به نظر می‌رسد روند تحولات یمن چندان باب میل و علاقه مقامات سعودی پیش نمی‌رود و به همین سبب جان کری وزیر خارجه آمریکا به جده رفت تا در نشستی با مقامات آل سعود راه‌های خروج محترمانه این رژیم از باتلاق یمن را بررسی کند.

گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان - به نظر می‌رسد روند تحولات یمن چندان باب میل و علاقه مقامات سعودی پیش نمی‌رود و به همین سبب جان کری وزیر خارجه آمریکا به جده رفت تا در نشستی با مقامات آل سعود راه‌های خروج محترمانه این رژیم از باتلاق یمن را بررسی کند.

جان کری ابتدا به دیدار سلمان بن عبدالعزیز شاه سعودی در کاخ اختصاصی‌اش موسوم به کاخ السلام در بندر جده رفت،‌دیداری که تجاوز نظامی سعودی‌ها به یمن مهمترین محور آن بود.

رسانه‌های رسمی سعودی جزئیات زیادی از دیدار کری و سلمان منتشر نکرده و تنها این جمله دیکته شده به آنها از سوی مقامات رژیم را منتشر کردند: در این دیدار، همکاری دوجانبه میان دو کشور دوست در تمام زمینه‌ها و آخرین تحولات منطقه بررسی شد.

نشست محمدین با جان کری

کری پیش از دیدار با شاه سعودی، چهارشنبه سوم شهریور نشست ویژه‌ای با محمد بن نایف ولیعهد و محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع حکومت سعودی برگزار کرد که رسانه‌های رسمی سعودی به کلی‌گویی درباره این دیدار و صرفا آنچه از سوی مقامات رژیم به آنها دیکته شده، بسنده کرده و نوشتند:  در نشست امیر محمد بن نایف ولیعهد و امیر محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع، روابط دوجانبه میان دو کشور دوست(رژیم آل سعود و آمریکا) و برخی مسائل دیگر از جمله اوضاع خاورمیانه و تلاش‌هایی که در این زمینه انجام می‌شود، بررسی شد.

 
رویایی که به کابوس تبدیل شد/ تقلای آمریکا برای نجات آل سعود از باتلاق یمن 

روایت رسانه‌های غیر سعودی از نشست محمدین با جان کری

در حالی که رسانه‌های رسمی سعودی بر اساس سیاست‌ دیکته شده به آنها از افشای جزئیات و توضیحات بیشتری درباره دیدارهای سران و مقامات رژیم با مقامات خارجی خودداری می‌کنند و درباره دیدارهای جان کری در عربستان هم به همین کلی‌گویی و این‌که در این دیدارها «روابط دو کشور دوست و  تحولات منطقه» بررسی شد، اکتفا کردند،رسانه‌های غیر سعودی به طور مفصل‌تری به این دیدارها و  اهداف آن پرداخته‌اند.

این رسانه‌ها از دیدار ویژه وزیر خارجه آمریکا با جانشین ولیعهد رژیم سعودی خبر دادند و گزارش دادند جان کی وزیر خارجه آمریکا تا ساعات اولیه بامداد پنجشنبه(چهارم شهریور) راه‌های پایان درگیری در یمن و ازسرگیری مذاکرات صلح میان دو طرف درگیر را با محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع سعودی بررسی کرد.

یک مسئول بلندپایه آمریکایی پیش از آغاز مذاکرات گفته بود کری از نیجریه وارد جده شد تا با رهبران سعودی و دیگر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس گفت‌وگو کند.

رویترز رسانه انگلیسی در این باره گزارش داد جان کری مقامات سعودی و عربی را در جریان نشست‌هایی که میان مقامات آمریکایی و روسی درباره همکاری نظامی در سوریه برگزار شد، قرار می‌دهد.

دیدار جداگانه بن سلمان با کری

به گفته مقامات آمریکایی، مذاکرات جان کری با محمد بن سلمان که شامگاه چهارشنبه آغاز شد به مدت سه ساعت طول کشید و ساعت یک بامداد پنجشنبه به پایان رسید.

جان کری روز چهارشنبه سوم شهریور نشستی با وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در کنار اسماعیل ولد الشیخ نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور یمن و همتای انگلیسی خود در جده برگزار کرد.

