به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ بیبیسی در مطلبی درباره سفر امروز «جو بایدن» به ترکیه نوشت: زمانی که باراک اوباما – رئیس جمهور آمریکا – یک سال پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری 2008، ترکیه را به عنوان اولین کشور مسلمان برای آغاز سفرهای خارجی خود انتخاب کرد، این تصمیم او باعث فوران احساسات در جامعه ترکیه شد.
وی در این سفر با حضور در پارلمان ترکیه، سفر خود به این کشور را بیانگر اهمیت آنکارا برای آمریکا و کل جهان عنوان کرد. پس از این سخنرانی بود که یکی از روزنامههای ترکیه در تیتر صفحه اول خود نوشت: "اوباما قلب ما را از آن خود کرد."
رجب طیب اردوغان – رئیس جمهور ترکیه - که در آن زمان نخست وزیر این کشور بود، با ابراز خرسندی از سفر اوباما به کشورش اعلام کرد ترکیه و آمریکا دست در دست یکدیگر به سوی آیندهای روشن حرکت خواهند کرد. اما اکنون پس از گذشت 7 سال از این سفر، روابط دو کشور هیچ تناسبی با پیشبینی اردوغان ندارد.
نظرسنجیها نشان میدهند در حال حاضر بیشتر مردم ترکیه آمریکا را در کودتای نافرجام 15 ژوئیه (25 تیرماه) همدست کودتاچیان میدانند و تیتر روزنامههای این کشور نیز حاکی از خیانت آمریکا به متحد منطقهای خود است. بنابراین، جو بایدن – معاون رئیس جمهور آمریکا – بدون تردید در سفر خداحافظی خود به ترکیه هرگز از استقبال گرمی که رئیس او در سال 2009 با آن مواجه شد برخوردار نخواهد شد. اگر به تصاویر کودتای نافرجام اخیر در این کشور نگاه کنیم، دلیل این همه سردی را خواهیم فهمید. تصاویری که از بزرگترین حمله کودتاچیان به دولت ترکیه در تاریخ این کشور حکایت دارند.
حدود 240 نفر از مردم ترکیه که برای کمک به اردوغان به خیابانها آمده بودند در جریان این کودتا جان خود را از دست دادند. جای زخم راکتها هنوز بر روی دیوارهای پارلمان ترکیه نمایان است و تصاویر "شهدای 15 ژوئیه" یعنی همان روزی که مردم ترکیه یک دل و یک صدا نشان دادند تعیین سرنوشت خود در صندوقهای رای را به هر گزینه دیگری ترجیح میدهند، در همه جای کشور به چشم میخورند.
آمریکا و بسیاری از کشورهای غربی بلافاصله تلاش برای کودتا را محکوم و از دولت منتخب ترکیه حمایت کردند؛ اما رهبر هیچ یک از این کشورها برای اعلام حمایت از دومین ارتش بزرگ ناتو و نامزد عضویت در اتحادیه اروپا به آنکارا نیامد. بیانیههایی که آنها در محکومیت کودتا صادر کردند نیز کمتر درمورد کشتهشدگان کودتا و بیشتر درمورد افرادی بود که پس از کودتا دستگیر یا از مقام خود برکنار شده بودند.
تمامی این عوامل باعث شد که ترکیه عمیقاً احساس کند که از سوی متحدانش تنها گذاشته شده است. در این میان، امتناع دولت آمریکا از استرداد فتحالله گولن که با توجه به شبکه گسترده هواداران خود در ترکیه بسیاری او را مغز متفکر کودتای نافرجام اخیر در این کشور میدانند نیز باعث سردی بیشتر روابط ترکیه و آمریکا شد تا جاییکه اردوغان به صراحت اعلام کرد آمریکا باید از بین ترکیه و گولن یکی را به عنوان دوست خود انتخاب کند.
در چنین شرایطی، جو بایدن قرار است امروز – چهارشنبه - برای بحث درباره چالشهای امنیتی مشترک دو کشور از جمله بحران سوریه به آنکارا سفر کند. اما ترکیه که پس از ماهها امتناع از همکاری با ائتلاف تحت رهبری آمریکا اکنون با بمبگذاریهای اخیر داعش رویکرد خود را نسبت به بحران سوریه تغییر داده، به تازگی برای فائق آمدن بر این چالش به سمت محور روسیه - ایران سوق پیدا کرده است در حدی که شاید غرب برای همیشه این متحد حیاتی خود در منطقه را از دست بدهد.
درست است که ترکیه شریک تجاری و امنیتی آمریکا و اتحادیه اروپا به شمار میرود؛ اما همسایه ایران و روسیه نیز هست و همین مسئله شاید در شرایطی که روابط این کشور با آمریکا و متحدان اروپاییاش به هیچ وجه به خوبی گذشته نیست، در رفتار آینده آن با غرب تاثیرگذار باشد.
بایدن امیدوار است در این سفر بتواند فرضیه همدستی آمریکا با کودتاچیان را در ذهن مردم و رهبران ترکیه باطل کند؛ اما بعید است بتواند مانند سفر 2009 اوباما، قلب ترکها را از آن خود کند.
انتهای پیام /