به گزارش
خبرنگار کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛شما سه ماهه آخر بارداری را با تجربه هایی متفاوت از گذشته سپری می کنید جنین با این که هنوز کوچک است اما با نزدیک شدن به زمان تولد، دست و پا زدن هایش در شکم بیشتر شده و ممکن است حتی گاهی احساس درد نیز بکند در سه ماه آخر تعدادی از مادران باردار برخی تغییرات ناخوشایند را تجربه می کنند.
کودک در هفته بیست ونهم چه شکلی می شود؟
وزن کودک در هفته بیست ونهم حدود یک کیلو و 200 گرم و قد آن حدود 38 سانتی متر شده اگر بخواهيم اندازه او را شبيه سازي كنيم بايد بگوييم كه او به اندازه يك کدو تنبل بزرگ شده است مايع آمنيوتيك اطراف جنین اكنون حدود 700 گرم شده اما با گذشت زمان کودک حجم بيشتری از رحم را اشغال کرده و از میزان این مایع کم می شود.
عضلات، ریه ها و جمجمه او به دلیل هماهنگی با بزرگ شدن مغزدر حال رشد است دستگاه شنوایی جنین در حال تکامل بوده وبا شنیدن صداهای بلند وحشت میکند در این هفته حدود 250 گرم وزنش اضافه می شود همچنان سیستم تنفسی جنین در حال رشد بوده و مجاری هوایی او مانند درخت در ریهها شاخه وار گسترش می یابد.
بطرز شگفت انگیزی دندان های جنین در لثه او به تدریج مانند جوانه رشد کرده و موهای پرزی کوچک بدن کودک(لانگو) شروع به محو شدن کرده و موهایی که در زمان تولد یک نوزاد دیده می شوند آغاز به رویش می کنند همچنین سکسکه های جنین به قدری زیاد می شود که به راحتی مادر آن ها را حس می کند این سکسکه ها طبیعی بوده و نگران کننده نیست.
تجربه های مادران باردار در هفته بیست و نهم
سوزش سر دل و یبوست،هضم کند ، نفخ، سوزش معده وحتی بواسیر به دلیل بزرگ شدن رحم از عوارضی است که در هفته بیست و نهم مادران باردار گرفتارش شده البته این مشکلات پس از زایمان به تدریج از بین می روند بسیاری از مادران به علت بزرگ شدن شکم برای حفظ تعادل مجبورند در هنگام حرکت پاهایشان را با فاصله از هم قرار داده و طرز راه رفتن آن ها دست خوش تغییر می شود.
در صورتی که باردار بوده و به بواسیر مبتلا شدید از نشستن یا ایستادن طولانی مدت اجتناب کرده و با مراقبت بهداشتی لازم و درمان به موقع از خونریزی رکتوم پیشگیری کنید.
برای رفع یبوست لازم است ورزش منظم انجام داد ومواد غذایی با فیبر بالا (حداقل 20 تا 25 گرم در روز)، نوشیدن مقدار زیادی آب را در برنامه روزانه خود بگنجانید.
خطری که جان جنینتان را تهدید می کند
پره اکلامپسی بیماری جدی است که حدود پنج درصد از زنان باردار را تحت تاثیر قرار می دهد فشار خون بالا پس از هفته 20 بارداری همراه با حداقل یک علامت دیگر از این بیماری مانند وجود پروتئین در ادرار و اختلالات کلیه احتمال ابتلا به آن را افزایش می دهد.
تورم دست و پا از علائم این هفته است اما تورم بیش از حد ممکن است نشانه ای از پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری باشد اگر با تورم ناگهانی و شدید در دست، پا، صورت یا اطراف چشم خود،سردرد، سرگیجه، تاری دید، دوبینی، درد ناگهانی و شدید در ناحیه سردل، حالت تهوع و استفراغ مواجه شدید با پزشک خود آنها را در میان بگذارید.
علائم پره اکلامپسی معمولا در زمان نزدیکی زایمان بهبود پیدا می کند اما در موارد شدید می تواند مشکلات جدی ایجاد کرده و حتی تهدید کننده زندگی جنین نیز باشد دربرخی از این موارد حتی تنها راه نجات کودک زایمان زودهنگام است.