در نشست جان کری و شورای همکاری خلیج فارس و وزیر خارجه انگلیس، ابعاد همکاری مشترک میان این کشورها در تمام زمینه‌ها و حمایت از راه‌های هماهنگی مشترک برای مقابله با چالش‌های موجود و آخرین تحولات منطقه‌ای و بین المللی بررسی شد.

این نشستی در حالی برگزار شد که جنگ‌‌افروزی عربستان و متحدانش علیه یمن از شانزده ماه پیش همچنان ادامه دارد که تا کنون به شهید و زخمی شدن ده‌ها هزار غیرنظامی و آوارگی و گرسنگی میلیون‌ها نفر از مردم این کشور فقیر عربی منجر شده است و حملات مستقیم جنگنده‌های سعودی به مدارس و بیمارستان‌های این کشور از عمق شکست و ناکامی آل سعود در نبرد با ارتش و کمیته‌های مردمی یمن حکایت می‌کند که جام خشم و کینه خود را با بمباران مناطق مسکونی و مدارس و بیمارستان‌های یمن بر سر مردم بیگناه این کشور لبریز می‌کند.

آل سعود برای شریک کردن دیگر کشورها در جنایات خود علیه مردم یمن و مشروعیت‌بخشی به آن، ائتلافی با عنوان ائتلاف عربی تشکیل داده و مدعی شده است جنگ علیه یمن را به  درخواست عبدربه منصور هادی با هدف بازگرداندن وی به قدرت آغاز کرده که به زعم خود آن را بازگرداندن مشروعیت خوانده است، این در حالی است که پارلمان یمن اخیرا با تایید شورای عالی سیاسی یمن رسما مهر نامشروع بودن بر عبدربه منصور هادی زد و مردم یمن هم در تظاهرات میلیونی که رسانه‌های سعودی هم به عظیم بودن آن اعتراف کرده‌اند، حمایت خود از این اقدام پارلمان یمن را مورد تاکید قرار  دادند.

جان کری در نشست مشترک با همتایان خود در شورای همکاری خلیج فارس و اسماعیل ولد الشیخ، پیشنهادهایی را مطرح کرد که مقامات وزارت خارجه آمریکا از بیان جزئیات آن خودداری کرده‌اند.

یک مسئول آمریکایی در این باره گفته بود هدف از این نشست، مبادله دیدگاه‌ها و ابتکارها برای بازگشت بازگرداندن مباحثات سیاسی به مسیر خود و تلاش برای دستیابی به حل سیایس بحران یمن و همچنین مسئله ورود کمک‌های انسا‌ن‌دوستانه بوده است. این مسئول همچنین اعلام کرد که جان کری، نگرانی‌های آمریکا درباره تلفات غیرنظامیان و خسارت‌هایی که به اهداف غیرنظامی در یمن در نتیجه حملات هوایی وارد می‌شود، مطرح خواهد کرد.

ارتش آمریکا در کنار سران سعودی قرار دارد و به آنها در جنگ علیه یمن کمک می‌‌کند و در این زمینه وزارت دفاع آمریکا، نظامیان ارشد خود را برای آموزش نظامیان سعودی به عربستان اعزام کرده بود.

با این حال، حملات هدفمند و عمدی جنگنده‌های سعودی به زیرساخت‌ها و مناطق مسکونی و بیمارستان‌‌ها و مدارس یمن، آمریکا را در تنگنای شدید قرار داده و سبب افزایش انتقادهای محافل حقوق بشری از این کشور به سبب مشارکت در کشتار مردم یمن شده است.

 رویایی که به کابوس تبدیل شد/ تقلای آمریکا برای نجات آل سعود از باتلاق یمن

لدر گزارش سالیانه سازمان ملل درباره کودکان و درگیری‌های مسلحانه آمده بود که ائتلاف جنگ‌افروزان سعودی و عربی مسئول 60 درصد کشته و زخمی شدن کودکان یمن در سال گذشته بوده است، با این حال رژیم سعودی مدعی شده است که این گزارش به اطلاعات اشتباه استناد کرده است.

