از بناهای خشتی شهر تاریخی یزد، بیش از هزار سال قدمت دارند و هنوز با قامتی استوار پا برجا ایستاده اند.از دیگر محاسن خشت خام باید از عایق بودن آن در برابر حرارت نام برد.
وی در ادامه تصریح کرد:اگر خشت خام در دسترس پیشینیان ما نبود، زندگی در تابستان های طاقت فرسا و زمستان های خشک و سرد کویر یزد هرگز میسر نمی گشت و حتی با پیشرفت تکنولوژی، مصالح جدید امروزی نیز نتوانسته است مشکل گرما و سرمای کویر ایران را حل کرده و جایگزین خشت گردد.
وی در پایان متذکر شد: جهت تامین مصالح مورد نیاز برای حفظ بافت تاریخی و همچنین آشنایی مردم و بازدیدکنندگان بافت تاریخی شهر یزد با این مصالح بومی و تاریخی، کارگاه هایی در بافت تاریخی شهر یزد دایر گردیده و بازدید از این کارگاه ها برای عموم مردم آزاد است.
انتهای پیام/ش