علل بروز مسمومیت بارداری
بروز پره اکلامپسی در حاملگی نخست شایع تر است با این حال اگر این بیماری را در بارداری قبلی خود تجربه کرده باشید به احتمال زیاد در حاملگی بعدی هم گرفتار این مشکل می شوید.
فشار خون مزمن، اختلالات خاص لخته شدن خون، دیابت، بیماری کلیوی یا بیماری خود ایمنی مثل لوپوس، سابقه این بیماری در یکی از بستگان نزدیک (مادر، خواهر، مادر بزرگ یا عمه، چاقی (شاخص توده بدنی 30 یا بیشتر)، حاملگی در سن بالا 40 سال می تواند خطر ابتلا به مسمومیت بارداری را افزایش دهد.
افزایش مصرف کلسیم و ویتامین ها ، محدود کردن مصرف نمک در برخی موارد می تواند به کاهش علائم کمک کند.
خطر به پشت خوابیدن مادران باردار در سه ماه آخر
برخی از زنان درسه ماه آخر گرفتار"سندرم فشار خون خوابیده به پشت" می شوند، پزشکان به خانم های باردار توصیه میکنند با زاویه به پهلوی چپ یا راست بخوابند. همچنین میتوان برای راحتی بیشتر، یک بالش بین پاها قرارداد هنگام به پشت خوابیدن، رحم به رگ اصلی که خون را از پاها به قلب میرساند، فشار وارد کرده و باعث تغییر در ضربان قلب و فشار خون می شود .
خوابیدن به پشت برای مدت طولانی ممکن است در جریان خون اختلال ایجاد کرده و مانع رسیدن مواد غذایی به جفت و کودک شده خطر این وضعیت به ویژه در صورت داشتن بیماری فشار خون بالا افزایش یافته و بر میزان اکسیژن دریافتی جنین نیز تاثیر گذار و خطرناک بوده به همین علت بهتر است مادران باردار در ماه های آخر به پهلو بخوابند البته اگر از خواب بیدار شدید و خود را در این وضعیت مشاهده کردید نگران نباشید بدن شما بر حسب نیاز دستور چرخش به پشت را داده است.
تغذیه در این هفته سلامت جنین را تضمین می کند
در این ماه مادران باردار باید برای پاسخگویی به نیازهای جنین مقدار زیادی پروتئین، ویتامین C، اسید فولیک و آهن مصرف کنند همچنین به دلیل افزایش سرعت رشد از استخوان ها لازم است با مصرف منابع غنی ازکلسیم مانند شیر، پنیر، ماست نیازهای جنین برای استخوان سازی را تامین کرد درسه ماه آخر هر روز حدود 250 میلی گرم کلسیم در اسکلت بدن کودک مورد استفاده قرار می گیرد بادام، لوبیا، سبزیجات برگ دار، کلم بروکلی، و اسفناج منابع گیاهی بسیار خوبی از کلسیم هستند.
کم خونی فقر آهن در دوران بارداری بسیار شایع بوده در این زمان پزشکان برای بیشتر مادران مکمل آهن تجویز می کنند گوشت گاو بدون چربی، ماهی، لوبیا، عدس، نخود منابع خوب آهن هستند.
ما به شما یک برنامه غذایی مفید توصیه می کنیم البته این دستور برای زنان بارداری است که دچار دیابت بارداری یا مشکلات مشابه نیستند.
صبحانه: شیر کم چرب یک لیوان به همراه غلات مخصوص صبحانه + ساندویچ تخممرغ آب پز +شیر یا ساندویچ نان پنیر گردو
میان وعده صبح :یک کاسه ماست کم چرب و ½ فنجان میوه.
نهار : لوبیاپلو- کباب تابهای با برنج- خورشت قیمه با برنج
میان وعده عصر: آجیل بو داده بدون نمک
شام : الویه خانگی با ماست و بدون سس، ماهی کبابی با سالاد ، املت، شیر برنج
همچنین به همراه تمام غذاها سالاد با روغن زیتون و آب لیمو تازه پیشنهاد می شود.
منبع:what to exact
انتهای پیام/