تقلای آمریکا و انگلیس برای نجات آل سعود از باتلاق یمن

به گزارش تسنیم، نشست جده بیانگر تلاش‌های گسترده آمریکا و  انگلیس برای نجات آل سعود از باتلاق یمن به ویژه پس از ناکامی‌های مستمر در برابر ارتش و کمیته‌های مردمی یمن و دستاورد بزرگ در صحنه سیاسی یمن یعنی تشکیل شورای عالی سیاسی و رای اعتماد پارلمان یمن و حمایت قاطع مردم از آن است، چرا که با توجه به تعلیق مذاکرات کویت و افزایش موج اعتراضات و انتقادهای بین المللی به رژیم سعودی به خاطر حملات هدفمند و عمدی به مناطق و اماکن غیرنظامی از جمله بیمارستان‌ها و مدارس، رژیم آل سعود را وادار کرد تا به ویژه پس از پیشروی‌‌های یمنی‌ها در عمق خاک عربستان و شکست گروه‌‌های مسلح و تروریستی مورد حمایت سعودی در پیشروی به سمت صنعا، دست به دامان آمریکا و انگلیس شود تا چاره‌ای برای خروج متجاوزان سعودی از باتلاق یمن بیندیشند. مقامات آمریکایی اخیرا تعداد متشاران نظامی خود در عربستان را کاهش دادند و این تحولات نشان دهنده تکاپوی حامیان غربی آل سعود برای نجات این رژیم است.

از سوی دیگر عادل الجبیر وزیر خارجه آل سعود و جان کری وزیر خارجه آمریکا در یک کنفرانس مطبوعاتی به نتایج نشست اخیر درباره بحران یمن اشاره کردند و از آنچه نقشه راه برای یمن جدید خواندند، خبر دادند.

همچنین به گفته الجبیر،‌نشست گروه چهارجانبه شامل انگلیس، امارات، آمریکا و حکومت سعودی برای رایزنی درباره اوضاع یمن با حضور اسماعیل ولد الشیخ  احمد نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن برگزار شد و آنگاه وزیران خارجه کشورهای عضو شواری همکاری با حضور وزیران خارجه آمریکا و انگلیس و ولد الشیخ با یکدیگر نشست برگزار کردند که طی آن بر اهمیت دستیابی به راه حلی بر اساس ابتکار شورای همکاری، نتایج گفت‌وگوهای ملی یمن و قطعنامه 2216 شورای امنیت تاکید شد.

الجبیر با نادیده گرفتن تصمیم کاملا دموکراتیک و قانونی پارلمان یمن در تایید تصمیم تشکیل شورای ریاست جمهوری یمن و همایش ملیونی مردم این کشور در تایید این اقدام، در اظهاراتی مداخله‌جویانه مدعی شد تشکیل شورای ریاست جمهوری و دیگر اقدامات یمنی‌ها یکجانبه است و طرف‌های بین المللی موثر از جمله گروه 18، آن را رد کرده‌اند.

جان کری وزیر خارجه آمریکا در این نشست با تاکید مجدد بر ادامه حمایت‌های آمریکا از آل سعود بدون اشاره به حملات مستمر این رژیم به مدارس و بیمارستان‌ها و مناطق مسکونی یمن، از عملیات تلافی‌جویانه ارتش و کمیته‌های مردمی یمن علیه متجاوزان سعودی ابراز نگرانی کرد. وی برای سرپوش گذاشتن بر حمایت‌‌های کشورش از جنایات سعودی‌ها در کشتار مردم یمن، به اتهام‌زنی علیه ایران متوسل و مدعی شد که ایران، تسلیحات نظامی به یمن ارسال کرده است که در این زمینه دکتر محمد جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد این اظهارات نشان می‌دهد که آمریکا در جنایات جنگی، ضد انسانی و کودک‌کش رژیم سعودی علیه مردم بی‌گناه و مظلوم یمن شریک اس و باید پاسخگوی تمامی این جنایات ضدبشری باشد. وزیر خارجه آمریکا به‌خوبی بهتر از دیگران می‌داند که دولت سعودی در یک سال و نیم گذشته همواره و به‌جد، تمامی تلاش‌های به عمل آمده برای برقراری آتش‌بس در یمن را با شکست مواجه کرده و ناکام گذاشته است.

نشست‌های فشرده و طولانی مقامات آمریکایی با مقامات سعودی درباره یمن تاکیدی بر عمق بحران آل سعود و تنگنای عمیقی است که در آن گرفتار شده و نشان می‌دهد سعودی‌ها برای پایان یافتن کابوس هولناکشان در یمن به اربابان آمریکایی خود متوسل شده‌اند.

به نظر می‌رسد رویای حاکمان حجاز برای سیطره بر یمن و مقدرات مردم این کشور فقیر اما مقاوم و شجاع به کابوس رعب‌آوری تبدیل شده است نکته‌ای که طراد العمری تحلیلگر سعودی هم به آن اعتراف کرده است. چرا که آل سعود نه تنها با این ماجراجویی به هیچ یک از اهداف اعلام شده در جنگ دست نیافته که هزینه‌های سنگین آن، شرایط اقتصادی بغرنجی را برای این کشور رقم شده تا جایی که مفتی این رژیم به صراحت از شهروندان سعودی خواسته است به نظامیان مستقر در مرزها کمک مالی کنند و طی روزهای اخیر برنامه‌‌های هدفمندی در عربستان برای جمع آوری کمک‌های سعودی‌ها با هدف ارسال آن برای نظامیان سعودی و خانواده‌های نظامیان کشته‌ شده در تجاوز به یمن اجرا شده است که نشان دهنده تنگنای مالی و اقتصادی سعودی‌های متجاوز است.

رویایی که به کابوس تبدیل شد/ تقلای آمریکا برای نجات آل سعود از باتلاق یمن

جمع آوری کمک برای خانواده‌های نظامیان سعودی کشته شده در تجاوز نظامی به یمن تاییدی بر عمق تنگنای جنگ‌افروزان

روند اوضاع یمن و شرایط جنگ‌‌افروزان نشان می‌دهد که رویای آنها در یمن به کابوسی هولناکی تبدیل شده که آرامش و خوابشان را برهم زده است، سعودی‌ها باید تن به راه‌حل‌هایی بدهند که بر خلاف اهداف اعلام شده‌شان در جنگ بوده است و مجبور هستند سقف مطالبات خود را کاهش دهند، خروج تاکتیکی آمریکا از جنگ، شرایط را برای سعودی‌ها پیچیده‌تر می‌‌کند، از سوی دیگر مزدوران سعودی در داخل یمن هم متحمل شکست‌های سنگینی در برابر ارتش و کمیته‌های مردمی یمن شده و در عملی کردن طرح فتح صنعاء هم شکست خورده‌اند که نشان می‌دهد سعودی‌ها با ادامه جنگ جز هدر دادن پول‌ و وقت خود و کشتار تعداد بیشتری از غیرنظامیان یمنی به ویژه کودکان و ویرانی بیشتر این کشور جنگ‌زده کسب نخواهند کرد.

اوضاع داخلی یمن پیچیده‌تر از آن است که سعودی‌ها و ائتلاف جنگی که به راه انداخته‌اند، تصور می‌کنند، جایگاه منصور هادی به ویژه پس از نشست اخیر پارلمان یمن و حمایت این نهاد مردمی از تشکیل شورای عالی سیاسی،متزلزل‌تر از قبل شده و برخی کشورهای عضو ائتلاف جنگ هم اختلافات خود با سعودی‌ها را آشکار کرده‌اند.

تظاهرات میلیونی اخیر مردم یمن هم این حقیقت را به سعودی‌ها و حامیان غربی و عربی‌شان نشان داد که آنها نمی‌توانند جایگاه مردمی جنبش انصارالله و متحدانش در داخل یمن را نادیده بگیرند و دولتی که آل سعود مدعی است که جنگ علیه یمن را با هدف بازگرداندن آن به قدرت یا همان مشروعیت به راه انداخته، مخالفان بسیار زیادی در داخل یمن دارد و سعودی‌ها چاره‌ای جز تغییر سیاست‌های خصمانه و تسلیم در برابر نظر و رای مردم یمن برای اداره کشورشان و به رسمیت شناختن جنبش مردمی انصارالله و پذیرفتن حضور آن در بالاترین سطوح سیاسی و تصمیم‌گیری یمن نخواهند داشت.

نکته آخر این‌که همانطور که عبدالباری عطوان تحلیلگر مطرح عرب در گزارش اخیر خود درباره نشست جان کری وزیر خارجه آمریکا با مقامات سعودی و عربی دیگر نوشت، تحرکات جان کری و سعودی‌ها بیانگر بن بست و تنگنای شدید سعودی در یمن است.

به گفته عطوان،‌ «نقشه راه» کمیته چهارجانبه(عربستان، امارات، آمریکا و  انگلیس) در درجه اول حل سیاسی بحران یمن را دنبال نمی‌کند، بلکه هدف اصلی آن تلاش برای خارج کردن سعودی و همپیمانانش از بن بست و تنگنای بحران یمن و نتایج فاجعه‌باری که این جنگ از هفده ماه پیش به بار آورده و هیچ نتایج ملموسی را برای آنها محقق نکرده است.

منبع: خبرگزاری تسنیم

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.